Holland Gold: Goudprijs naar recordhoogte door internationale spanningen

Holland Gold: Goudprijs naar recordhoogte door internationale spanningen

Goud Geopolitiek
Goud (3).png

De goudprijs breekt opnieuw alle records als reactie op oplopende spanningen rondom Oekraïne en het Midden-Oosten. Nu mogelijke onderhandelingen in de lucht hangen, proberen zowel Oekraïne als Rusland hun positie te verbeteren door een eindsprint in de oorlog te maken.

De regering-Biden lijkt alles op alles te zetten om Oekraïne te steunen voordat Trump geïnstalleerd wordt als president. In reactie heeft Rusland haar nucleaire doctrine aangepast, dit na eerdere escalatie door Noord-Koreaanse troepen in te zetten. Analisten wijzen erop dat de huidige koersstijging in goud een reactie is op deze toenemende spanningen. Goud wordt traditioneel gezien als een veilige haven tijdens periodes van geopolitieke instabiliteit, zoals oorlogen, handelsoorlogen en/of spanningen tussen grootmachten, waardoor de vraag naar goud zal stijgen.

Parallel aan het conflict aan de Europese oostgrens lopen spanningen in Israël en het Midden-Oosten verder op. Met het recente arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof jegens de Israëlische premier Netanyahu wordt de internationale druk op Israël verder opgevoerd. Het conflict tussen Israël enerzijds en Libanon, Iran en Jemen e.d. anderzijds lijkt voorlopig nog niet uit de lucht. Verdere escalatie van het conflict zou grotere onzekerheid voor de oliehandel inhouden, met verstrekkende gevolgen, ook voor de goudprijs.

De huidige sterke koersstijgingen van de goudprijs volgen op recente daling. Na de Amerikaanse verkiezingsoverwinning van Donald Trump volgde een korte prijscorrectie van de goudprijs o.a. door een sterkere Amerikaanse dollar, optimisme over de economische groei en door winstnemingen van beleggers. De sterkere US-dollar ontstond omdat beleggers verwachten dat Trumps beleid gericht zal zijn op belastingverlagingen en deregulering, wat de economie in de VS zou kunnen versterken. Na een sterke stijging in de aanloop naar de verkiezingen besloten veel beleggers hun winsten veilig te stellen, wat een natuurlijke prijsdaling veroorzaakte. Hierna volgde een koersherstel, omdat de aanvankelijk optimistische verwachtingen weer omsloegen naar grotere zorgen over risico’s en onzekerheden op de lange termijn.

Naast de huidige geopolitieke spanningen zijn er een aantal structurele trends die de goudprijs de afgelopen jaren steeds verder hebben opgestuwd zoals hoge inflatie en ingezette monetaire versoepeling.

Hoge inflatie tast de koopkracht van valuta aan en goud wordt dan vaak gezien als een effectieve hedge tegen deze inflatie. Als de inflatie structureel hoog blijft zullen steeds meer beleggers naar goud kijken om hun vermogens te beschermen, zeker als de rentes weer zakken. Nu de nieuwe Trump regering voornemens is grote importtarieven in te voeren wat een handelsoorlog tot gevolg zou kunnen hebben, lijkt inflatie voorlopig niet weg te denken. Dit wordt verder versterkt door de aanhoudende hoge energieprijzen in Europa en het feit dat de Fed en de Europese Centrale bank recent de rente heeft verlaagd.

Wereldwijd vergroten centrale banken hun reserves in goud, vooral in China, India en Rusland. Ook op de BRICS top in Kazan, Rusland van afgelopen maand werd duidelijk dat de wens blijft bestaan om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. Deze trend verhoogt de structurele vraag naar goud.

Ook particulieren van opkomende economieën dragen bij. In landen zoals India en China blijft de vraag naar goud voor juwelen, investeringen en culturele redenen toenemen. Vooral door een groeiende middenklasse en toenemende welvaart, en de huidige onzekerheden op de Chinese vastgoedmarkt, werkt de aankoop van goud in de hand.

Bij Holland Gold merken we de effecten van nieuwe prijsrecords direct. De afgelopen weken zijn de drukste tot noch toe geweest. Algemeen Directeur Paul Buitink zegt hierover: 'Opvallend is ook de toestroom van veel nieuwe en jongere kopers. Door hoge inflatie, stijgende huizenprijzen en lage rentes op de bank keert ook de jongere generatie zich tot de aankoop van edelmetalen.' Dit loopt parallel aan onze reguliere klanten en transacties. Een combinatie van blijvend hogere inflatie, geopolitieke onzekerheid en toenemende vraag vanuit zowel beleggers als consumenten kan weer leiden tot een nieuwe hoogste koers voor goud. Dit maakt goud een aantrekkelijk bezit in onzekere tijden.