VanEck: Hoge goudprijs schept kansen voor mijnbouwaandelen

VanEck: Hoge goudprijs schept kansen voor mijnbouwaandelen

Grondstoffen Goud
Open mijnbouw mine ecosystem loss (Johannes Plenio, Pexels)

Goud op de spotmarkt bereikte in augustus een recordhoogte, terwijl goudaandelen achterbleven. Is een herstel van goudaandelen in zicht?

Door Imaru Casanova, Portfolio Manager bij VanEck

 

Hier komt de volatiliteit

Augustus 2024 werd gekenmerkt door grote volatiliteit op de wereldwijde financiële markten. Op 5 augustus vond er wereldwijd een golf van aandelenverkopen plaats. De voornaamste oorzaak lijkt een onverwachte renteverhoging van de Japanse centrale bank te zijn, na decennialang bijna nulrente te hebben gehanteerd. Dit leidde tot een plotselinge afbouw van carry-trades en een dramatische verkoop van wereldwijde aandelen.

De TOPIX (Tokyo Stock Price Index) beleefde zijn grootste eendaagse daling sinds 1987, met een verlies van 12%. In de Verenigde Staten gingen de S&P 500 en de Nasdaq Composite eveneens flink omlaag. De onrust werd verder versterkt door zorgen dat de economische groei in de VS op zijn einde loopt, na een tegenvallend banenrapport in juli, terwijl andere wereldeconomieën ook met problemen kampen.

Niet immuun, wel veerkrachtig…

Goud en goudaandelen waren niet immuun voor de onrust, maar veerden net als de overige markten weer op nadat de paniek wegebde. Gesteund door de verwachting van lagere rentetarieven stabiliseerden de financiële markten zich tegen het einde van de maand. Tijdens zijn toespraak in Jackson Hole* zei de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, dat 'het tijd is om het beleid aan te passen', waarmee hij de verwachtingen voor een renteverlaging in september bevestigde.

Goud bereikte in augustus opnieuw recordniveaus, met een koers van meer dan $2.500 per ounce halverwege de maand, en een hoogste slotstand ooit van $2.524,64 op 27 augustus. De goudprijs steeg $55.79 (2.28%) tijdens de maand augustus en sloot op $2.503,39 per ounce op 30 augustus. Ter herinnering, goud is de afgelopen 10 jaar met $1.363,50 (111%) gestegen.

Goudaandelen veerden ook op na de sell-off van 'alles' begin augustus, hoewel de large-caps het veel beter deden dan de kleinere bedrijven. NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR) steeg tijdens de maand met 2,44%, terwijl de MVIS Global Juniors Gold Miners Index (MVGDXJTR) slechts 0,42% steeg.

Waar blijft het hefboomeffect?

Goudaandelen deden het in augustus niet beter dan fysiek goud. Dit is verrassend, aangezien de goudprijs nieuwe records vestigde en de kasstroomgeneratie en de waarderingen van deze bedrijven zeker zijn verbeterd. Wij schatten in dat de gemiddeld marges voor de sector in augustus met ongeveer 8% zijn toegenomen ten opzichte van juli. Dit is gebaseerd op de gemiddelde AISC (all-in-sustaining-costs) voor de sector van ongeveer $1.400 per ounce en een gemiddelde goudkoers in juli en augustus van respectievelijk $2.392 en $2.470.

Ook voor de bedrijven die nog niet in productie zijn (smaller caps), is de waarde van hun geschatte goud in de grond gestegen met de hogere goudprijs, maar hun waarderingen bleven gedurende de maand toch vrijwel onveranderd. Dit suggereert dat de markt deze record goudprijzen nog niet op waarde schat.

In hun meest recente editie van Gold Monthly Statistics schat Scotiabank in dat de goudprijs die geïmpliceerd wordt door de prijzen van goudmijnaandelen gemiddeld ongeveer 23% lager ligt dan de huidige goudkoers. Het rapport van Scotiabank bevat ook historische gegevens voor verschillende waarderingscijfers voor de sector, waaruit blijkt dat de huidige waarderingen zich op historische dieptepunten bevinden. Vandaag de dag is de aangepaste marktkapitalisatie van Scotiabank's beleggingsuniversum per ounce reserves in de grond de laagste multiple van de goudprijs ooit.

Goudreserves vervangen wordt moeilijker

Toch is het tegenwoordig moeilijker dan ooit om deze reserves te vervangen, waardoor elke ounce in theorie meer waard zou moeten worden. BofA Global Research (op basis van gegevens van S&P Global Market Intelligence) schat een scherpe daling in het aantal nieuwe goudvondsten, van een gemiddelde van ongeveer 18 ontdekkingen per jaar vanaf 1990-1999, tot 12 jaarlijkse ontdekkingen in de jaren 2000, tot slechts 4 in de jaren 2010. Zij schatten dat er slechts 5 grote goudvondsten zijn geweest van 2020 tot 2023. Het vinden van grote, economische goudafzettingen wordt steeds moeilijker.

De goudprijs kan rond de huidige niveaus blijven en mogelijk stijgen als er meer interesse is van westerse beleggers die op zoek zijn naar de traditionele voordelen van goud. Dit kan leiden tot meer aandacht voor goudaandelen en mogelijk tot een herwaardering van de waarderingsmultiples van de sector, zodat ze meer in lijn komen te liggen met die in eerdere perioden van sterke goudrendementen

Zullen we een opleving zien in de westerse investeringsvraag?

Westerse beleggers hebben zich nog niet volledig op de goudmarkten gestort. In de afgelopen maanden rapporteerde de World Gold Council echter geschatte positieve kapitaalstromen naar de Noord-Amerikaanse fysiek goud ETF-producten in juli en augustus en naar de Europese producten sinds mei. Dit markeert een belangrijk keerpunt in de aanhoudende uitstroomtrend die wereldwijde fysiek goud-ETF's sinds midden 2022 hebben ervaren. Is dit het begin van een hernieuwde investeringsvraag?

De zwakte van de aandelenmarkten begin augustus (en begin september) wijst op groeiende zorgen over de gezondheid van de Amerikaanse economie en het toenemende risico op een recessie. Beleggers die op zoek zijn naar defensievere, recessiebestendige opties, of simpelweg naar een veilige haven in tijden van verhoogde onzekerheid en volatiliteit, kunnen nu eindelijk de goudsector overwegen. De historisch laaggewaardeerde en financieel solide goudmijnaandelen zouden eruit moeten springen als een aantrekkelijke manier om blootstelling aan goud te verkrijgen.