LFDE: ESG in de schaduw van de dreiging van Trump?
LFDE: ESG in de schaduw van de dreiging van Trump?
Door Coline Pavot, hoofd ESG onderzoek, LFDE
De herverkiezing van Trump op 6 november 2024 heeft zorgen gewekt binnen de gemeenschap die zich inzet voor duurzame ontwikkeling. De dreiging is terug. Zijn standpunten bieden weinig hoop voor Environmental, Social, en Governance kwesties.
De al groeiende anti-ESG-beweging in de VS dreigt tijdens zijn nieuwe ambtstermijn verder aan kracht te winnen, wat grote sociale en milieugevolgen kan hebben. Laten we de mogelijke risico’s en gevolgen van deze ontwikkeling nader onderzoeken.
Een overzicht van de dreiging
“Drill, baby, drill” vat Trump’s klimaatambities samen: hernieuwde oliewinning, versoepeling van milieuregels, en mogelijk vertrek uit het Akkoord van Parijs en het UNFCCC. Dit beleid kan de wereldwijde klimaatdoelen ondermijnen en tegen 2030 leiden tot 4 miljard ton extra CO2-uitstoot, meer dan de jaarlijkse uitstoot van de EU.
Een dreigement dat misschien niet zo gemakkelijk uit te voeren is
Zal de luchthartigheid van Trump genoeg zijn om zijn plan uit te voeren? Zijn plan om de IRA-wet (Amerikaanse Wet op de Inflatievermindering)[1] terug te draaien zal bijvoorbeeld niet zonder weerstand gaan, zelfs niet binnen zijn eigen gelederen. 80% van de investeringen die werden gefinancierd door de IRA-wet zijn ten goede gekomen aan Republikeinse staten. Dit is het geval van Texas, dat grote subsidies heeft ontvangen waardoor het zich in de voorhoede van de hernieuwbare energie kon positioneren en veel banen in de sector kon creëren.
Een aantal milieubepalingen die door het wetsvoorstel worden bedreigd, versterken ook de concurrentiepositie van de Amerikaanse industrie, vooral ten opzichte van China, wat de “America First”-retoriek ondersteunt die het Republikeinse kamp zo dierbaar is. Op sociaal vlak ten slotte zullen de verklaringen van de toekomstige president vóór een massale terugkeer van 10 tot 12 miljoen werknemers zonder papieren naar hun land van herkomst ongetwijfeld een negatief effect hebben op de inflatie en op de economische groei.
Is het glas half vol of half leeg?
Moeten we het glas halfvol of halfleeg zien? De ongunstige aankondigingen temperen het enthousiasme en veroorzaken volatiliteit in “groene” activa. Hoewel Trumps beleid vaak genuanceerder uitpakt dan zijn slogans, bestaat het risico dat andere landen hun klimaatinspanningen terugschroeven onder invloed van toenemende klimaatscepsis.
In een tijd waarin veel beleggers zich zorgen maken dat de Europese economieën terrein verliezen tegenover de Verenigde Staten en China, is dit niet een kans voor Europa om zijn leiderschap te laten gelden in deze belangrijke kwesties voor de toekomst van onze planeet... en onze economieën? Als verantwoordelijke en betrokken beleggers blijven we bedrijven en regelgevers aanmoedigen om koers te houden op ambitieuze maatregelen, onder het prisma van dubbele materialiteit.