Fidelity: Negatieve correlatie maakt obligaties weer aantrekkelijk als ‘hedge’

Fidelity: Negatieve correlatie maakt obligaties weer aantrekkelijk als ‘hedge’

Asset Allocatie Obligaties Aandelen
Obligaties (03)

De 3-maanden correlatie tussen aandelen en obligaties is opnieuw negatief, zo is te zien in de grafiek van de week van vermogensbeheerder Fidelity International.

Dat was niet zo lang geleden ook al zo, want we zagen deze negatieve correlatie nog in juli 2023. Maar de context en de manier waarop beleggers deze correlatie zien is wel anders omdat de focus van centrale banken steeds meer verschuift van inflatiebestrijding naar economische groei.

Een lagere correlatie tussen aandelen en obligaties is doorgaans gunstig voor multi-assetportefeuilles omdat het de volatiliteit kan verminderen. Als de correlatie negatief is kunnen obligaties de impact van dalende aandelenkoersen verzachten. Obligaties kunnen weer dienen als een hedge.  

Maar Fidelity waarschuwt voor risico’s, vooral bij obligaties met langere looptijden die kwetsbaarder ogen. De lage looptijdpremie en het hoge emissievolume kunnen problematisch worden voor dit segment. Hoewel obligaties op de lange termijn aantrekkelijk blijven, heeft Fidelity onlangs wel besloten tot een underweight benadering voor staatspapier.

20092024 Fidelity