Joeri de Wilde: Ook met Trump gaat de energietransitie door

Joeri de Wilde: Ook met Trump gaat de energietransitie door

Energietransitie Amerikaanse verkiezingen
Joeri de Wilde (credits Gijs de Kruijf Photography) 980x600.jpg

Door Joeri de Wilde, Investment Strategist bij Triodos Investment Management

Met Donald Trump aan het roer kunnen we meer CO2-uitstoot verwachten. Maar ook hij  zal niet om het sterke momentum van de energietransitie heen kunnen.

Trump heeft gewonnen, en dus moeten we ons helaas schrap zetten voor een poging om de fossiele economie nieuw leven in te blazen. Zeker nu de Republikeinen ook de controle over de Senaat heroverden én op koers liggen om hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te behouden. Hierdoor zal Trump zijn ‘America First’ beleidsagenda de aankomende jaren gemakkelijker kunnen doorvoeren. Tegelijkertijd is er op het gebied van energie wereldwijd veel veranderd sinds Trump’s vorige ambtstermijn, en dat kan zelfs Trump niet geheel negeren.

Slecht nieuws voor het klimaat

Een belangrijk onderdeel van Trumps plannen is gericht om energie in de VS zo goedkoop mogelijk maken. Want energie is macht, en macht is geld. En daar is het de ondernemer Trump allemaal om te doen. Vandaar ook zijn ‘drill, baby, drill’-oproep aan Amerikaanse fossiele bedrijven. Het zal dus geen verrassing zijn wanneer hij de VS opnieuw terugtrekt uit het Klimaatakkoord van Parijs. Een zorgelijk vooruitzicht, zeker nu het er alle schijn van heeft dat de wereld in 2024 voor het eerst meer dan 1,5 graden is opgewarmd, terwijl het doel van het Klimaatakkoord juist is om onder die 1,5 graden te blijven.

Renewables deze keer mogelijk niet het slachtoffer

Dat de aandelen van hernieuwbare energiebedrijven onderuit gingen na Trumps verkiezingswinst was op het eerste oog dan ook geen verrassing. Een focus op fossiel is slecht nieuws voor schone energie, aldus de recente marktbewegingen. Maar in de VS zou het de komende jaren zomaar eens én-én-beleid kunnen zijn. Sinds de laatste ambtstermijn van Trump is het momentum voor groen beleid namelijk versneld, met de Green Deal van de EU, de CO2-neutraliteitsdoelen van China en wijdverspreide interesse van beleggers in ESG-beleggingsmogelijkheden. Het vergroenen van de economie is economisch voordelig geworden, waardoor de duurzaamheidstransitie beter bestand is tegen politieke verschuivingen. Als de VS willen concurreren, moeten ze dus tot op zekere hoogte hun klimaatinspanningen voortzetten. Maar klimaatinspanningen betekent niet per definitie een lagere CO2-uitstoot op korte termijn.

De VS heeft onder Biden al fors ingezet op de groene transitie via een enorm subsidiepakket voor groene energie. Dit pakket, verkocht aan het publiek via de tactvolle naam Inflation Reduction Act, moet ervoor zorgen dat de VS ook op dit gebied de strijd met China (en de EU) aan kan gaan. Aangezien Trump gefocust is op China, zal dit al reden genoeg zijn om Bidens pakket niet zomaar af te schaffen. Daarbij komt dat een substantieel deel van deze voordelen terechtkomen in Amerikaanse staten waar de Republikeinen een meerderheid hebben. Dit betekent dus banen en geld voor de Trump-stemmers, en deze mensen zal hij niet teleur willen stellen.

De groene transitie gaat door

De Amerikaanse concurrentiepositie en zijn achterban zullen Trump dus tot op zekere hoogte dwingen duurzame energiebedrijven te blijven ondersteunen. Andere delen van de wereld, zoals de EU, zullen ondertussen wellicht nog meer inzetten op de groene transitie, omdat de toegenomen geopolitieke onzekerheid ze dwingt nog sneller onafhankelijk te worden op energiegebied. De uitkomst zou dus zomaar kunnen zijn dat de groene transitie versnelt, terwijl er ondertussen meer CO2 wordt uitgestoten. De neerwaartse beweging van hernieuwbare energieaandelen zou dan sneller dan gedacht om kunnen draaien.