J. Safra Sarasin: Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen

J. Safra Sarasin: Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen

Grondstoffen
Klimaat (13) duurzaam energietransitie grondstoffen

Een breed gediversifieerde benadering van beleggen in grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles te diversifiëren en de instrumenten om door het veranderende financiële landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving te navigeren.

Hoewel grondstoffen aantrekkelijke voordelen bieden, vereisen hun specifieke prestatiefactoren een zorgvuldige allocatiebenadering. Hier is de top-vijf van vragen die u zichzelf moet stellen bij het beleggen in deze activaklasse, stellen George Cotton en Benoit Harger, beiden Portfolio Manager en beleggingsspecialist Jingchao Zhu van Bank J. Safra Sarasin.

1) Hoe kunnen grondstoffenbeleggingen waarde toevoegen aan een gebalanceerde portefeuille?

De voordelen van beleggen in grondstoffen werden in 2022 duidelijk na een decennium waarin ze irrelevant waren. Hoge inflatie teisterde aandelen en obligaties en traditionele evenwichtige portefeuilles kenden hun slechtste jaar in decennia, terwijl gediversifieerde strategieën voor grondstoffenfutures dubbelcijferige rendementen opleverden. Prijschokken bij veel grondstoffen als gevolg van bottlenecks in de toeleveringsketen en geopolitieke risico's leidden tot deze sterke rendementen. Twee jaar later kijken beleggers naar een wereld van lagere rentetarieven en een mogelijke zachte landing, ook al is er nog steeds veel geopolitieke onzekerheid.

Grondstoffen bieden het voordeel dat ze blinde vlekken in de portefeuille kunnen verminderen. In de jaren 2020 hebben beleggers al kennis gemaakt met de potentiële voordelen ervan, met name:

  • Protecting against inflation and geopolitical risk
  • Participating in evolving trends
  • Capturing return streams that are not available via other asset classes

Grondstoffen worden in ons dagelijks leven gebruikt. Terwijl de prijzen van energie en metalen vaak de meeste aandacht trekken in de media, bieden landbouwproducten zoals granen, vee en zachte grondstoffen ook aantrekkelijke diversificatievoordelen voor beleggers en hebben ze een aantrekkelijk rendement opgeleverd. De cycliciteit en de fundamentele factoren die aan de basis liggen van elke grondstof verschillen enorm. Daarom is het essentieel om de structurele en seizoensgebonden dynamiek te begrijpen om de rendementskansen die het grondstoffenuniversum biedt zo goed mogelijk te benutten.

2) Waarom is dit het juiste moment voor beleggers om grondstoffen te overwegen?

Grondstoffen kunnen beleggers diversificatieopties bieden en een afdekking tegen schokken, vooral nu renteverlagingen in het verschiet liggen en geopolitieke risico's mogelijk toenemen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er zijn nog steeds veel factoren die een grote impact kunnen hebben op aandelen en vastrentende waarden, of het nu gaat om de veranderende situatie in het Midden-Oosten, een groter conflict tussen de VS en China of de oorlog in Oekraïne.

Grondstoffenstrategieën kunnen ook een afdekking bieden tegen bepaalde risicoscenario's door de meest directe manier te bieden om blootstelling aan grondstoffenprijzen te verkrijgen. Ondanks een recente periode waarin energie- en metaalprijzen weinig bewogen, hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de enorme spreiding binnen de grondstoffenmarkten aantrekkelijke diversificatiemogelijkheden biedt voor beleggers.

We zien dat de bearmarket van 2010-2020 nu achter de rug is en dat de vooruitzichten voor grondstoffen er bijzonder goed uitzien in het komende decennium.

3) Wat zijn de risico's?

Afzonderlijke grondstoffen hebben de gewoonte om ‘omhoog te schieten’, waarbij de prijsvolatiliteit toeneemt als de prijzen pieken wanneer specifieke aanbodproblemen leiden tot prijsrantsoenering in het licht van een eerder inelastische vraag. Dergelijke prijspieken kunnen snel optreden en betrekking hebben op één grondstof of een bepaalde subgroep. Dit is anders dan bij traditionele activa zoals aandelen, die de neiging hebben om in tandem te bewegen en meestal dalen in prijs met een toename in volatiliteit.

Maar hoge individuele grondstoffenprijzen houden meestal niet lang stand, omdat consumenten beginnen te rantsoeneren en op zoek gaan naar substituten, en omdat nieuw aanbod online komt en profiteert van de hoge prijzen. Deze krachten leiden tot een beweging naar het gemiddelde van de grondstoffenprijzen, wat betekent dat de prijzen vroeg of laat een niveau bereiken dat onder de piek ligt. 

Beleggers moeten zich bewust zijn van de hogere volatiliteit en bijbehorende risico's die gepaard gaan met de rotatie van de grondstoffenprijzen.

Grondstoffenbeleggingen kunnen ook onderhevig zijn aan risico's zoals inflatie, weersomstandigheden, politieke onrust, de opkomst van nieuwe technologieën en zelfs marktgeruchten, die een grote invloed kunnen hebben op de prijs van een grondstof.

4) Hoe verenigbaar zijn grondstoffen en ESG-beleggen?

Een belangrijke vraag voor beleggers die grondstoffenfutures willen kopen, is hoe ze de milieu-, sociale en governanceaspecten van deze instrumenten moeten beoordelen.

De activa die aan grondstoffenfutures en aanverwante beleggingsinstrumenten ten grondslag liggen, zijn gewoon de goederen zelf. De oorsprong van deze goederen - en nog meer de gerelateerde futures die worden verhandeld - kan meestal niet worden getraceerd naar specifieke producenten.

De handel in grondstoffenfutures staat in schril contrast met ESG-beleggingsbenaderingen die rekening houden met bedrijfs- en overheidsprocessen, -normen en -praktijken. In het algemeen is er op dit moment geen breed geaccepteerde duurzaamheidsstandaard om grondstoffenfutures op te delen. De enige uitzondering zijn fossiele brandstoffen in de context van klimaatverandering. Daarom sluiten we thermische kolen nu al uit van onze duurzame beleggingsportefeuilles en hebben we een van de meest ambitieuze klimaatdoelstellingen in de financiële sector. Bank J. Safra Sarasin Asset Management wil tegen 2035 tot netto nul gefinancierde emissies via onze beleggingsportefeuilles realiseren.

Daarom zijn wij van mening dat de beste ESG-aanpak erin bestaat om een neutrale kijk te hebben op beleggingen in grondstoffenfutures als een activaklasse en tegelijkertijd de dialoog aan te gaan met emittenten en industriële sectoren die blootgesteld zijn aan grondstoffen om de negatieve sociale en milieu-impact tot een minimum te beperken.

5) Wat is de beste manier om te beleggen in grondstoffen?

Wij denken dat beleggers er beter aan zouden doen hun blootstelling aan alle verschillende hoeken van het grondstoffenuniversum te maximaliseren. Idealiter zouden ze dit stap voor stap moeten doen:

  • Screening van liquide en verhandelbare grondstoffen
  • Geen grondstoffen met een structureel negatieve roll yield
  • Selecteer grondstoffen om een portefeuille samen te stellen die gespreid is over verschillende segmenten door historische correlaties te onderzoeken

Bij Bank J. Safra Sarasin leggen we bij het samenstellen van onze portefeuilles minder nadruk op prognoses van grondstoffenprijzen, omdat grondstoffenmarkten zowel ondoorzichtig kunnen zijn als onderhevig aan grote verschuivingen in de fundamentele factoren. Grondstoffenmarkten zijn ook minder gereguleerd dan traditionele financiële activa en handel met voorkennis komt vaak voor.

Met deze benadering streven we naar een breed gediversifieerde grondstoffenblootstelling aan de drie belangrijkste grondstoffensectoren (energie, metalen en landbouw) door middel van een op regels gebaseerd proces voor de selectie en allocatie van grondstoffen. Hierdoor kan het portefeuillebeheer de portefeuillesamenstelling in de loop van de tijd laten evolueren naarmate de economie en de bijbehorende liquiditeit in elke grondstof verandert.