AllianzGI: Wereldwijde markten op cruciaal keerpunt

AllianzGI: Wereldwijde markten op cruciaal keerpunt

Asset Allocatie Aandelen
AllianzGI

Volgens AllianzGI maakt het feit dat de renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve in september was voorzien, het niet minder een keerpunt voor de markten. Hoewel de mogelijkheden voor beleggers misschien niet van de ene op de andere dag zullen veranderen, markeert dit het begin van het einde van een periode waarin technologieaandelen en contanten (of op contanten lijkende instrumenten) de enige spelers in de stad waren.

AllianzGI is over het algemeen positief over de komende maanden, maar erkent dat we een periode ingaan van groei onder het potentiële niveau, waarin de neerwaartse risico's natuurlijk zullen toenemen. Bovendien zal de geopolitiek een voortdurende bron van volatiliteit zijn naarmate de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Oekraïne zich ontwikkelen, waardoor de energieprijzen opnieuw kunnen stijgen. De Amerikaanse verkiezingen staan voor de deur en het beleid van de winnaar zal waarschijnlijk een blijvende impact hebben op de markt. En er is het gevaar van bredere instabiliteit in de eurozone, met gevolgen voor de obligatiemarkten.

Na een periode van relatief rustige markten - ondanks een incidentele toename van de volatiliteit – is AllianzGI van mening dat beleggers voorbereid moeten zijn op een mogelijke terugkeer van structurelevolatiliteit in 2025. Maar nu er een bredere reeks kansen ontstaat, denkt AllianzGI dat beleggers hun positionering in deze omgeving moeten heroverwegen.

Aandelen

Hoewel de wereldwijde economische groei vertraagt, is AllianzGI van mening dat dit niet per se moet worden gelezen als een bearish signaal voor aandelenmarkten.

Virginie Maisonneuve, Global CIO Equities, licht toe: "Naarmate de inflatie en de rente dalen, zal dit glijpad waarschijnlijk positief zijn voor kwaliteit en groei en we verwachten dat deze stijlen de komende maanden beter zullen presteren. In het laatste deel van het jaar zal er waarschijnlijk sprake zijn van enige volatiliteit - niet in de laatste plaats gezien de Amerikaanse verkiezingen in november - dus het is verstandig om selectief te kijken naar defensieve opties om ervoor te zorgen dat portefeuilles zo evenwichtig mogelijk zijn. Britse aandelen zien er volgens ons aantrekkelijk gewaardeerd uit en zouden moeten profiteren van het effect van lagere rentes en politieke stabiliteit. Andere domeinen zoals small caps en technologie zouden het goed moeten doen in een omgeving van lagere rente en gematigde groei. Aandelen die verband houden met het thema water lijken momenteel ook goede defensieve kansen, omdat ze niet afhankelijk zijn van een specifiek beleidsprogramma."

"Over het algemeen verkiezen we nog steeds Azië als regio. Gezien de recente sterke daling in Japan – de op een na grootste in de geschiedenis - en de voortdurende structurele hervormingen, zijn Japanse aandelen momenteel favoriet. We zien ook positieve winstherzieningen, inkoop van eigen aandelen en stijgende dividenden. In China lijkt de vastgoedsituatie zich te hebben gestabiliseerd, wat wel eens een trigger zou kunnen zijn voor aandelen, waarvan er veel momenteel zeer aantrekkelijk geprijsd zijn. Geopolitiek blijft hier natuurlijk een risico, waarbij elke potentiële uitbreiding van bestaande handelsspanningen het sentiment waarschijnlijk zal temperen. We verwachten een gunstiger klimaat in het vierde kwartaal van 2024 voor de Chinese aandelenmarkten. Wat India betreft, is er zeker een waarderingspremie, maar die zal waarschijnlijk meer dan gecompenseerd worden door de sterke groei. Zeer sterke fundamentals, met name India's gunstige demografie - een grote bevolking op beroepsleeftijd met een mediane leeftijd van slechts 28 - wijzen op positieve economische vooruitzichten in de komende jaren".

Vastrentende effecten:

AllianzGI is constructief over de vooruitzichten voor rendementen op staatsobligaties, gezien de huidige wereldwijde macro- en beleidsachtergrond.

Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income, geeft commentaar: "Wij zijn voorstander van een lange renteduration in verschillende markten en geven de voorkeur aan een positionering voor steilere rentecurves, vooral in de VS en de eurozone. De markten beginnen de verwachtingen voor de Amerikaanse groei terug te schroeven, terwijl de Europese en Chinese groei achterblijft. Ook de
inflatiedruk neemt af, geholpen door de dalende grondstof- en energieprijzen. Wij zien kansen rond een mogelijke herprijzing op de rentemarkten, vooral als de kans op een harde landing de komende maanden toeneemt en centrale banken de rente vervroegd verlagen. Als de inflatiebreak-evens verder dalen naarmate de inflatierisico's op korte termijn verdwijnen, zouden we er ook voorstander van zijn om onze positionering in evenwicht te brengen door wat inflatiebescherming toe te voegen aan portefeuilles."

AllianzGI is ook positief over obligaties in lokale valuta van opkomende markten. Michael Krautzberger voegt eraan toe: "De inflatie in opkomende markten is sneller gedaald dan de centrale banken in opkomende markten bezuinigingen hebben doorgevoerd. Dat betekent dat de reële rendementen van opkomende markten momenteel op meerjarige hoogtepunten staan, wat suggereert dat centrale banken van opkomende markten voldoende ruimte hebben om verder te verlagen. Het begin van de renteverlagingscyclus van de Fed zou de renteverlagingen in de opkomende markten een extra impuls moeten geven. Bovendien is de spread tussen de rente op lokale obligaties en Amerikaanse Treasuries gestaag opgelopen in de periode tot 2024, wat een aantrekkelijke carry-opportuniteit biedt. Tot slot lijkt de groei van opkomende markten veerkrachtig voor dit jaar en volgend jaar en zou deze de groeivooruitzichten in de ontwikkelde wereld gemakkelijk moeten overtreffen. We verwachten de komende maanden verdere neerwaartse bewegingen in de rendementen op obligaties in lokale valuta van opkomende markten."

Multi-asset

De concentratie in de Amerikaanse aandelenmarkt is op het hoogste niveau sinds de jaren zeventig, dankzij de geweldige prestaties van de Magnificent Seven. Volgens AllianzGI maakt de bezorgdheid over hun buitensporige invloed de gelijkgewogen benadering van de Amerikaanse aandelenmarkt aantrekkelijk, omdat het diversificatie biedt die de risico's van één aandeel vermindert.

Greg Hirt, Global CIO Multi Asset, geeft commentaar: "Meer tactisch gezien zou ons verwachte scenario voor een zachte landing de marktparticipatie kunnen verbreden, omdat het verschil in winstgroei tussen de Magnificent Seven en de resterende 493 bedrijven naar verwachting zal afnemen. Beleggers beginnen hier aandacht aan te besteden: sinds medio juli heeft de gelijkgewogen benadering beter gepresteerd na 18 maanden te zijn achtergebleven. Het is niet zonder risico's omdat de grootste bedrijven de verwachtingen van de markt zouden kunnen blijven overtreffen, maar wij denken dat de vermindering van de idiosyncratische risico's, de redelijke waardering en de verwachte winstgroei opwegen tegen deze zorgen.

"We geven ook de voorkeur aan aandelenmarkten boven high-yield obligaties in een omgeving waar we positief zijn over de algemene risicovooruitzichten. Het is waar dat Amerikaanse aandelen, voornamelijk gedreven door groeiaandelen, vrij duur lijken. Maar aangezien we de voorkeur geven aan waarde boven groei en aan gelijk gewogen versus marktkapitalisatie gewogen, lijken algemene aandelenmarkten in het algemeen en - Europese aandelen in het bijzonder - niet overdreven duur. In de VS hebben we gezien dat hoge waarderingen langer kunnen duren dan verwacht. We denken dat de technische omstandigheden de aandelenmarkten nog steeds ondersteunen en we zien potentieel voor verdere winsten."