LFDE: Trumponomics of Kamalanomics?
LFDE: Trumponomics of Kamalanomics?
Op amper enkele weken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt de race zowel in de peilingen als bij de bookmakers spannender dan ooit. Na haar verrassende benoeming surfte Kamala Harris enkele weken op een golf van populariteit, maar die verliest stilaan aan kracht en in de swing states, die uiteindelijk de doorslag zullen geven, wordt het een heuse nek-aan-nekrace.
De vicepresidente van Joe Biden heeft er moeite mee om munt te slaan uit de gunstige economische balans die hij haar nalaat. De inflatie is met 2,4% op jaarbasis nu echt wel onder controle, met 4,1% werkloosheid is de volledige werkgelegenheid binnen handbereik, de groei bleef met gemiddeld 3,5% per jaar tussen 2021 en 2024 stevig op peil en de beurzen rijgen de records aan elkaar, maar dat volstaat niet om de kiezers te overtuigen.
Dat hun kijk op de economische prestaties van het duo Biden-Harris genuanceerder is, komt wellicht ook doordat de opstoot van inflatie in 2021 en 2022 de koopkracht van de Amerikaanse consument heeft uitgehold en 80% van de bevolking het tijdens de coronaperiode opgebouwde spaaroverschot zag verdampen. De uitslag is dus nog onzeker, maar welke gevolgen hij voor de economie zal hebben wordt wel stilaan duidelijk.
De verschillen tussen Kamala en Trump
Naast grote verschillen zijn er tussen de programma's van beide kandidaten ook enkele overeenkomsten. Beiden trekken de portefeuille wijd open, ondanks een begrotingstekort van naar schatting 6,6% in 2024 en een schuldgraad van om en bij de 100% van het bbp. Ook in hun protectionisme, met name tegenover China, vinden zij elkaar.
Wie wat dieper graaft, ziet echter ook heel wat uitgesproken verschillen. De Democratische kandidate schaart zich in haar economische programma – omstandig uiteengezet in een document van bijna 80 pagina's met de titel 'A new way forward for the middle class' – resoluut aan de kant van de arme gezinnen, de middenklasse en de kleine ondernemingen. Haar programma helpt wie het minder breed heeft om in zijn basisbehoeften te voorzien – voeding, gezondheidszorg en huisvesting – maar omvat ook steun voor innovatieve sectoren, met name elektrische auto's, halfgeleiders en artificiële intelligentie.
De economische plannen van Trump, die vallen af te leiden uit een algemener en beknopter document onder de noemer 'Make America great again', lijken voordelig voor enkele specifieke sectoren: het militair-industriële complex, steun voor goedkope fossiele energie onder het mantra 'Drill baby drill' en een bocht van 180° in de autosector naar verbrandingsmotoren. Trump lijkt ook voorstander van deregulering, op alle domeinen en met name voor cryptomunten.
Marktreactie en economische vooruitzichten
De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft voor iedere kandidaat een index opgesteld met de aandelen die het bij een overwinning goed zouden doen, en die bevestigen duidelijk de trend in de peilingen: de afgelopen maand, sinds het debat tussen beide kandidaten, is de korf met 'Democratische' aandelen zowat 5% gedaald, terwijl de 'Republikeinse' meer dan 5% hoger is gekoerst. Op 5 november weten we wie als winnaar uit de bus komt.