San Lie: De energietransitie wacht niet op beleid, maar op investeerders
San Lie: De energietransitie wacht niet op beleid, maar op investeerders
Door San Lie, Directeur van ASN Impact Investors
Moet je je als impactbelegger van de wijs laten brengen door negatief nieuws rond klimaat en klimaatbeleid? Misschien wel als je de voorpagina’s van de krant leest, of de berichten over de klimaattop COP29 in Bakoe volgt. Maar dichter bij huis zie ik ook dijken van kansen in de vorm van de energietransitie. Die gaat nu een fase in waarin lokale investeerders kunnen bijdragen aan een leefbare wereld.
Natuurlijk, ik oriënteer me op alle ontwikkelingen die relevant zijn voor ons vak als vermogensbeheerder, van geopolitiek tot landelijk en Europees beleid. Maar hoezeer je ook pessimistisch zou kunnen worden van de recente berichten, ze zijn niet altijd even relevant voor de duurzame stappen die we in de echte wereld zetten. Een goed voorbeeld van een redelijk autonome trend die niet te stuiten lijkt door politiek gekrakeel, is de energietransitie. Die dendert namelijk voort.
Transitie in een nieuwe fase
In Nederland is de opmars van schone energiebronnen als zon en wind zelfs zó ver gevorderd, dat de duurzame transitie een nieuwe fase ingaat. Samen met de elektrificatie van ons vervoer en onze industrie maakt het aanbod aan schone energie een grondige verbouwing van ons energiesysteem noodzakelijk.
U kent het verhaal: de pieken en dalen in vraag en aanbod van stroom zorgen voor een onbalans, met netcongestie en plaatselijke schaarste aan stroomaansluitingen tot gevolg. Dat leidt hier en nu tot hele concrete, lokale projecten waarmee investeerders een goed, voorspelbaar en duurzaam rendement kunnen maken.
Kapitaal voor bewezen technologie
Een bedrijventerrein waar niemand kan uitbreiden, heeft niets te maken met internationale verdragen. Dat wil nú die slimme energie-opslag, het energiemanagementsysteem dat het maximale uit de stroomaansluitingen haalt, of dat met zonnepanelen overkapte parkeerterrein om machines te kunnen laten draaien. Concreter en urgenter kan ik het niet schetsen. Dit zijn de lokale, urgente businesscases waarvan er talloze wachten op investeerders die de opschaling van bewezen technologie in lokale projecten mee willen helpen financieren.
Weer even uitgezoomd: de klimaatopdracht voor Nederland en de wereld is glashelder: in 2050 moeten we naar net zero en dat gegeven zal steeds nadrukkelijker meewegen in de manier waarop investeerders kijken naar de kwaliteit en de risico’s van hun portefeuille en de bedrijven en projecten daarin. Een verstandige conclusie: er moet meer kapitaal vloeien naar oplossingen die nodig zijn om net zero te bereiken.
Lokale investeringen in nieuw energiesysteem
Het afgelopen decennium is veel institutioneel en overheidsgeld geïnvesteerd in grootschalige hernieuwbare energiecapaciteit. Maar de energietransitie stopt niet bij voldoende aanbod van schone elektriciteit. De volgende stap naar een samenleving die onafhankelijk is van fossiele brandstoffen vergt investeringen in de manier waarop we elektriciteit en andere energie benutten. Dat is de volgende, tweede fase van de energietransitie.
Voor een fase waarin Nederland verder op weg gaat van ‘fossiel centraal’ - via grootschalige wind- en zonneparken - naar een duurzaam en decentraal energiesysteem, zijn lokale investeringen nodig; in de opwekking van energie, de distributie en de opslag ervan, en alle nieuwe manieren van energiegebruik in mobiliteit, productie en bebouwde omgeving.
Tientallen miljarden aan opportunities
Die transitie van ons lokale energiesysteem vergt de komende periode tientallen miljarden.
Zijn dat kosten? Nee, voor investeerders die vooruitkijken zijn het investment opportunities. Kansen die zich de komende jaren onafhankelijk van het politieke gewoel zullen blijven voordoen. Je kunt de financiële risico’s die zijn verbonden aan de klimaatverandering beperken en tegelijkertijd de voordelen van de energietransitie realiseren. En daarnaast krijgen we er een leefbare wereld voor terug.
San Lie is Directeur van ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.