LGIM: Kunnen we nog optimistisch zijn over goud?

LGIM: Kunnen we nog optimistisch zijn over goud?

Goud
Goudklomp 1.jpg

De goudprijs is de laatste maanden al fors gestegen, maar Elisa Piscopiello, ETF-analist bij vermogensbeheerder LGIM, ziet ruimte voor verdere stijging.

Doorgaans is de goudprijs omgekeerd gecorreleerd met de Amerikaanse dollar. Na de eerste renteverlaging van de VS in september 2023 bijvoorbeeld daalde de dollar met 3,36%, terwijl goud met 4,55% steeg. De dollar heeft zich daarna hersteld, maar Piscopiello blijft een optimistische vooruitblik houden op goud.

In eerdere renteverlagingscycli presteerde goud op lange termijn vaak goed, met hogere rendementen dan Amerikaanse large caps. Voor 2025 verwachten de markten alvast een hogere goudprijs. Ondersteund door de verwachte renteverlagingen in de VS en andere ontwikkelde economieën prijzen ze een gemiddelde goudprijs in van $ 2806 per ounce. De huidige spotprijs ligt rond de $ 2700 per ounce.

Centrale banken en geopolitieke invloeden

Volgens Piscopiello heeft de rugwind voor goud niet alleen te maken met de renteverlagingen, maar ook met de goudaankopen door centrale banken, aangevoerd door China, die vaak de rol van goud als heilige haven onderstrepen.

In 2023 voegden centrale banken wereldwijd meer dan 1000 ton goud toe aan hun reserves, de op een na grootste jaarlijkse aankoop ooit. De World Gold Council verwacht dat deze aankopen blijven toenemen, vooral in landen die zich willen beschermen tegen inflatie, wisselkoersschommelingen en economische onzekerheid.

Geopolitieke risico’s, zoals de onzekere politieke situatie in het Midden-Oosten en de mogelijke gevolgen van de nieuwe Trump-regering, kunnen de vraag naar goud verder aansteken. Piscopiello merkt op dat de omgekeerde relatie tussen marktvolatiliteit en geopolitieke risico’s blijft bestaan, wat de vraag naar het metaal als veilige haven alleen maar vergroot.

Goudmijnbedrijven als alternatieve investering

Naast directe goudbeleggingen kunnen beleggingen in goudmijnbedrijven een interessante manier bieden om in te spelen op verwachte veranderingen van de goudprijs. Deze bedrijven vertonen doorgaans een sterke correlatie met goud (meer dan 80% maandelijks in de afgelopen 10 jaar) en kunnen profiteren van stijgende prijzen. In 2024 hebben goudmijnbedrijven sterke operationele prestaties laten zien, die nog kunnen verbeteren als de inflatie afneemt.

De verwachtingen van de goudmijnsector voor 2024 zijn positief, met een verwachte omzetgroei van 12% en een verwachte stijging van de winst per aandeel van 17,9%. Deze bedrijven hebben vaak sterke balansen en genereren een sterke vrije kasstroom dankzij de hoge goudprijzen. Bovendien kunnen goudmijnbedrijven spreiding bieden voor aandelenportefeuilles die momenteel vaak zwaar zijn ‘overwogen’ in technologie-aandelen.

Er zijn echter ook risico’s

De vraag naar goud kan afnemen als China en andere centrale banken hun aankopen weer op een lager pitje zetten, renteverlagingen langzamer dan verwacht plaatsvinden, of als de goudprijs te hoog wordt, waardoor nieuwe aankopen afnemen. Toch blijft goud volgens Piscopiello een belangrijke afdekking tegen risico’s zoals inflatie, geopolitieke onrust, en de mogelijke zwakte van de dollar en lagere reële rentes.