Expertise op belastinginrichting bepaalt de relatie tussen Beleggingsfonds Hoofbosch en CACEIS

Expertise op belastinginrichting bepaalt de relatie tussen Beleggingsfonds Hoofbosch en CACEIS

Partnernieuws
240927_CACEIS FI Hoofbosch Blue.jpg

In 2019 maakte het voormalige familiebeleggingsfonds Hoofbosch, dat onlangs opnieuw werd bekroond met de hoogste rating van vijf sterren en Gold door fondsenbeoordelaar Morningstar, de keuze voor CACEIS als bewaarbank. Hoofbosch zocht een partner die, naast het aanbieden van custody-diensten, ook de bronbelasting kon terughalen. Bij zowel Hoofbosch als CACEIS staan ontzorging, expertise en een persoonlijke aanpak van klanten centraal. 

In 2023 veranderde Hoofbosch zijn belastingstructuur van ‘fiscaal transparant’ naar een Fiscale Beleggingsinstelling (FBI). Hiermee werd de fiscale structuur voor het fonds vereenvoudigd waardoor minder administratieve handelingen nodig waren.

Robbert-Jan Engels, medeoprichter en beheerder bij Hoofbosch: “Het terughalen van de bronbelasting kregen we bij de vorige custodian niet voor elkaar en daarom viel onze keuze op CACEIS. Het fiscale stuk dat zij voor ons verzorgen, hebben we vergeleken met andere partijen. De specialist van CACEIS beheert dat heel goed door de aanwezige specifieke kennis van wet- en regelgeving en belastingstructuren. CACEIS ontzorgt ons in de belastingverplichtingen en ziet hierin kansen, waardoor wij ons meer kunnen focussen op beleggen voor onze participanten.”

Sander Luijendijk, beheerder bij Hoofbosch: “In onze strak vormgegeven beleggingsfilosofie staat de persoonlijke aanpak centraal. Onze presentaties worden druk bezocht en in ons goed gelezen maandbericht gaan we niet zozeer in op bedrijfscijfers maar op langetermijnvisies en trends. Een aantal jaren geleden hebben we Jong Hoofbosch opgericht om (klein)kinderen van participanten zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de mogelijkheden van beleggen in solide bedrijven.”

Gevraagd naar het voordeel van de dienstverlening van CACEIS en de verwachtingen voor de toekomst, geeft Robbert-Jan Engels aan: “Het feit dat je de dienstverlening onder één dak hebt, is niet overal het geval. Er is persoonlijk contact en CACEIS is goed bereikbaar. Wij zijn benieuwd wat de front to back-oplossing van CACEIS voor ons fonds zou kunnen betekenen.”


Dienstverlening

CACEIS levert aan Hoofbosch vanaf de Market Solutions desk Order Execution en Foreign Exchange. Hierbij is de strategie ‘buy and hold’ waarbij de aankopen voor langere tijd in portefeuille worden gehouden. Order Execution is de eerste handeling naar de desk waarna de convertering in euro’s door Foreign Exchange plaatsvindt. Daarnaast levert CACEIS custody-diensten en zorgt voor belastingteruggave.

Wat was de uitdaging?

In de dienstverlening van Tax Services van CACEIS staat ontzorgen van de klant centraal; het heeft als doel het voorkomen van dividendlekkage. Dit gebeurt door de klant optimaal gebruik te laten maken van de internationale belastingverdragen gesloten tussen Nederland en de landen waarin de klant belegt. Bij Hoofbosch zijn dit Nederland, Zwitserland, de Verenigde Staten en een stukje in Frankrijk. CACEIS zorgt ervoor dat de klant een beroep op die verdragen kan doen. Hiermee wordt een hoger dividendrendement behaald doordat CACEIS een te hoge belastinginhouding voorkomt. In het verleden was Hoofbosch ‘fiscaal transparant.’ Voor de belastingdienst werd per investeerder gekeken wie ze waren, wat hun fiscale identiteit was en in hoeverre ze een beroep konden doen op de belastingverdragen. Per investeerder zorgde CACEIS dat dit optimaal geregeld was zodat op fondsniveau een ideaal rendement kon worden behaald. Maar door dit proces waren vele administratieve handelingen nodig.

In 2023 heeft Hoofbosch zijn belastingstructuur daarom veranderd en werd het fonds een Fiscale Beleggingsinstelling (FBI). Door deze simpelere structuur richt CACEIS sindsdien de tax-diensten in op fondsniveau, dus slechts ten name van Hoofbosch. Hierdoor zijn geen handelingen meer nodig per individuele investeerder. Met deze expertise levert CACEIS een toegevoegde waarde die aan meer klanten geboden wordt.


Over Hoofbosch

Hoofbosch, opgericht in 2006 door Martien van Winden en Robbert-Jan Engels, is een zelfstandig beleggingsfonds dat zich onderscheidt door een unieke filosofie. Het fonds legt de nadruk op persoonlijke relaties en een lange termijnvisie, zowel met de bedrijven waarin het investeert als met zijn participanten. Met een gemiddeld rendement van 8% per jaar volgt Hoofbosch het SUN-model, waarbij het investeert in bedrijven in Zwitserland, de Verenigde Staten en Nederland. Hoofbosch beschouwt deze landen als de enige drie economieën in de wereld die een hoge mate van vertrouwen combineren met een hoog kennisniveau. De voorkeur gaat daarbij uit naar familiebedrijven met een consistent opwaarts rendement en een CEO met een langdurige staat van dienst binnen het bedrijf. Het doel van Hoofbosch is niet om risico’s te spreiden, maar om ze te mijden. Men hecht binnen de onderneming veel waarde aan dividendgroei en de economische geschiedenis van de bedrijven waarin het belegt en bezoekt deze allemaal persoonlijk. Oprichter Martien van Winden is tevens auteur van verschillende financieel-economische boeken, waarin hij vaak historische beschouwingen verwerkt.

Een aantal jaren geleden is Jong Hoofbosch opgericht voor (klein)kinderen van participanten. Hierbij wordt de mogelijkheid geboden om met een lager bedrag te beginnen met beleggen.

Hoofbosch werd in 2024 door fondsenbeoordelaar Morningstar wederom onderscheiden met vijf sterren en Gold; de hoogste rating voor een beleggingsfonds. Uit het rapport: “Over een periode van 10 jaar heeft het fonds het gemiddelde rendement van de categorie en de categorie-index overtroffen. Hoofbosch verdient een bovengemiddelde rating vanwege het vermogen om op te vallen in een steeds competitievere markt.” www.hoofbosch.nl


Over CACEIS

CACEIS is de asset servicing bankgroep van Crédit Agricole en Santander die zich richt op vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, banken, private equity en vastgoedfondsen, brokers en zakelijke klanten. Via kantoren in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië biedt CACEIS een breed scala aan diensten op het gebied van uitvoering, clearing, forex, effectenuitleen, bewaarneming, bewaarder en fondsenadministratie, ondersteuning van fondsdistributie, middle office outsourcing en issuer-diensten. Met een bewaard vermogen van 5 biljoen euro en een beheerd vermogen van 3,4 biljoen euro is CACEIS Europees marktleider op het gebied van asset servicing en een van de grootste spelers wereldwijd (cijfers per 31 maart 2024). www.caceis.com