Saxo: Zachte landing en lagere rentes stimuleren bredere markt in Q4

Saxo: Zachte landing en lagere rentes stimuleren bredere markt in Q4

Rente Vastgoed
Rente (01)

Door Peter Garnry, Aandelenstrateeg bij Saxo

In het laatste kwartaal van 2024 zullen naar verwachting defensieve sectoren zoals vastgoed en nutsbedrijven beter presteren, dankzij een zachte landing van de economie en lagere rentetarieven. De kansen verschuiven van technologiegerichte indices naar de bredere markt. Dat is de visie van Peter Garnry, als onderdeel van de Saxo Q4 Outlook.

“Als we naar de wereldwijde aandelenmarkt kijken, zijn er in het derde kwartaal enkele veranderingen opgetreden. Er is een verschuiving geweest van cyclische sectoren naar defensieve sectoren, omdat sommige beleggers de koersdalingen in technologie in juli en de volatiliteit in augustus als aanwijzingen zagen dat de economische situatie zou verslechteren.

De bredere Amerikaanse aandelenmarkt begint beter te presteren dan de S&P 500 Index. Dit suggereert dat de kansen zich verplaatsen van de zogeheten 'Magnificent 7' naar de bredere markt. Lagere rentetarieven en een 'zachte landing' scenario kunnen een dergelijke overperformance creëren. De sterkste sectoren van de laatste tijd zijn vastgoed en nutsbedrijven, omdat beleggers verwachten dat deze twee sectoren goed zullen presteren bij dalende rentes.

Groene transformatie contraire gok 2025

Als we naar onze thematische manden kijken, zien we nog steeds dezelfde trends. Defensie blijft het beste thema van dit jaar, met Nieuwe Biotech en Mega Caps die de top drie compleet maken. Alles wat met de groene transformatie te maken heeft, staat dit jaar lager. Dit laatste is de contraire gok voor 2025, aangezien lagere rentetarieven nuttig zijn voor ‘groene’ aandelen. Toch is het belangrijk om de risico's voor groene aandelen in overweging te nemen als Trump de Amerikaanse verkiezingen wint. Het defensiethema is veruit, samen met de groene transformatie, de twee thema's die het meest gevoelig zijn voor de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen in november.

De centrale banken hebben de afgelopen tijd de eerste renteverlagingen doorgevoerd. Wat we kunnen leren van eerdere renteverlagingcycli: historisch gezien presteert de Amerikaanse aandelenmarkt beter na het begin van een renteverlagingcyclus, met slechts enkele uitzonderingen. Renteverlagingen moeten worden gezien als een kans voor langetermijnbeleggers om portefeuilles aan te passen aan dalende rentes.

Waarschijnlijk patstelling in VS

Een overwinning van de Democraat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen gaat waarschijnlijk gepaard met een patstelling, omdat de Democraten er niet in zullen slagen de Senaat te winnen. Dit scenario zou negatief kunnen zijn voor de Amerikaanse economische groei in 2025, omdat de fiscale uitgaven dan een moeilijker periode ingaan.

Maar een overwinning van haar zal ‘groene’ aandelen, opkomende markten en technologie ten goede komen. Daarentegen kan een overwinning van Donald Trump de Europese defensieaandelen stimuleren, terwijl overwinning van hem negatieve gevolgen kan hebben voor Amerikaanse technologie en opkomende markten.”