J.P. Morgan Private Bank: Geopolitieke onrust geeft verzwakkende dollar lucht
J.P. Morgan Private Bank: Geopolitieke onrust geeft verzwakkende dollar lucht
De valutamarkt heeft sinds mei 2023 een van de hoogste niveaus van volatiliteit bereikt, nu beleggers rekening moeten houden met geopolitieke onzekerheden en hun verwachtingen temperen voor toekomstige renteverlagingen.
Deze mix speelt volgens Matthew Landon, Global Investment Strategist en Samuel Zief, Head of Global FX Strategy van J.P. Morgan Private Bank de Amerikaanse dollar (USD) in de kaart:
Geopolitieke onzekerheid
De impact van ontwikkelingen in het Midden-Oosten op de markten is overduidelijk. De meest directe invloed is zichtbaar in de olieprijzen. Dergelijke geopolitieke gebeurtenissen leiden bovendien tot een 'vlucht naar veiligheid' waarbij de dollar en goud profiteren.
Wereldwijde renteverlagingen
Fed-voorzitter Powell gaf aan dat een renteverlaging van 50 basispunten in november minder waarschijnlijk is. Tegelijkertijd bevestigde een sterk Amerikaans arbeidsmarktrapport van september de veerkracht van de Amerikaanse economie. De ECB en de Bank of England gaven signalen af voor een snellere verlaging van de beleidsrentes, terwijl Japan aangaf dat verdere renteverhogingen voorlopig niet nodig zijn. Dit alles maakt de Amerikaanse rente aantrekkelijker voor wereldwijde beleggers. Dit tilt de dollar naar een hoger niveau.
Lange termijn is minder gunstig voor de dollar
Sinds deze zomer is echter een bredere neerwaartse trend voor de dollar waarneembaar, waarbij de dollar negen weken van verlies in tien weken tijd noteerde. Deze bewegingen zijn nauw verbonden met de schommelingen in de rentestanden.
Op de rand van een nieuw dollartijdperk?
Ondanks de recente zwakte noteert de dollar nog steeds met een premie van 5-10% in vergelijking met de historische dollar-rente relatie. Deze overwaardering zal waarschijnlijk in de komende jaren geleidelijk afnemen. Er zijn drie voorwaarden nodig voor een substantiële verzwakking van de dollar:
1. Duidelijkheid over renteverlagingen van de Federal Reserve.
2. Verbetering van de groei buiten de Verenigde Staten.
3. Positief risicosentiment.
De eerste voorwaarde lijkt nu wel te zijn vervuld. Hoewel het tempo en de omvang van de renteverlagingen onzekerder is geworden, heeft de Fed duidelijk aangegeven de rente verder te willen verlagen om de arbeidsmarkt te ondersteunen nu de inflatierisico's afnemen.
Op de andere twee voorwaarden is ook vooruitgang geboekt, maar het beeld is minder eenduidig. Chinese stimuleringsmaatregelen verhogen de groeiverwachtingen buiten de VS, maar over het algemeen blijven de economische groeicijfers zwak, vooral in Europa. En hoewel risicovolle activa dit jaar goed hebben gepresteerd, kan de recente toename van volatiliteit deze trend in gevaar brengen.
Valutadiversificatie kan voor verdere verzwakking van de dollar zorgen
De dollar vertegenwoordigt 60% van de wereldwijde deviezenreserves en bij 90% van alle valutatransacties is de Amerikaanse dollar gemoeid. De dollar is zonder twijfel de wereldreservemunt. Maar de basisprincipes van beleggen geven aan dat het verstandig is om niet alles op één kaart te zetten. Valuta’s vormen daar geen uitzondering op.
Vanuit een puur diversificatieperspectief kunnen centrale banken als voorbeeld worden genomen. Net als veel beleggers hebben centrale banken zeer lange tijdshorizonnen, met als primaire doel het behoud van koopkracht en een prioriteit voor liquiditeit en veiligheid, terwijl ze ook streven naar rendement. Met bijna $13 biljoen aan beheerde activa, hebben centrale banken de neiging om valuta’s te overwegen die een diepe, liquide financiële markt hebben met een breed scala aan investeerbare activa. De grootste niet-dollar assets zijn genoteerd in euro’s, Japanse yen en Britse ponden, aangevuld met valuta’s zoals de Chinese renminbi, Zwitserse frank, Australische dollar en Canadese dollar voor diversificatiedoeleinden.
Ongeveer 15% van de reserves van centrale banken zit in goud
In de afgelopen jaren is goud ook een belangrijk middel voor diversificatie geworden voor centrale banken. Door zijn aard als fysieke waardeopslag is goud in populariteit gestegen, vooral nu geopolitieke spanningen oplaaien. Goud vertegenwoordigt nu ongeveer 15% van de wereldwijde reserves.
Bij het evalueren van portefeuilles in de laatste maanden van het jaar, is het belangrijk om de valutaposities te herzien. Deze strategische aanpak, in combinatie met tactische inzichten, kan helpen bij het bepalen van de beste benadering. Bijvoorbeeld, als verwacht wordt dat de dollar op de middellange termijn verzwakt, zou een belegger die momenteel volledig in dollars is belegd, kunnen overwegen een deel van de portefeuille om te zetten in een andere valuta.
Een portefeuille die relatief veel aandelen bevat, heeft mogelijk minder blootstelling nodig aan valuta’s zoals het Britse pond of de Canadese dollar, gezien hun procyclische aard. In dat geval kunnen de dollar, Japanse yen en goud de voorkeur genieten om de volatiliteit te verzachten, vanwege hun defensieve eigenschappen.