Janus Henderson: China's bazooka-stimulus - een keerpunt?

Janus Henderson: China's bazooka-stimulus - een keerpunt?

China
China Chinese Vlag (Shutterstock)

China's verschuiving van schuldbeheersing naar groeiondersteuning kan de katalysator zijn die nodig is om vertrouwen te herstellen in de Chinese markten, stelt Victoria Mio, Head of Greater China Equities bij Janus Henderson. Ze licht toe waarom.

'Eind vorige maand verraste de Chinese regering de wereldwijde markten met een reeks belangrijke beleidsaankondigingen die gericht waren op het stimuleren van de economische groei, het stabiliseren van de vastgoedmarkt en het revitaliseren van de aandelenmarkten. Deze gecoördineerde inspanning van de belangrijkste toezichthouders van China — de People’s Bank of China (PBOC), de China Securities Regulatory Commission (CSRC) en de National Financial Regulatory Administration (NFRA) — markeert een beslissende verschuiving van schuldbeheersing naar groeiondersteuning.

Maar wat betekent dit voor beleggers, en waarom is dit potentieel een keerpunt voor de Chinese economie en aandelenmarkten?

Uitgebreid stimuleringspakket
Op 24 september kondigden de Chinese autoriteiten uitgebreid stimuleringspakket aan om verschillende economische uitdagingen aan te pakken. Dit werd gevolgd door een buitengewone vergadering van het Politburo op 26 september, wat de vastberadenheid van de regering verder onderstreepte om de economische groei te stimuleren. Deze maatregelen overtroffen de verwachtingen van de markt en leidden tot een aanzienlijke rally op de Chinese aandelenmarkten in de daaropvolgende dagen, waardoor de Chinese aandelenmarkt in een technische bullmarkt terechtkwam (+24% in september 2024).

Het stimuleringspakket richt zich op drie belangrijke aandachtspunten voor China:

  1. Economische groei
    De PBOC verlaagde de verplichte reserveverhouding (RRR) met 50 basispunten. Deze maatregel heeft ongeveer RMB 1 biljoen (USD 142,5 miljard) aan liquiditeit in het financiële systeem gebracht, met als doel de toegang tot financiering te verbeteren en de bedrijfsactiviteiten te ondersteunen.
  2. Vastgoedmarkt
    Om de voortdurende malaise in de vastgoedsector aan te pakken, worden de rentetarieven op bestaande hypotheken met gemiddeld 50 basispunten verlaagd. Dit biedt verlichting voor 50 miljoen huishoudens en kan naar verwachting RMB 150 miljard (USD 21,1 miljard) aan rentekosten besparen. Deze maatregel moet de financiële druk op huiseigenaren verminderen en de vastgoedmarkt de komende maanden stabiliseren.
  3. Heropleving van de aandelenmarkt
    De introductie van een swapfaciliteit van RMB 500 miljard (USD 71 miljard) voor makelaars en fondsen om aandelen te kopen, samen met een verlaging van de beleidsrente met 20 basispunten, heeft de markt van de broodnodige liquiditeit voorzien. Bovendien is een herfinancieringsfaciliteit van RMB 300 miljard (USD 42,2 miljard) ingesteld om beursgenoteerde bedrijven in staat te stellen aandelen terug te kopen, wat het vertrouwen van beleggers moet vergroten.

Deze maatregelen, gecombineerd met de belofte van verdere ondersteuning door de overheid, vormen een van de meest uitgebreide beleidsverschuivingen van de afgelopen jaren.

Het beleggerssentiment verbetert
Na de beleidsaankondigingen verschoof de algemene stemming van beleggers van sceptisch naar optimistisch, waarbij de verwachting is dat de maatregelen de economische groei ondersteunen en mogelijk leiden tot een aanhoudende marktrally.

De Chinese aandelenmarkten beleefden een opleving die deed denken aan de rally na de wereldwijde financiële crisis. De CSI 300 Index van large-cap aandelen steeg met 16% in één week – de grootste wekelijkse winst sinds 2008. De intensiteit van de handelsactiviteit tijdens de rally overbelastte zelfs de effectenbeurs van Shanghai, wat leidde tot verwerkingsproblemen en vertragingen bij transacties.

In Hongkong steeg de Hang Seng China Enterprises Index voor de elfde opeenvolgende sessie, de langste winstreeks sinds 2018. Zowel binnenlandse als internationale beleggers reageerden enthousiast, waardoor de MSCI China Index binnen vier dagen met 22% steeg.

Waarom het deze keer anders kan zijn
Hoewel eerdere pogingen om de Chinese economie te stimuleren, zoals in april 2024, waarbij langlopende speciale overheidsobligaties werden uitgegeven, geen blijvende impact hadden, zijn er volgens Mio overtuigende redenen waarom het deze keer anders kan zijn:

  • Meer ondersteunende externe omgeving
    De renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve in september heeft een gunstiger klimaat gecreëerd voor Chinese beleidsmakers om stimuleringsmaatregelen te implementeren, waardoor zorgen over kapitaalvlucht of valutadevaluatie worden verminderd.
  • Groter gevoel van urgentie
    De verslechtering van de economische fundamenten van China, met name de vastgoedcrisis en de afnemende consumptie, heeft een punt bereikt waarop beleidsmakers voelen dat er dringend actie nodig is. Dit wordt onderstreept door de buitengewone Politburo-vergadering en de ongebruikelijk directe taal in de beleidsverklaringen.
  • Uitgebreidere en gerichte maatregelen
    In tegenstelling tot eerdere inspanningen richten de maatregelen zich niet alleen op het monetaire beleid, maar ook op de vastgoedsector, de stabiliteit van de aandelenmarkt en het vertrouwen van de consument. Verdere maatregelen worden ook de komende weken verwacht.

Gevolgen voor beleggers
China’s beleidsverschuiving benadrukt enkele belangrijke overwegingen voor beleggers:

  • Waarderingskansen
    Chinese aandelen worden momenteel verhandeld tegen aantrekkelijke waarderingen. De MSCI China Index heeft een twaalfmaands voortschrijdende koers-winstverhouding van ongeveer 10,3x (per 30 september 2024), wat het een van de goedkopere markten maakt in vergelijking met andere markten in de wereld. Dit biedt een unieke instapkans voor beleggers die op zoek zijn naar waarde in een markt met aanzienlijk groeipotentieel.
  • Portefeuillespreiding
    China’s lage correlatie met andere wereldwijde markten, vooral tijdens periodes van wereldwijde marktschommelingen, maakt het een uitstekende optie voor portefeuillespreiding. Met extra stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht, presteert China mogelijk beter dan andere ontwikkelde en opkomende markten in de komende kwartalen.
  • Kansen per sector
    De recente beleidsaankondigingen hebben positief momentum gecreëerd in sectoren zoals technologie, consumentengoederen, vastgoed, grondstoffen, gezondheidszorg en financiële diensten. Kwaliteitsbedrijven met sterke fundamenten profiteren waarschijnlijk het meeste van de toegenomen liquiditeit en ondersteunende maatregelen.

China biedt een strategische langetermijnbeleggingskans
Het stimuleringspakket markeert een cruciaal moment voor de economische koers van het land en de aandelenmarkten. Terwijl beleggers wereldwijd op zoek zijn naar stabiliteit te midden van onzekerheden, kan de beslissende verschuiving van de Chinese regering van schuldbeheersing naar groeiondersteuning wel eens de katalysator zijn die nodig is om het vertrouwen te herstellen in de Chinese markten. Met de verwachting van extra beleidssteun kunnen investeerders hun allocatie in Chinese aandelen heroverwegen, aangezien dit een aantrekkelijke en strategische beleggingskans biedt.'