Capital Group: Gunstig gesternte voor obligaties

Capital Group: Gunstig gesternte voor obligaties

Obligaties
Obligaties (03)

Obligaties zijn al weer een jaar ‘hot’ en de rendementen bevestigden dat dit sentiment terecht was.

Over de afgelopen 12 maanden leverden wereldwijde staatsobligaties een rendement van 7,5% op, terwijl wereldwijde bedrijfsobligaties het nog beter deden met rendementen van 9,5% voor investment grade en 15% voor high yield. Beleggers die bang zijn de boot gemist te hebben, stelt Capital Group gerust: de sterren staan nog steeds gunstig.

Na de financiële crisis zaten vastrentende waarden in een uitdagende omgeving, wat leidde tot een relatief laag rendement. Daarna waren de renteverhoging door centrale banken in 2022 en 2023 pijnlijk. Maar nu worden obligatiebeleggers weer ruim gecompenseerd voor het aanhouden van deze defensieve beleggingscategorie.

Bovendien is de inflatie gedaald, waardoor de reële rendementen positiever zijn. De aanvangsrendementen liggen historisch hoog, dus Capital Group verwacht dat obligaties kunnen profiteren koerswinsten die gepaard gaan met dalende kapitaalmarktrentes. Van een rem op het portefeuillerendement kunnen obligaties weer een positieve stimulans worden, stellen de Capital Group-strategen.

Omdat zorgen in de markt is verschoven zijn  van oplaaiende inflatie naar een mogelijke recessie, vermoeden de strategen dat obligaties weer een diversifiërende rol kunnen spelen in de beleggingsportefeuille.

'Het verleden heeft aangetoond dat de correlatie normaliseert wanneer de inflatie onder de 3% is. Ook de huidige situatie van de inflatie en de zorgen van de Fed over groeirisico’s zorgen ervoor dat obligaties hun diversifiërende rol blijven behouden.'