San Lie: Zo sluit je koplopers in voor een duurzame toekomst

San Lie: Zo sluit je koplopers in voor een duurzame toekomst

Duurzaam beleggen Impact beleggen
San Lie-ASN Bank-980x600.jpg

Door San Lie, Directeur van ASN Impact Investors

Onze uitsluiting van fast fashion trok recentelijk veel aandacht. Ik hoop dat we daarmee ook echt mensen aan het denken hebben gezet en dat het mede daardoor leidt tot een stukje verbetering in de sector. Maar veel liever richten we ons op insluiten: op het vinden, selecteren en actief volgen van duurzame koplopers.

Mijn werk heeft enorm veel leuke facetten. Zo kan ik intens gelukkig worden van de mooie bedrijven die onze duurzame experts opsporen om ze voor te dragen voor toelating tot ons duurzame beleggingsuniversum.

Daar gaat een grondig proces aan vooraf, dat in feite begint met het streven naar een duurzame en rechtvaardige wereld. Op basis van uitgebreid onderzoek en analyse, op grond van wetenschappelijke inzichten en internationale verdragen en niet in de laatste plaats onze eigen principes en overtuigingen hebben we beleid geformuleerd, en de strategieën die richting geven bij het identificeren van aanwinsten voor ons duurzame universum.  

We brengen de bijdrage die een bedrijf kan leveren in kaart en identificeren ook de potentiële risico's die zijn activiteiten kunnen vormen voor milieu, klimaat en mensenrechten. Hoe is de kwaliteit van het bestuur? Past het bedrijf in een duurzamere toekomst? Legt het met de huidige activiteiten geen wissel op de toekomst?

Know what you own

Het vergt veel onderzoekswerk. We doen een beroep op de kennis en expertise van velen, terwijl dit nog voorafgaat aan de due diligence die nodig is om vast te stellen of een bedrijf ook past bij onze financiële doelstellingen. We zijn immers beleggers. Dat is veel werk, maar het betaalt zich uit nadat we een bedrijf hebben geselecteerd en hebben ingesloten.

Zo weten we op elk moment wat we in huis hebben: know what you own. Om zeker te weten dat beleggingen niet ten koste gaan van een duurzamere toekomst. Insluiten houdt in dat je als actieve belegger bewust een relatie aangaat voor de langere termijn.

Prestaties in de toekomst

Je wilt weten of de bedrijven in portefeuille onderdeel zijn én blijven van de toekomst, of ze vandaag de investeringen blijven doen die noodzakelijk zijn om in die toekomst ook solide prestaties te leveren, of ze ver weg weten te blijven van de duurzaamheidsrisico's die andere bedrijven voor lief nemen.

Dat know what you own, op basis van continu en herhaald onderzoek, blijft de leidraad voor  een duurzame strategie gericht op de lange termijn: we houden bij of een bedrijf zegt wat het doet en doet wat het zegt. Blijkt dit anders te zijn, dan gaan we het gesprek aan om dieper inzicht te krijgen en te bepalen of er beweging nodig is - bij het bedrijf of bij ons.

Maar nogmaals: ik ben meer van het insluiten. Zeker als ik weer een rapport lees waarin onze analisten op een rij zetten op welke manieren een bedrijf zijn bijdrage levert aan een goede toekomst.

Schoon en veilig drinkwater

Wat dat betreft speelt een van de waterbedrijven uit ons universum een grote rol in die toekomst. Schoon en veilig (drink)water is in een duurzame, rechtvaardige samenleving onmisbaar, maar vormt ook vandaag al een steeds grotere uitdaging.

Wie het nieuws volgt, weet hoe klimaatverandering en milieuvervuiling de beschikbaarheid van schoon zoet water onder druk zetten. Dit terwijl ongekende hoosbuien riolen doen overstromen, met alle vervuiling van dien. Waterbedrijven moeten nu investeren in innovaties en klimaatadaptatie om de huidige en toekomstige watervoorziening zeker te stellen.

Severn Trent

Van de beursgenoteerde spelers is het Britse Severn Trent er een die zijn verantwoordelijkheid neemt en investeert in onder meer het verminderen van riooloverstromingen. Dit bedrijf levert een scala aan diensten op het gebied van de zuivering van water en rioolwater en recycling en levert dagelijks 2 miljard liter drinkwater en behandelt 3,2 miljard liter afvalwater. Terwijl andere waterbedrijven bijna letterlijk verzuipen door de klimaatverandering, bewijst Severn Trent hoe onmisbaar schoon water kan zorgen voor een goed rendement voor zijn aandeelhouders.

Als ik dan zie dat de Britse toezichthouder Severn Trent afgelopen zomer van alle waterbedrijven het hoogst waardeerde voor wat betreft zijn ambities en de kwaliteit van zijn businessplannen, bevestigt dat de waarde van know what you own: het kost extra werk en tijd, maar het betaalt zich uit.

San Lie is Directeur van ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.