Bob Homan: De dag dat schulden de VS te veel worden
Bob Homan: De dag dat schulden de VS te veel worden
Door Bob Homan, Hoofd ING Investment Office
De Amerikaanse overheidsfinanciën verzuren in hoog tempo. Hoe positioneer je jezelf als belegger, zonder het zoete aandelenrendement te missen?
Het wordt al langer als een risico gezien: het aanhoudende begrotingstekort in de VS. Zelfs in een periode dat het economisch best goed gaat, is die onwaarschijnlijk fors. Zo fors, dat de overheidsschuld, ondanks de groei en flink wat inflatie, niet alleen nominaal, maar ook als percentage van het nationaal inkomen flink toeneemt.
En er is geen verbetering te verwachten. Over het algemeen wordt aangenomen dat de overheid, wie er ook aan de macht komt in de VS, meer blijft uitgeven dan er binnenkomt. Bij de Republikeinen waarschijnlijk nog een beetje meer dan bij de Democraten.
Veel marktvorsers zagen het fenomeen altijd als een probleem voor de verre toekomst. En wie dan leeft, die dan zorgt, hè? Maar nu wordt het steeds explicieter genoemd als een risico voor 2025, waarbij er overigens nog nauwelijks consequenties voor de markt of ook maar een goede alternatieve positionering worden aangedragen.
De meest logische gedachte zou zijn: de Amerikaanse lange rente en de dollar stijgen. Het eerste zagen we in de afgelopen weken gebeuren, terwijl de dollar juist de andere kant op beweegt. Wat te doen met je allocatie? Wegbewegen uit Amerikaanse aandelen is notoir lastig. Ze outperformen de rest van de markt al jaren en vanuit een bottom-up benadering zijn ze hartstikke dominant in veel ontwikkelingen (denk aan AI).
Dus wat te doen? Oké, niet beleggen in Amerikaanse staatsobligaties dan. Maar dat deden veel Europese beleggers sowieso al niet. De dollar hedgen lijkt misschien logisch, maar behelst tegelijkertijd ook een fors risico. En de dollar lijkt ook weer niet zo veel last te hebben van de overheidstekorten.
Gewoon blijven zitten maar? Dat zou inderdaad mijn suggestie zijn, ondanks dat de schulden de VS op een dag te veel worden. En als er dan een forse marktcorrectie volgt, zegt iedereen: dat had je kunnen zien aankomen! Ja, maar tot die dag al dat rendement missen, lijkt me ook geen voorzienigheid.