Han Dieperink: Beleggen is een marathon

Han Dieperink: Beleggen is een marathon

Vermogensbeheer
Han Dieperink (credits Joep van Drunen Fotografie) 980x600.jpg

Sport is een inspiratiebron voor veel mensen, ook voor beleggers. Sifan Hassan, die op sensationele wijze de Olympische marathon wist te winnen, inspireert in meerdere opzichten.

Door Han Dieperink, geschreven op persoonlijke titel

Ik heb het genoegen gehad dat ik ooit een college mocht bijwonen van Johan Cruijff. Aanwezig waren beleggers van verschillende pluimage, maar Cruijff vertelde ons waar het bij beleggen echt om gaat. Zoals gebruikelijk was er bij hem geen speld tussen te krijgen. Even inspirerend is de uitspraak van ijshockeyer Wayne Gretzky, beter bekend als ‘The great one’, die de essentie van beleggen samenvat in één zin: ‘I skate to where the puck is going to be, not where it has been’. Sifan Hassan past in dit rijtje. Zij inspireert ook door haar vrolijke en onvermoeibare commentaar. Wat beleggers zich vooral moeten realiseren, is dat beleggen een marathon is en geen sprint.

Beleggen en het lopen van een marathon hebben veel gemeen. Beide vereisen discipline, focus en een langetermijnaanpak. Consistente training is essentieel voor marathonlopers, maar voordat ze beginnen, moeten ze een trainingsschema opstellen en zich vervolgens aan het plan houden. De sleutel tot het bereiken van langetermijnbeleggingsdoelen ligt in het voorbereidende werk om een geschikte beleggingsmix te bepalen. Als je belegt als een sprinter, ga je voor de maximale winst in korte tijd. Marathonlopers maken zich minder zorgen over kortetermijnschommelingen en richten zich meer op de prestaties op de lange termijn.

Sprinters kunnen meer geneigd zijn tot paniekverkoop tijdens een uitverkoop. Angst en de wens om verliezen op korte termijn te vermijden, kunnen ertoe leiden dat ze hun beleggingen overhaast verkopen, wat mogelijk leidt tot het soort verliezen dat ze juist proberen te voorkomen. Als je belegt als een marathonloper, is de kans groter dat je belegd blijft tijdens een marktuitverkoop. Marktschommelingen op de korte termijn maken deel uit van beleggen. Neem geen overhaaste beslissingen tijdens marktturbulentie. Voor marathonlopers is een correctie een koopkans. Ze zien de neergang als een kans om hun positie uit te breiden of te investeren in kwaliteitsaandelen tegen een discount.

Hassan heeft veel steun gehad van de mensen om haar heen. Net zoals zij veel baat heeft gehad bij haar team, kan een financieel adviseur een cruciale rol spelen om ervoor te zorgen dat een marathonloper tijdens marktonrust niet gaat denken als een sprinter. Een groot risico van beleggen is immers dat de oorspronkelijke lange beleggingshorizon in tijden van een correctie op de aandelenmarkt plotseling verkort wordt tot een week. Beleggers hebben namelijk niets tegen risico, zolang het maar geen geld kost. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te proberen snel winst te maken of anderen voorbij te sprinten, helpt het om in gedachten te houden dat succesvol beleggen een reis is en niet een eenmalige gebeurtenis.

Nog even over het Nederlands van Hassan. Hoewel de ondertiteling iets anders zou doen vermoeden, spreekt ze beter Nederlands dan veel andere Nederlanders. Het is met name de vrolijke en onbevangen directheid die haar een typische Nederlander maakt. Net als Cruijff kwam de Olympische kampioene na afloop nog met een inspirerende quote die haar prestaties goed omschrijft: ‘Mijn moeder zegt altijd: je oogst wat je zaait. ’ En dat klopt. Bij beleggen is het niet anders.

 

  

Bijlagen