Capital Group: Marktconcentratie bereikt stratosferische niveaus

Capital Group: Marktconcentratie bereikt stratosferische niveaus

Aandelen
Algemeen (17) doel omhoog

Gemengd economisch en bedrijfsspecifiek nieuws heeft de volatiliteit op de aandelenmarkten de afgelopen maanden doen oplaaien. Daarbij hebben de techzwaargewichten enkele van de grootste waardedalingen ooit laten zien.

De sprong in volatiliteit volgt op een lange periode van dominantie van de Magnificent Seven, een groep van mega-cap techbedrijven, waarvan er zes activiteiten hebben die te maken hebben met Artificial Intelligence (AI). Tussen begin 2023 en halverwege 2024 waren vier van deze bedrijven, Nvidia, Microsoft, Alphabet en Meta, goed voor zo’n 43% van het totale Amerikaanse marktrendement.

Lange tijd leken de aandelenkoersen van deze bedrijven alleen maar te kunnen stijgen. Nu kan één teleurstellend macro-cijfer scherpe dalingen veroorzaken. 'De plotselinge verandering in het sentiment stelt beleggers voor een belangrijke vraag', zegt Christophe Braun, investment director aandelen bij Capital Group. 'Wordt een verschuiving in marktleiderschap het dominante thema in de komende jaren? Of zullen de Magnificent Seven het leeuwendeel van het rendement blijven genereren?'

Concentratie hoger dan tijdens dot-com bubbel

Zelfs als we de volatiliteit van de zomer buiten beschouwing laten, blijft de marktconcentratie in de S&P 500-index op stratosferische niveaus. Het gewicht van de 10 grootste bedrijven in de S&P 500, waaronder de eerder genoemde techgiganten, tikte recent een verbluffende 34,2% van de index aan.

Beleggers zijn misschien verrast als ze horen dat de huidige marktconcentratie aanzienlijk hoger is dan tijdens de piek van de dot-com bubbel in 2000. Maar vergelijkingen van de huidige marktleiders met die van de bubbel van toen moeten in hun context worden gezien. Hoewel ze hoog zijn, zijn de waarderingen van de huidige techgiganten aanzienlijk lager dan die in de voorgaande periode van hoge concentratie en worden ze ondersteund door een sterke winstgroei.

Dat gezegd hebbende, kan een hoge concentratie het risico voor beleggersportefeuilles verhogen. De huidige koplopers op het gebied van technologie kunnen kwetsbaar blijken voor regelgeving, technologische verstoringen en de mogelijkheid dat de weg naar AI-winstgevendheid langer duurt dan verwacht. 'Er is ook bepaalde circulariteit in de winstgroei van de Magnificent Seven, omdat ze elkaar tot op zekere hoogte financieren', zegt Braun.

Vroege tekenen van marktrotatie

Al voor het toeslaan van volatiliteit waren er tekenen dat beleggers verder gingen kijken dan de mega-caps. In het derde kwartaal deden bijvoorbeeld dividendbetalers, waarde-aandelen en internationale aandelen het allemaal beter dan de brede S&P 500-index. Bijkomstigheid is dat internationale indices, zoals de brede MSCI EAFE, veel minder geconcentreerd zijn dan de Amerikaanse markt.

'De marktomgeving vertelde ons dat slechts een paar Amerikaanse megabedrijven hoge waarderingen waard waren', zegt Christophe Braun. 'Toch zijn er verschillende sectoren in internationale markten met superieure bedrijven, sterke betrouwbare kasstromen en winstgroeipotentieel.'

Braun voorziet een voorgaande rotatie binnen de aandelenmarkten. 'Ik verwacht dat beleggers zich steeds meer zullen richten op bedrijven die verbonden zijn aan groeithema’s voor de lange termijn, die op korte termijn vrije kasstroom genereren en dividend uitkeren. Misschien staan we aan het begin van een hernieuwde focus op dividenden.'

Per slot van rekening zijn de marktleiders van vandaag niet altijd de marktleiders van de toekomst. 'Als we kijken naar de top 10 grootste bedrijven op basis van marktkapitalisatie aan het begin van elk van de afgelopen vier decennia, dan zien we dat deze vaak relatief bescheiden rendementen boekten in de daaropvolgende 10 jaar', aldus Braun.