Judith Norbart: Van bedoelingen en belangen naar beleid

Judith Norbart: Van bedoelingen en belangen naar beleid

Vastgoed Wet- en regelgeving Politiek
Judith Norbart (Foto Archief IVBN) 980x600.jpg

Met Prinsjesdag inmiddels achter de rug worden de kabinetsplannen duidelijker. Het regeerprogramma laat zien dat we voor grote, gecombineerde transities staan die bepalend zijn voor de toekomst van Nederland. Want of het nu gaat om wonen, landbouw, mobiliteit, energie, klimaatadaptatie of de arbeidsmarktkrapte, de keuzes die nu worden gemaakt, staan niet op zichzelf.

Door Judith Norbart, Directeur, IVBN

De plannen en keuzes van het kabinet zijn nauw met elkaar verweven en gaan onvermijdelijk een grote impact hebben op alle domeinen, waaronder onze leefomgeving. ‘Ruimte’ – en vooral het gebrek eraan – was niet voor niets een belangrijk thema in de troonrede. Dit vraagt om zorgvuldig en afgewogen beleid, want Nederland wordt niet groter en de druk op onze schaarse ruimte niet kleiner.

Institutionele vastgoedinvesteerders leveren sinds jaar en dag een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een duurzame, leefbare en toegankelijke samenleving. Door te investeren in woningen, winkels, kantoren, maar ook in infrastructuur, geven zij mede vorm aan ons land en zijn zij daarmee een onmisbare samenwerkingspartner voor het kabinet.

Om de grote ambities en plannen van dit kabinet te realiseren, is de samenwerking met institutionele beleggers cruciaal. Zij beschikken niet alleen over de middelen en de ambitie om te investeren op de lange termijn, maar brengen ook waardevolle marktinzichten die essentieel zijn voor het maken van de beste keuzes. Voor deze investeerders is een gezond, stabiel en voorspelbaar investeringsklimaat een absolute randvoorwaarde. Dit is niet alleen noodzakelijk voor het waarborgen van financieel rendement, maar ook om te zorgen voor duurzaam vastgoed en inclusieve, leefbare wijken. Om de komende jaren gezamenlijk aan dezelfde doelen te kunnen blijven werken, is het dan ook cruciaal dat de stem van institutionele vastgoedinvesteerders wordt gehoord in het politieke debat en dat hun belang doorklinkt in de beleidsvorming.

Belangenbehartiging

Een gezonde samenwerking vraagt om meer dan middelen. Het vereist ook een voortdurende en constructieve dialoog tussen marktpartijen en overheid, zodat de impact van beleidskeuzes zorgvuldig wordt afgewogen en getoetst aan de effecten ervan in de praktijk. Dat is waar belangenbehartiging een cruciale rol speelt en wat IVBN ziet als haar primaire opdracht: het constant zoeken naar evenwicht tussen maatschappelijke verantwoordelijkheid en economische haalbaarheid.

Het Nederlandse poldermodel, waar we als land zo bekend om staan, draait om samenwerking en compromissen. Door in gesprek te blijven, ruimte te geven aan verschillende belangen en samen te zoeken naar de beste aanpak, kunnen duurzame en breed gedragen oplossingen ontstaan.

In deze tijd van grote maatschappelijke uitdagingen is de rol van belangenbehartiging belangrijker dan ooit. Het is de brug tussen beleidsmakers en marktpartijen, die zorgt voor een goed geïnformeerd besluitvormingsproces waarin zowel publieke als private belangen worden meegewogen. Door vanuit de markt actief deel te nemen aan het beleidsvormingsproces blijven we de spiegel van bedoelingen naar beleid. Dit gaat niet om het verdedigen van enkelvoudige belangen, maar om het bouwen aan een land waarin iedereen – van huurder tot investeerder – kan profiteren van duurzame, inclusieve en werkbare oplossingen. 

Bijlagen