Saxo Bank: Forse renteverlaging Fed ondanks grote onzekerheid

Saxo Bank: Forse renteverlaging Fed ondanks grote onzekerheid

Rente Fed
Rente (kalhh, Pixabay)

De Federal Reserve verraste de markten met een renteverlaging van 50 basispunten, waardoor het bereik voor de federal funds rate naar 4,75-5,00% werd gebracht.

Deze verlaging was groter ten opzichte van de verwachtingen, aangezien de markten slechts 60% kans op een grotere renteverlaging dan 25 basispunten hadden ingeprijsd. Dit zegt Charu Chanana, hoofd FX-strategie bij Saxo.

De herziene Fed-projecties wijzen op nog eens 50 basispunten aan versoepeling dit jaar. Bovendien wordt voor 2025 nog eens 100 basispunten aan verlagingen voorspeld.

Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte tijdens de aansluitende persconferentie dat de Fed niet op een vast pad zit. Hij waarschuwde ervoor om niet aan te nemen dat het huidige tempo van renteverlagingen zal aanhouden. Hij herhaalde dat beslissingen per vergadering worden genomen, zodat de Fed sneller, langzamer of zelfs kan pauzeren indien nodig. Belangrijk is dat Powell optimistisch blijft over de economie en duidelijk maakte dat de grotere renteverlaging voortkomt uit een positie van kracht, niet zwakte.

Gemengde economische signalen hebben het voeren van monetair beleid uitdagender gemaakt, omdat de Fed concurrerende krachten in balans moet brengen. De beslissing om de rente te verlagen ondanks dat de groei in het derde kwartaal nog steeds sterk lijkt, onderstreept de toenemende economische onzekerheid. Het versterkt het ‘weesporeneconomie’-narratief. Sommige sectoren blijven veerkrachtig, terwijl andere worstelen onder de druk van hoge rentes.

Verdeelde stemming FOMC

Deze ambiguïteit werd ook weerspiegeld in de verdeelde stemming van de FOMC.  Gouverneur Michelle Bowman stemde tegen ten gunste van een kleinere verlaging van 25 basispunten. Bowmans tegenstem is de eerste door een Fed-gouverneur sinds 2005, wat de complexiteit van beleidsvorming na de pandemie benadrukt en de toenemende kans op een meer gefragmenteerd Fed-comité in de toekomst.

De forse renteverlaging van de Fed signaleert duidelijk haar intentie om de Amerikaanse economie te ondersteunen en deze naar een zachte landing te leiden, waarbij inflatie onder controle wordt gebracht zonder een recessie te veroorzaken. Powell herhaalde dat renteverlagingen geen teken zijn van economische zwakte, maar eerder een zorgvuldig gekalibreerde aanpak om groei te handhaven en inflatiedruk te beheersen.

Meer onzekerheid voor markten

De focus van de Fed op het bereiken van een zachte landing, gecombineerd met haar herziene verwachtingen van de neutrale rente, heeft meer onzekerheid aan de markten toegevoegd. Het was de eerste keer in jaren dat de markt onzeker was over of de Fed zou kiezen voor een verlaging van 25 of 50 basispunten. Bovendien verliezen de Fed-projecties aan betekenis. Eerder dit jaar suggereerde de mediane prognose drie renteverlagingen voor 2024, maar in juni was dit verschoven naar slechts één verlaging van 25 basispunten. Toch leverde de Fed binnen zes weken niet alleen een verlaging van 50 basispunten, maar voorspelde ze ook nog eens 50 basispunten aan versoepeling tegen het einde van het jaar.