Bob Homan: Wat is het toch fijn om een Europese belegger te zijn

Bob Homan: Wat is het toch fijn om een Europese belegger te zijn

Europa
Bob Homan (Cor Salverius Fotografie) 980x600

Door Bob Homan, Hoofd ING Investment Office

Is Europa economisch gezien een verloren continent? Misschien, maar het is wel een heerlijke plek om te rentenieren.

Sinds de financiële crisis, zo’n 16 jaar geleden, doen Amerikaanse aandelen het beter dan Europese. Veel beter zelfs. Waar sinds januari 2009 Europese aandelen 350% rendement opleverden, gaven Amerikaanse aandelen een ongelooflijke 800%. In euro’s is dat zelfs 1.100%. De dollar is in dezelfde periode namelijk fors geapprecieerd ten opzichte van de euro. Want, weet je nog? In 2008 kreeg je 1,58 dollar voor een euro. Nu is dat nog maar 1,05. We verwachten in 2025 pariteit te zien, waarbij de dollar en de euro evenveel waard zijn.

Veel van het rendementsverschil is terug te leiden tot het verschil in economische groei, dat ook terugkomt in de winstgroei van de bedrijven. Dit groeiverschil tussen de VS en Europa blijft naar onze verwachting ook in 2025 intact. Daarnaast zitten beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven vaker in de sectoren met hogere groei, denk aan de ‘Magnificent 7’-aandelen. Bovendien hebben ze hogere marges.

Een Amerikaanse belegger heeft in die periode op zijn Europese aandelen slechts 240% gemaakt. Voor hen werkte de appreciërende dollar de andere kant op.

Neem een belegger met een wereldwijde blik op ontwikkelde markten die grofweg 60% in de VS en 40% in Europa belegd is. Als Amerikaanse belegger heb je in 16 jaar tijd een prima (800% maal 0,6 plus 240% maal 0,4 =) 576% procent rendement gemaakt, maar als Europese belegger kom je zelfs tot (1.100% maal 0,6 plus 350% maal 0,4 =) 800%. Onze economische groei is weliswaar lager, maar de Europese belegger beurt dankzij de sterke dollar toch een stuk beter. Dan moet je als Europese belegger natuurlijk geen grote home bias hebben.

Er wordt weleens geroepen dat Europa met z’n achterblijvende economische groei en productiviteit een verloren continent is. Dat kan zo zijn, maar bedenk wel dat wereldwijd beleggen, waarbij je automatisch veel in de VS belegt, als Europeaan een goede hedge is tegen minder presterende Europese economieën en aandelen. Zo heerlijk is het om belegger in Europa te zijn, alleen moet je niet per ongeluk te veel in Europese aandelen beleggen.