AllianzGI: Geen grote rentestappen ECB door onzekerheid rond handelsplannen VS
AllianzGI: Geen grote rentestappen ECB door onzekerheid rond handelsplannen VS
Naar verwachting zal de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag de rente met 0,25% verlagen, waardoor de depositorente op 3% komt. Dit besluit komt omdat de economie in de eurozone zwak blijft sinds de laatste ECB-vergadering in oktober. Ook zorgt onzekerheid over het handelsbeleid van de VS voor meer risico's rond de economische vooruitzichten van de eurozone in 2025.
Dat stelt Michael Krautzberger, Global Chief Investment Officer Fixed Income bij Allianz Global Investors. De ECB zal waarschijnlijk geen grote stappen zetten totdat er meer duidelijkheid is over de Amerikaanse handelsplannen. In de afgelopen weken hebben de kortetermijnrentemarkten de neerwaartse groeirisico's voor de regio in 2025 ingeschat. De depositorente is ingeprijsd op ongeveer 1,80% in juni 2025. De rente op Duitse staatsobligaties (2-jaars Bund) staat inmiddels al op een dieptepunt.
In de eurozone vertraagt de economische groei. De industrie blijft zwak, de dienstensector heeft het moeilijk, het consumentenvertrouwen daalt en de arbeidsmarkt verslechtert. De inflatie is onder controle met een CPI van 2,3% in december en 2,7% afgelopen maand. Structurele problemen, handelsonzekerheid en politieke stilstand (door aankomende verkiezingen in Duitsland en politieke onzekerheid rond de begroting in Frankrijk) maken het vooruitzicht somber.
Hoewel een renteverlaging van 0,50% in december mogelijk is, zijn ECB-beleidsmakers verdeeld over het toekomstige rentebeleid. Sommigen, zoals de Duitse Isabel Schnabel, willen een voorzichtige aanpak omdat het inflatiedoel van 2% voor 2025 nog onzeker is. Er zijn ook positieve signalen: de financiële situatie in de eurozone verbetert door de renteverlagingen van de ECB en een zwakkere euro. De vraag naar leningen groeit en een hervorming van de Duitse begrotingsregels in 2025 kan meer economische steun mogelijk maken.
Veel hangt echter af van het Amerikaanse beleid. Nieuwe handelsbarrières tegenover China en Europa kunnen het herstel in de eurozone sterk beïnvloeden. Strategisch gezien blijven Duitse yield curve steepeners op korte termijn aantrekkelijk, maar veel negatieve verwachtingen zijn al in de markten verwerkt. Bij steepeners is de coupon afhankelijk van het verschil tussen de lange en de kortlopende rente. Als dat verschil oploopt, dan zal het rendement op de steepener ook hoger zijn. Maar het omgekeerde geldt ook.