Aon: Dekkingsgraden pensioenfondsen stabiliseren

Aon: Dekkingsgraden pensioenfondsen stabiliseren

Pensioenfondsen
Pensioen (06)

Uit de Pensioenthermometer van Aon, consultant op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, blijkt dat goede rendementen de gevolgen van de daling van de rente compenseerden en daarmee de dekkingsgraden van pensioenfondsen stabiel hielden. 

Aon houdt dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bij. De wat Aon noemt 'indicatieve' gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in september gestabiliseerd op 118%. Die indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, stabiliseerde in september eveneens op 118%. 

Swaprente gedaald

Per saldo daalde in een maand tijd de risicovrije rente over de eerste 40 jaar met gemiddeld 15 basispunten. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen toe met bijna 2%. Tegelijkertijd steeg de vastrentende waardenportefeuille als gevolg van de rentedaling, zelfs met ruim 2%. Aandelen in ontwikkelde markten behaalden een positief rendement van 1,2%, terwijl het rendement voor opkomende markten 5,8% bedroeg. Ook vastgoed deed het goed met een rendement van 3,1%. Het totale rendement van de portefeuille kwam deze maand uit op 1,9%. Volgens Aon bleef, dankzij de stijging van het vermogen in september, de 'indicatieve' dekkingsgraad per saldo stabiel.

Aon baseert de samenstelling van het gemiddelde pensioenfonds op door De Nederlandsche Bank (DNB) en andere partijen gepubliceerde karakteristieken. Hier zit volgens het bedrijf een vertraging in, omdat de statistieken altijd een maand achter lopen. De gemiddelde dekkingsgraad van Aon betreft een inschatting van de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen. Het bedrijf gebruikt daarbij een prognosemodel. De werkelijke gemiddelde dekkingsgraad kan en zal volgens Aon afwijken van deze inschatting.