AllianzGI: ECB gaat rente verder verlagen

AllianzGI: ECB gaat rente verder verlagen

Rente ECB
Rente (01)

Aanstaande donderdag komt de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw bijeen om zich te buigen over haar rentebeleid. Wij verwachten dat de ECB de rente met nog eens 25 basispunten zal verlagen, waardoor de depositorente op 3,25% uitkomt.

Commentaren van ECB-bestuursleden hebben de verwachtingen voor een renteverlaging in oktober versterkt nu de groei in de eurozone sinds de ECB-beleidsvergadering van september blijft verslechteren, terwijl ook de inflatiedruk gematigd blijft. Dat stelt Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij AllianzGI.

Terwijl de Amerikaanse economische cijfers meer gemengd zijn, met een verrassend positief recent rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, blijven de cijfers uit de eurozone tegenvallend. De enquête-indicatoren voor de eurozone zijn de afgelopen maand verder verzwakt, terwijl de arbeidsmarktindicatoren er nu ook op wijzen dat de werkloosheid in de eurozone verder zal oplopen dan het huidige historische dieptepunt van 6,4%.

Met name Duitsland balanceert voor het tweede achtereenvolgende jaar op de rand van een recessie. Ondertussen vertragen de loonstijgingen in de regio en gaat de CPI-inflatie in de eurozone terug naar de doelstelling van de ECB. Die bedraagt momenteel 2,2% op jaarbasis.

Bestuursleden van de ECB hebben recentelijk de zwakke inflatie erkend en hebben gezinspeeld op een mogelijke renteverlaging in oktober. Hierdoor is de markt nu bijna volledig uitgegaan van een mogelijke renteverlaging deze maand. Een voortzetting van de verlagingscyclus lijkt zeer waarschijnlijk in december, ondanks de data-afhankelijkheid van de ECB.

Fundamenteel denken we dat deze versnelling van de renteverlagingen gerechtvaardigd is, omdat de combinatie van een lagere groei in de eurozone en een inflatie op het beoogde niveau pleit voor een veel minder krap monetair beleid dan nu het geval is.

Er is enige hoop dat de recente Chinese beleidssteun handelsgevoelige markten zoals Duitsland zal helpen, maar we betwijfelen of dit zal volstaan om het zwakke beeld van de binnenlandse vraag in de regio te compenseren.

Er is ook een risico dat na de komende Amerikaanse verkiezingen handelsconflicten weer op de beleidsagenda komen te staan - niet alleen tussen de VS en China, maar ook met de EU - wat verdere neerwaartse groeirisico's met zich meebrengt.

De depositorente van de ECB wordt momenteel geprijsd op ongeveer 2,50% in het voorjaar van 2025. Een verdere stijging van de olieprijzen, die omhoog zijn geschoten door de spanningen in het Midden-Oosten, kan dat beeld aan de inflatiekant wat compliceren. We blijven bij onze portefeuilles enige inflatiebescherming aanhouden.