MFS: EM-obligaties doorstaan Amerikaanse verkiezingen met verve

MFS: EM-obligaties doorstaan Amerikaanse verkiezingen met verve

Opkomende markten Amerikaanse verkiezingen
Emerging Markets (01) EM Opkomende landen

MFS had verwacht dat de herverkiezing van Donald Trump een forse klap zou toebrengen aan obligaties uit opkomende markten (EM). EM-staatsobligaties blijken zich echter verrassend goed staande te hebben gehouden.

'Sterker nog, de spreads op staatsobligaties zijn de afgelopen maand met 20 basispunten gekrompen, vooral dankzij het high-yield-segment. Dit wijst erop dat vastrentende waarden uit opkomende markten juist hebben geprofiteerd van de verhoogde risicobereidheid van beleggers rondom de verkiezingen,' stelt Benoit Anne, obligatie-expert bij MFS.

Ook lijkt de EM-assetklasse beter bestand tegen verkiezingsrisico’s in de VS dan voorheen, constateert Anne. 'Dit is deels te danken aan het feit dat de overwinning van Trump niet als een verrassing kwam. Daarnaast zijn de pijlers onder de economieën van opkomende landen een stuk steviger dan in 2016. Hoewel veel EM-landen nog steeds worstelen met een gebrek aan begrotingsdiscipline, hebben ook veel geavanceerde economieën hiermee te kampen, waardoor het lastiger is geworden om kritiek te leveren op EM-landen.'

Toch is er wel degelijk een pijnpunt aan te wijzen, aldus Anne: 'De sterke Amerikaanse dollar in samenhang met zwakke EM-valuta’s. De JP Morgan EM Currency Index is sinds eind september met 4,7% gedaald, wat een probleem vormt voor obligaties uitgedrukt in lokale valuta. Dit segment presteert momenteel het slechtst van alle vastrentende markten.'

Een ander punt is de kans op het genereren van alpha. Volgens Anne liggen er zeker beleggingskansen, mits er zorgvuldig wordt geselecteerd op landen en regio’s. 'Geopolitieke risico’s wegen bijvoorbeeld zwaarder op staatsobligaties uit het Midden-Oosten, en Trumps importheffingen zullen vooral China treffen. Dit vraagt om een uitgekiende allocatie op landenniveau,' benadrukt Anne.

Al met al tonen opkomende markten zich veerkrachtiger dan eerder werd aangenomen. Volgens de obligatiestrateeg doemen er, ondanks deze veerkracht, nog altijd macro-economische risico’s op aan de horizon. 'Een gematigd beleid van de Fed, stijgende marktrentes en een sterke Amerikaanse dollar vormen in de nabije toekomst knelpunten waarmee wel degelijk rekening moet worden gehouden,' concludeert hij.