Outlook 2025

Outlook 2025

Vooruitzichten
Outlook  for 2025 .png

2024 was een overwegend positief jaar voor de wereldwijde aandelenmarkten. En dat was over het algemeen ook ingecalculeerd door de experts die we eind vorig jaar benaderden met hun verwachtingen voor 2024. Het jaar zou volgens veel experts bovendien een jaar worden waarin de economische groei zou vertragen en de inflatie alsmede de rente zouden dalen. Spot on!

Door Esther Waal

De economische activiteit nam in 2024 zoals verwacht maar bescheiden toe, vooral geholpen door technologische vooruitgang. De MSCI World Index steeg fors. De S&P 500 liet een sterke performance zien, wederom mede dankzij de Magnificent Seven, en dan met name door Nvidia. Sterke bedrijfsresultaten in de technologiesector en de industrie droegen ook bij aan het positieve sentiment op de Europese markten. De Japanse Nikkei 225-index maakte eveneens een zeer positieve ontwikkeling door.

De inflatie nam af en centrale banken voerden meerdere renteverlagingen door of hielden de rente stabiel. Dit leidde bovendien tot een hernieuwde negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties, hetgeen ook al was voorspeld door enkele van de door ons geraadpleegde beleggingsexperts.

De experts hadden het eind 2023 ook bij het juiste eind over de prestaties van China. De groei die in 2023 al haperde, nam in 2024 verder af. De stimuleringsmaatregelen van de overheid hebben vooralsnog maar beperkt bijgedragen aan een herstel. De CSI 300-index verloor dit jaar ruim 11%.

De behoorlijke nauwkeurigheid van de voorspellingen van onze beleggingsdeskundigen eind 2023 doet ons natuurlijk reikhalzend uitkijken naar hun verwachtingen voor het komende jaar. Ook dit jaar vroeg Financial Investigator daarom aan 22 experts wat hun verwachtingen zijn voor 2025 en waar de grootste kansen en bedreigingen liggen. Aanvullend vroegen we onderzoeksbureau Alpha Research wederom om hun consensus-grafieken met ons te delen ten aanzien van de gemiddelde asset allocatie van 70 asset managers.

 

David Rees
David Rees 4

Senior Econoom, Schroders

 

Beperkte wereldwijde groei en hardnekkige inflatie.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘In 2025 zal de wereldwijde economische groei waarschijnlijk bescheiden blijven. De inflatie daalt weliswaar wereldwijd, maar blijft op een hoog niveau. Hoewel er bezorgdheid is over een op handen zijnde recessie in de VS, achten wij dit als minder waarschijnlijk. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, begon in september 2024 al met het verlagen van de rente om de economie te ondersteunen, maar sterke economische basisfactoren wijzen eerder op een zachte landing van de economie dan op een terugval. Wij verwachten niet dat de Fed verdere, ingrijpende renteverlagingen zal doorvoeren, aangezien een agressief versoepelingsbeleid het risico op een tweede inflatiegolf in 2025 kan verhogen.

In Europa biedt de dalende inflatie de ECB meer ruimte voor renteverlagingen. Maar structurele onevenwichtigheden kunnen de inflatie in 2025 op een hardnekkig hoog niveau houden. Wij verwachten dat de ECB in de loop van het jaar een einde zal maken aan haar versoepelingsbeleid.

De recente renteverlagingen in de VS en Europa, samen met stimulansen in China, zullen de wereldeconomie waarschijnlijk een steuntje in de rug geven. China lijkt zijn groeidoel van 5% in 2024 echter niet te halen. Zonder verdere ingrijpende beleidsinterventies zal de Chinese groei in 2025 verder vertragen.’

 

Maurice Geraets
Maurice Geraets

Senior Investment Strategist, Achmea Investment Management

 

China kan een positieve factor voor de wereldeconomie worden in 2025.

 

Waar liggen de grootste kansen en bedreigingen voor 2025?

‘De Amerikaanse economie en een deel van de eurozone bevinden zich momenteel in een sweet spot. Er is sprake van gematigde economische groei en de inflatie is gedaald naar een acceptabel niveau voor de centrale banken. Hierdoor zijn ze in de tweede helft van 2024 begonnen met het verlagen van de beleidsrentes.

De bedreigingen voor 2025 liggen zowel aan de groei- als aan de inflatiekant. De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn gematigd en een eventuele Amerikaanse recessie zal de hele wereldeconomie raken. Indien de inflatie toch hardnekkiger blijkt dan nu wordt verwacht, zullen centrale banken het monetaire beleid minder versoepelen dan momenteel is ingeprijsd. Beide scenario’s, een recessieachtige of een stagflatoire omgeving, zullen negatief uitpakken voor de meeste risicovolle beleggingen. De huidige hoge geopolitieke spanningen en dreigende handelsconflicten kunnen katalysatoren zijn voor beide scenario’s. Daarnaast blijven de hoge begrotingstekorten en de hoge schuldniveaus van Westerse landen punten van zorg.

De grootste kansen zijn te vinden op het gebied van technologische innovatie. Nieuwe doorbraken op het gebied van kunstmatige intelligentie en duurzame energie kunnen de productiviteit verhogen en nieuwe markten openen. De economische groei krijgt dan een positieve impuls, terwijl de inflatie onder controle blijft. Daarnaast kan China voor een positieve verrassing zorgen. De laatste jaren stond de Chinese economie onder druk, maar de Chinese autoriteiten hebben een omvangrijk steunpakket aangekondigd. Afhankelijk van de omvang en de implementatie kan China een positieve factor voor de wereldeconomie worden in 2025.’

 

Jacob Vijverberg
Jacob Vijverberg

Head of Asset Allocation, Aegon Asset Management

 

Al met al verwachten we een dalende maar nog steeds positieve groei.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘De wereldeconomie gaat een onzekere periode tegemoet. Geopolitieke strijd, handelsbeperkingen, maar ook snelle technologische ontwikkelingen hebben een moeilijk te voorspellen impact. We verwachten dat de drie grote economieën, de VS, de EU en China, een verschillende economische ontwikkeling zullen doormaken.'

De VS heeft een relatief gunstige uitgangspositie door technologische suprematie, relatief gunstige demografische ontwikkelingen en onafhankelijkheid van energie-importen. Met de verkiezing van Donald Trump is het waarschijnlijk dat verdere handelsbeperkingen worden ingevoerd, die in principe de inflatie verhogen en negatief zijn voor economische groei. Al met al verwachten we een dalende maar nog steeds positieve groei. De Fed kan de rente verder verlagen, maar zal dit slechts beperkt doen in 2025 aangezien de inflatie wederom zou kunnen versnellen. Europa komt uit een periode van stagnatie. Die werd veroorzaakt door de energiecrisis en de lage productiviteitsgroei. Door de hogere looninflatie, een sterke arbeidsmarkt en de dalende prijsinflatie zullen consumenten meer te besteden hebben in 2025, wat de groei tijdelijk ondersteunt. Dit gaat echter gepaard met enkele grote economische risico’s, zoals verdere handelsbeperkingen, de oorlog in Oekraïne, lage productiviteitsgroei en grote afhankelijkheden in essentiële importen. We verwachten dat de ECB de rente kan verlagen tot ongeveer 2% in de zomer van 2025.

Verdere handelsbeperkingen met de VS zullen de kwakkelende Chinese economie verder onder druk zetten. Ook het restrictieve beleid van de Chinese overheid heeft innovatie en ondernemerschap afgeremd. We verwachten dat de Chinese economische groei de komende jaren zal dalen. Ook zorgt de hoge industriële overcapaciteit voor een lage inflatie. Wel is de Chinese overheid zeer strategisch in het stimuleren van de energiesector, om minder afhankelijk te worden van energie-importen, en in het stimuleren van geavanceerde industrie. Op termijn zal dit zijn vruchten afwerpen.'

 

Claus Fintzen
Claus Fintzen

Chief Investment Officer, Infrastructure Debt, Allianz Global Investors

 

The need for infrastructure investment is huge and pressing.

 

What are the main opportunities and threats for 2025?

‘The need for infrastructure investment is huge – and pressing. To stay competitive, the EU needs to invest € 750-800 billion a year in areas such as digital transformation, the energy transition and defence, according to a recent report by Mario Draghi, former ECB President.

Many new governments have come to power and delivering much-needed infrastructure projects will be on their policy agenda. However, with budget deficits growing, they have limited funding available. Investments won’t happen without private capital, opening a window of opportunity for investors with a longterm investment horizon.’

We expect more transactions and fund raising in 2025 as investors feel comfortable with recent performance delivered in a more volatile environment. And volatility also against the backdrop of geopolitical risks will remain.

Many huge projects, such as the modernisation of roads, public transport, the buildout of data centres, social infrastructure and those related to the energy transition, require financing. All these projects need investors with a proven track record that should lead to new and attractive investment opportunities in a rebalancing market environment.

Investing in infrastructure in 2025 means investing in the future drivers of economic and financial performance. For investors, this can present an opportunity to achieve stable returns and portfolio diversification.'

 

Han Dieperink
Han Dieperink

Chief Investment Officer, Auréus

 

Reken op jaren met een bovengemiddeld rendement op aandelen.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘De laatste jaren is de performance van de Magnificent Seven bepalend geweest voor het wereldwijde rendement op aandelen. Dankzij een aantrekkende economische cyclus zal de aandelenmarkt in 2025 verbreden en versnellen. Na het aantreden van Donald Trump krijgt de Amerikaanse economie extra impulsen via lagere belastingen en deregulering. Buiten de Verenigde Staten is zijn invloed zo mogelijk nog groter. Daardoor verdwijnen geopolitieke risico’s naar de achtergrond. Ook China en, na de Duitse verkiezingen, zelfs Europa blijven stimuleren. Hierdoor zal er meer belangstelling komen voor beleggen buiten de grote techbedrijven, zelfs buiten de Verenigde Staten.

Beleggers met hoogtevrees hebben meerdere alternatieven naast beleggen in aandelen. Private markten profiteren van gestaag dalende beleidsrentes, meer fusies en overnames, terugtredende commerciële banken, hoge investeringen in infrastructuur en het begin van een nieuwe vastgoedcyclus. Voor obligaties is het beeld minder optimistisch, omdat reële rentes en inflatieverwachtingen nog altijd te laag zijn en ook kredietopslagen over het algemeen onvoldoende vergoeding bieden voor de risico’s.

De huidige omgeving is vergelijkbaar met die van de ‘roaring twenties’ en het opblazen van de dotcomzeepbel in de jaren negentig. De impact van kunstmatige intelligentie is groter dan de komst van de PC, het internet of de iPhone. Het zorgt voor bovengemiddelde economische groei en drukt tegelijkertijd de inflatie door de sterke productiviteitsontwikkeling. Reken op jaren met een bovengemiddeld rendement op aandelen en benedengemiddelde rendementen op obligaties. Private markten zijn er voor wie diversificatie zoekt. Cryptovaluta wordt steeds meer onderdeel van beleggingsportefeuilles.‘

 

Chris Iggo
Chris Iggo

Chief Investment Officer, Core Investments, AXA Investment Managers

 

The path of interest rates between the US and Europe might diverge.

 

Welke asset classes zijn het meest aantrekkelijk?

‘The election of Donald Trump as US President creates uncertainties for investors. Expected policies challenge the ‘soft landing’ scenario, meaning potentially higher inflation and interest rates. There is also likely to be upward pressure on the dollar, especially against the euro, given that the path of interest rates between the US and Europe might diverge. More volatility in US interest rates is likely, which will challenge fixed income portfolios. Yields are likely to be higher in the US than in Europe and fundamentals for corporate fixed income remain solid. As such, returns in US bond markets should, on balance, be higher but more volatile. The US high yield market, with yields close to 8%, should remain an attractive asset class.

US policies should benefit the US economy and, therefore, US equities. Lower taxes and regulation might help performance of small caps and allow performance to be broader than the technology dominated returns seen over the last year. Equity investors in the US also need to assess the impact of higher bond yields and potential changes to policies like the Inflation Reduction Act.

Europe and the rest of the world will face higher US import tariffs. These are negative for growth. The ECB will need to cut rates aggressively. This suggests looking for opportunities in more domestic facing businesses in Europe. Credit and high yield should continue to be underpinned by solid financial performance and lower interest rates. Further afield, the focus will be on how China adapts and responds to increased US tariffs on Chinese goods. A substantial fiscal stimulus in China will provide some offset to US actions, again benefiting companies focused on domestic demand.'

 

Roelof Salomons
Roelof Salomons

Chief Investment Strategist, BlackRock

 

Ons basisscenario gaat uit van hogere inflaties en rentes dan nu de consensus is.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘Economie gaat over vraag en aanbod. Over schaarste. En over de prijs die we daarop plakken. De meeste beleggers zijn opgegroeid in tijden dat aanbod geen probleem was. Analisten keken vooral naar de vraagzijde van de economie. Een inschatting van de economische cyclus was vaak voldoende om te weten waar te beleggen. Die tijden zijn voorbij. 

Net als in de afgelopen jaren krijgen we te maken met veranderingen in structurele trends (zoals demografie, deglobalisering en digitalisering). Schokken zullen vooral de aanbodzijde van de economie raken. De mate waarin ze doorwerken, de interactie met de vraagzijde en de reactie van beleidsmakers bepalen in welk scenario we zitten en hoe beleggers moeten beleggen. Alleen door een cyclische bril beleggen, volstaat niet.

Ons basisscenario gaat uit van hogere inflaties en rentes dan nu de consensus is. Dat is vooral in de VS, waar de economie sterk blijft. Cruciaal zijn de investeringen in technologie. Die zijn op de korte termijn weliswaar inflatoir, maar op de langetermijn overheerst de hoop dat het de productiviteit stuwt. Ondanks de hoge waarderingen zullen Amerikaanse aandelen het beter blijven doen dan Europese. Geopolitieke fragmentatie zal ook niet de katalysator zijn om het waarderingsverschil te doen krimpen. Opkomende markten zullen eerder profiteren van veranderingen in supply chains. Binnen obligaties houden we een voorkeur voor Europa, waar groei achterblijft en rentes verder omlaag kunnen en moeten. Met de huidige lage kredietvergoeding zijn bedrijfsobligaties alleen aantrekkelijk voor de coupon. Koerswinst zal beperkt zijn en wij prefereren kortlopend schuldpapier of exposure naar private markten waar actief risico meer beloond wordt.'

 

Daniel Morris
Daniel Morris

Chief Market Strategist, BNP Paribas Asset Management

 

The risk is that the acceleration in US growth goes too far.

 

What are the main opportunities and threats for 2025?

‘Equity markets, and US equities in particular, have reacted positively to the larger-than-expected victory by Donald Trump in the US presidential election. These gains reflect higher expected earnings and inflation as a result of deregulation, M&A activity, and potential fiscal stimulus. We are currently overweight US equities in our multi-asset portfolios. One should recall that US equities outperformed non-US equities during the first Trump presidency (until the start of the Covid pandemic).

The risk is that the acceleration in US growth goes too far. Already, US growth and inflation had not been declining in line with the ‘soft landing’ view many held before the election. US GDP growth was 2.8% in the third quarter, more or less the same as in the prior quarter, and core inflation was steady at 2.7% in the most recent month. With stronger economic growth expected, how quickly inflation will return to the US Federal Reserve’s target level is an open question. While the Fed reduced the policy rate at its last meeting by 25bp, and the markets expect them to reduce it again at the next, it is unlikely the fed funds rate will fall as much next year as previously believed. As a result, 10-year Treasury yields may also remain elevated. 

Future decisions by the Fed will depend on the impact on growth and inflation of policy decisions – particularly around tariffs, immigration, and tax cuts – of the incoming administration. While much was said during the campaign, it is only once details are known, and measures actually passed by Congress when needed, that the Fed can begin to assess the consequences.'

 

Frédéric Leroux
Frédéric Leroux

Head of Cross Asset, Fund Manager, Carmignac

 

We must hope for a ‘Whatever It Takes 2.0’ for Europe.

 

What is the economic outlook for 2025?

‘Donald Trump’s election is a major factor. The implementation of his economic program (lower taxes, deregulation, higher tariffs, massive cuts in immigration, ‘streamlining’ of the administration) will initially be favorable to American growth and rising prices. China will have to find alternatives to its exports to the United States by boosting domestic consumption and stepping up its trade effort with its partners in the Global South. This is not a foregone conclusion. In this global context, Europe seems alone and helpless in the face of the American and Chinese economic fighters.

The question of inflation will be specifically American. The pursuit of growth at all costs in the United States will slow down the reduction in key rates and raise the general level of interest rates, contributing to a strong dollar. Only a sharp downward correction in US equities and real estate would be capable of producing a recession in the US, via a negative wealth effect.

This strong dollar will not help emerging countries, which will be constrained in their monetary policy but will not suffer from inflationary pressures. Caught between the possibility of increased protectionism, its inability to reform and its high energy costs, Europe is not in a strong position at a time when inflation is catching up with wages. We must not underestimate the reform of the American administration that Elon Musk is bringing about, and hope for a ‘Whatever It Takes 2.0’ for Europe.’

 

Jitzes Noorman
Jitzes Noorman (1)

Delegated CIO & Investment Strategist, Columbia Threadneedle Investments

 

Records op allerlei vlakken resulteren in ‘hoogtevrees’.

 

Waar liggen de grootste kansen en bedreigingen voor 2025?

‘Te beginnen met bedreigingen: de lijst is lang. Allereerst is al enkele jaren sprake van toegenomen geopolitieke risico’s, met oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, toenemende spanning tussen de VS en China, en, mede als gevolg daarvan, een trend van fragmentatie. Ook klimaatverandering blijft een risico, en, zoals het IMF aangeeft, zal dat tezamen met fragmentatie resulteren in meer volatiliteit, de-globalisering, hogere inflatie en lagere economische groei. Ook de verkiezing van Donald Trump als president van de VS zorgt voor meer onzekerheid en risico’s, onder andere voor de NAVO. Andere risico’s voor beleggers zijn de oplopende staatsschulden en de hoge waarderingen in de aandelenmarkt.

Op veel gebieden is sprake van records: aandelenkoersen en huizenprijzen hebben ‘all-time highs’ bereikt, spreads zijn historisch laag, en staatsschulden zijn historisch hoog. In een omgeving van hoge rentes en geopolitieke risico’s resulteert dat in ‘hoogtevrees’.

Wat betreft kansen scoren commodities en met name catastrofe-obligaties dit jaar wederom goed in ons ‘Capital Market Assumptions’-model. Het verschil in aantrekkelijkheid tussen risicovolle spreadproducten en staatsobligaties is kleiner geworden als gevolg van de afgenomen spreads. De verwachte rendementen voor staatsobligaties zijn iets gedaald, evenals die voor aandelen. Voor zowel aandelen als voor risicovolle obligaties geldt dat categorieën gekoppeld aan opkomende markten beter scoren dan die gekoppeld aan ontwikkelde markten voor wat betreft de risico-rendementsratio. Aanvullende argumenten voor het beleggen in aandelen opkomende markten zijn de stimuleringsplannen van de Chinese overheid, en de gedaalde correlatie tussen aandelen ontwikkelde markten en aandelen opkomende markten.'

 

Edward Markus
Edward Markus

Founder & Chief Analyst, ECR Research

 

De dollar zal voorlopig sterk blijven.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘Waarschijnlijk zal de Amerikaanse economie volgend jaar met circa 2% blijven groeien. Dat wil zeggen, de neiging zal zijn om harder te groeien als gevolg van de nog altijd ruime monetaire omstandigheden en het grote overheidstekort. Daar komen waarschijnlijk nog eens belastingverlagingen en hulp voor Amerikaanse bedrijven door de invoering van importtarieven bij. De Fed kan echter een groei boven de 2% niet toestaan, omdat anders de inflatie gaat oplopen (tenzij Artificial Intelligence voor een veel hogere productiviteitsverhoging gaat zorgen, maar de meeste experts zien dit voorlopig niet gebeuren). Dit al helemaal tegen de achtergrond van inflatieverhogende importtarieven en de vermindering van immigratie, alsmede de uitzetting van illegalen. De kortetermijnrentes in de VS zien we hierdoor maar weinig verder verlaagd worden en de langetermijnrentes zien we zelfs verder stijgen.

In Europa groeit de economie zeer langzaam, met circa 1%, hetgeen de ECB er waarschijnlijk toe zal dwingen de rente vrij snel verder te verlagen naar circa 1,75%. De langetermijnrentes zien we daarbij niet al te veel veranderen, omdat die ook enigszins mee omhoog gezogen worden door de stijgende langetermijnrentes in de VS. Dit betekent dat de dollar voorlopig sterk blijft. Temeer daar Europa het zeer moeilijk zal krijgen met de noodzaak om veel meer aan defensie uit te geven en om de Oekraïne voor ondergang te behoeden. Ook gaat de geopolitieke en economische strijd voorlopig vooral om de ontwikkeling van de moderne technologie, waarin Europa geen grote rol speelt.’

 

Marco Wilner
Marco Wilner

Co-Head of Dynamic Asset Allocation, Multi-Asset Solutions, Goldman Sachs Asset Management

 

Overall, it’s important to remain vigilant and flexible.

 

What are the main opportunities and threats for 2025?

‘The US elections are providing fresh impetus for financial markets. In the ongoing transition period, there is still uncertainty about new policies, for instance in the area of trade, immigration, taxes and spending. The appointments of the new US administration and clarity on the upcoming agenda will be a key factor going forward. The statements in the days after the election point in the direction of additional stimulus, which should support stocks assets in the next year.

Beyond fiscal policies, opportunities arise from further interest rate reductions. The dialing back of restrictive monetary policy presents opportunities in equities and bonds. Investors may benefit from sustained earnings growth in the stock market, while bonds could fulfil their strategic role as a source of income and diversification, especially given the return of a negative equity-bond correlation. Additionally, the resilience of US consumers and strong corporate balance sheets provide support for market stability. We believe active investment strategies, effective diversification, and strong risk management can help investors navigate the path ahead.

Threats, however, remain significant. A bigger slowdown in US employment or steeper declines in consumer spending could pose a threat to our soft-landing scenario. Policy uncertainty could heighten market volatility, while global trade tensions look likely to stay elevated. Political uncertainty in Europe and ongoing economic challenges in China also pose risks. Overall, it’s important to remain vigilant and flexible, favoring strategies that can enhance portfolios’ resilience, while being nimble enough to capture opportunities as conditions change.'

 

Edin Mujagic
Edin Mujagic

Econoom, Fondsbeheerder, Hoofbosch

 

De Amerikaanse economie zal die van de eurozone verder achter zich laten.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘Net als 2024, en daarvoor 2023, zal 2025 het jaar zijn waarin de Amerikaanse economie die van de eurozone verder achter zich zal laten. De arbeidsproductiviteit in de VS neemt aanmerkelijk sneller toe dan in de eurozone, vooral omdat in de VS nieuwe technologieën efficiënter bedacht en ingezet kunnen worden. Verhoging van de arbeidsproductiviteit is een zeer belangrijke bron van groei. Daarnaast is de VS zelfvoorzienend op het gebied van energie en hebben ze mede daardoor minder last van oorlogen en spanningen in de wereld. De bevolking is er ook jonger, wat inhoudt dat de vergrijzing in mindere mate de groei afremt dan in veel eurolanden.

Amerikaanse bedrijven gaan daarnaast ook aanmerkelijk minder gebukt onder allerlei regels, zoals op het gebied van klimaatbeleid. In 2025 kan dat zelfs nog minder worden. Daarnaast jaagt de Amerikaanse overheid via uitbundige bestedingen de economie aan, een kracht die in 2025 nog sterker lijkt te worden dan dit jaar. Kijken we namelijk naar de plannen van de nieuwe president, dan lijkt het begrotingstekort nog hoger uit te pakken. Op de lange termijn kan dit een struikelblok vormen voor de economie, bijvoorbeeld door hogere rentes en mogelijk ook door opwaartse druk op de inflatie. De kans dat dit in 2025 zal gebeuren, lijkt echter zeer klein. Bovendien zou een snellere groei van de arbeidsproductiviteit een eventuele neerwaartse druk op de groei (deels) neutraliseren.'

 

Bob Homan
Bob Homan

Chief Investment Officer, ING Investment Office

 

Redelijk gezonde groei in de VS en doormodderen in Europa.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘De grote centrale banken zijn in 2024 begonnen met het verlagen van de rente en we denken dat ze hier in 2025 mee doorgaan. Bij de huidige, teruggevallen inflatie is het beleid nog zo verkrappend, dat hier voldoende ruimte voor is. Dit betekent niet dat we ook verwachten dat de wat langere kapitaalmarktrentes meedalen. Integendeel. Weliswaar worden korte rentes verlaagd, maar tegelijkertijd verkopen centrale banken langer lopende obligaties (‘quantitative tightening’) en is er ook aanbod van obligaties door de forse overheidstekorten die gefinancierd moeten worden. Daarnaast zal het verwachte beleid van de regering-Trump de inflatie aanwakkeren door importheffingen en immigratiebeperkingen. Geen lagere kapitaalmarktrentes in de VS dus, en aangezien deze ook de rentes elders sterk beïnvloeden, verwachten we ook in Europa iets hogere kapitaalmarktrentes. Geen koerswinst voor staatsobligaties dus. Maar op de huidige niveaus vinden we het effectieve rendement wel aantrekkelijk.

Wat betreft economische groei blijft het beeld in onze ogen vergelijkbaar met dit jaar: redelijk gezonde groei in de VS en doormodderen in Europa. De groei van de Chinese economie zal naar verwachting net geen 5% bedragen. Op wereldniveau betekent dit een groei van een procent of drie, wat historisch gezien niet veel is, maar wel stabiel in vergelijking met de voorgaande jaren. 

Toch verwachten we winstgroei voor bedrijven. We verwachten zelfs een versnelling, omdat de vergelijkingsbasis makkelijker is geworden. De winstgroei werd dit jaar slechts gedreven door een handjevol bedrijven, vooral uit de IT-sector (de Magnificent 7), terwijl bij veel andere bedrijven de winst nauwelijks groeide of zelfs terugviel. Met iets oplopende kapitaalmarktrentes, waarderingen die – vooral in de VS – vrij hoog zijn, en risicopremies die flink zijn gedaald, verwachten we dat het rendement op de wereldwijde aandelenmarkten zal achterblijven bij de gemiddelde winstgroei-verwachting voor wereldwijde aandelen van 12%.’

 

Sabrina Denis
Sabrina Denis

Senior Portfolio Strategist, Janus Henderson Investors

 

A ‘soft landing’ for the economy is becoming more plausible.

 

What are the main opportunities and threats for 2025?

‘Looking towards 2025, the economic landscape presents both opportunities and threats, shaped by a mix of monetary policies, global economic trends, and geopolitical dynamics. A ‘soft landing’ for the economy is becoming more plausible, buoyed by global rate cuts, stimulus measures from China, and a rebound in US economic indicators.

For equities, the environment suggests a shift towards small- and mid-cap stocks in the US and emerging markets, particularly China, as they stand to benefit more directly from rate cuts and economic stimuli. This shift is underpinned by the potential for broader earnings growth outside the US large-cap segment, offering a more attractive risk-reward profile in a cautiously optimistic global economic outlook.

In fixed income, the current rate environment presents a nuanced picture: the onset of a rate-cutting cycle and a stable economic backdrop support tighter spreads, offering attractive opportunities, especially in securitized assets that provide a margin of safety compared to corporates. However, the economic strength also poses a challenge by putting upward pressure on yields, particularly the 10-year yields, necessitating a careful selection within fixed income investments to balance yield and risk. 

The overall positive outlook is tempered by the need for late-cycle caution. As such, the main opportunities lie in the potential for growth in specific equity and fixed income sectors, supported by monetary easing and economic stability. Conversely, the primary threats include the potential for economic slowdown, labour market challenges, and geopolitical risks.’

 

Sander van Ginkel
Sander van Ginkel

Senior Investment Strategist, MN

 

Ons basisscenario is al jaren dat de wereldeconomie het hoofd boven water houdt.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

'Wij werken met scenario’s. Ons basisscenario is al jaren dat de wereld-economie het hoofd boven water houdt: geen mondiale recessie of harde landing, ondanks de krachtige tegenwinden van de inflatie-explosie, koopkrachtcrisis en felle afremming van centrale banken. Dit jaar zijn die tegenwinden bovendien aan het afnemen: de inflatie normaliseert, de koopkracht herstelt en centrale banken verlagen de rente. Zo ontpopt zich inderdaad een zachte landing.

Voor 2025 blijft dit ons basisscenario. Groei, inflatie en centrale bank rentes tenderen naar trend-, doel- en neutrale niveaus. Geen spectaculair, maar wel een gematigd positief beeld. De risicoscenario’s voor 2025 zijn deels een erfenis van de afgelopen jaren. Hoewel de prijsstijging is genormaliseerd, ligt het prijspeil nu circa 20% hoger dan in 2019. Dit leidt tot veel maatschappelijke onvrede en voedt de ruk naar populisme en nationalisme. En dat kan weer tot meer geopolitieke spanning leiden. Deze risico’s zijn vervat in (Geopolitieke) Disruptie: een scenario dat tot stagflatie leidt. De herverkiezing van Donald Trump past in dit scenario. Dat het een red sweep werd, verhoogt de kans op dit scenario. 

De economische effecten van veel Trumpbeleid zijn te vergelijken met die van de pandemie en de Oekraïne-oorlog. Dat waren aanbodschokken. Trump’s voorgenomen importtarieven en plannen voor de uitzetting van migranten zijn dat feitelijk ook. En aanbodschokken zijn stagflatoir.

Of we dit in 2025 al in volle hevigheid zien, hangt af van de opbouw en timing van Trump’s beleidsagenda. Vooralsnog zien we stagflatie als risico. Een toegenomen risico, dat wel.'

 

Siegfried Kok
Siegfried Kok

Senior Portfolio Manager, OBAM

 

Het zal wederom een volatiel jaar worden voor aandelenmarkten.

 

Waar liggen de grootste kansen en bedreigingen voor 2025?

‘Met Trump 2.0 is één ding zeker: het zal wederom een volatiel jaar worden voor aandelenmarkten. De thema’s inflatie, het (rente)beleid van de centrale banken en de opkomst van Artificial Intelligence (AI) waren de afgelopen jaren dominant. De Magnificent 7-bedrijven trokken daarbij de beurs in de VS omhoog. 

De focus van de markt zou in 2025 weleens kunnen gaan verschuiven naar wat de economische en geopolitieke effecten van Trump 2.0 gaan brengen. Vanuit macro-economisch perspectief valt hierbij te denken aan het nu al grote begrotingstekort en de schuldenberg in de VS. De (lange) kapitaalmarktrente zou hierdoor op een hoger niveau kunnen blijven, mogelijk ook omdat het beleid van Donald Trump inflatoir kan gaan werken door onder andere importtarieven. Een potentieel sterkere Amerikaanse dollar en de genoemde importtarieven zouden negatief kunnen zijn voor (exporterende) opkomende markten.

Anderzijds zijn er ook verschillende positieve effecten te bedenken, zoals een lagere belastingvoet, minder wet- en regelgeving, en het beleid van Trump is over het algemeen pro-business. Sectoren als financiële instellingen en industriële bedrijven op het gebied van automatisering en elektrificatie (als gevolg van reshoring) kunnen profiteren. Er zal ook een hernieuwde focus gaan komen op bedrijven met prijskracht wanneer er wederom inflatiedruk ontstaat op basis van importtarieven.

Wel verwachten we dat de ontwikkelingen rondom AI een belangrijk thema blijven. Steeds meer bedrijven zullen hier in toenemende mate van gaan profiteren op het gebied van efficiency en productiviteit. In het bijzondere geval dat Trump ook de huidige geopolitieke spanningen weet op te lossen, zou Trump 2.0 voor een positief sentiment op aandelenmarkten kunnen zorgen.'

 

Emile Cardon
Emile Cardon

Senior Investment Strategist, PGGM

 

De overwinning van Donald Trump kan tot grote veranderingen leiden.

 

Waar liggen de grootste kansen en bedreigingen voor 2025?

‘De overwinning van Donald Trump kan tot grote veranderingen leiden. Op de korte termijn kunnen de effecten positief zijn voor de Amerikaanse economie, doordat de kans op budgettaire stimulering is toegenomen, wat (beursgenoteerde) bedrijven en consumenten kan ondersteunen. Dit brengt echter ook het risico met zich mee dat de inflatie weer zal toenemen, waardoor de Amerikaanse centrale bank de rente mogelijk niet zo ver zal verlagen als eerder was gedacht.

Daarnaast zien we op geopolitiek vlak risico’s. Trumps voornemen om de handelstarieven te verhogen, kunnen zowel de VS zelf als de rest van de wereldeconomie schaden. Economieën als Mexico, China en de eurozone kunnen hierdoor geraakt worden. De situatie in Duitsland baart ons in dit opzicht zorgen. De economische groei ligt al tijden vlak bij het nulpunt, mede door de problemen in de autosector – één van de sectoren die mogelijk hard geraakt wordt door handelstarieven. Ten slotte kan de Amerikaanse groei door een streng migratiebeleid op termijn lager uitvallen.’

 

Robert Tipp
Robert Tipp

Chief Investment Strategist, PGIM Fixed Income

 

De bullmarkt in obligaties is nog lang niet voorbij.

 

Waar liggen de grootste kansen en bedreigingen voor 2025?

‘Nu de korte rentes dalen, neemt de zoektocht naar rendement toe en gaat de bullmarkt in obligaties een nieuwe fase in. Door de renteverlagingen van centrale banken staat de aantrekkingskracht van ‘cash’ stevig onder druk. Beleggers worden gestimuleerd om hun heil verderop in de rentecurve te zoeken, oftewel vastrentende beleggingen te kopen met een langere looptijd. Tegelijkertijd houden de zorgen over hoge aandelenwaarderingen aan. 

Obligatiefondsen zien als gevolg van deze ontwikkelingen op de geld- en aandelenmarkt een sterke instroom. Deze kan toenemen als het rendement op cash verder daalt en beleggers harder op zoek gaan naar meer rendement. Op de kapitaalmarktrentes oefent die instroom een neerwaartse druk uit, terwijl spreads dicht in de buurt van hun historisch lage niveaus kunnen blijven. 

Ondertussen hebben de Amerikaanse obligatiemarkten zich aangepast aan de sterker dan verwachte economische data sinds de bijeenkomst van de Federal Reserve in september. Mogelijk zijn die data nu in de koersen verwerkt, waardoor yields op een aantrekkelijk niveau zijn beland.

Het komt er dus op neer dat de bullmarkt in obligaties nog lang niet voorbij is. Enige consolidatie op korte termijn is mogelijk. Maar over het geheel genomen blijven de vooruitzichten voor vastrentende waarden op de lange termijn gunstig, dankzij yields en spreads die binnen een bepaalde bandbreedte zullen bewegen of op het punt staan te dalen vanaf de huidige niveaus.’

 

Ralph Wessels
Ralph Wessels

Chief Investment Strategist, ABN AMRO

 

Goedgemutst van start, maar wees alert.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘Wij zijn voorzichtig optimistisch voor 2025, maar zullen gedurende het jaar waakzaam blijven. Onze economen verwachten dat de start van 2025 goed uitpakt voor de wereldeconomie, maar dat Trump’s handelsoorlog in de loop van het jaar voor tegenwind zal zorgen. Desondanks blijft de VS de kar trekken. Europa en China lijken het dieptepunt achter zich te laten, waarbij de Chinese overheid mondjesmaat zal blijven stimuleren. De meeste risico’s zijn er voor Europa, waar het groeimomentum afneemt. Onze verwachting is dat het beleid van centrale banken gaat divergeren. De Fed moet oplopende inflatie bestrijden en kan minder snel zijn beleidsrente verlagen, terwijl de ECB de economie juist moet ondersteunen met lagere rentes.

Als gevolg hiervan blijven we vooralsnog licht overwogen in zowel aandelen als obligaties. De winstgroeiverwachtingen zijn redelijk, terwijl margeverbetering nog mogelijk is als Trump de belastingen gaat verlagen en voor minder regels zorgt. De waardering is echter wel een punt van aandacht. Qua regio’s ligt de voorkeur bij de VS, met een neutrale visie op opkomende markten en een onderwogen oordeel op Europa. Bij obligaties blijft onze voorkeur uitgaan naar kwaliteit ten opzichte van hoger risico. High yield en EMD zijn ook duur. 

Gedurende het jaar zullen beleggers wel alert moeten blijven vanwege de onduidelijkheid over Trump’s plannen. Wij gaan uit van een geleidelijke ophoging van de tarieven vanaf het tweede kwartaal. Voor Europa zijn hier nog wel mogelijkheden als het een uitzonderingspositie kan uitonderhandelen. Andere risico’s zijn geopolitieke spanningen en toenemende inflatie door verhoogde importtarieven.'

 

Joost van Leenders
Joost Leenders

Senior Beleggingsstrateeg, Van Lanschot Kempen Investment Management

 

We voorzien geen uitbundige groei.

 

Waar liggen de grootste kansen en bedreigingen voor 2025?

‘Voor 2025 voorzien we een groeiende wereldeconomie. Dalende inflatie en renteverlagingen door centrale banken zijn positief. De VS stevenen af op een zachte landing, waarbij de inflatie daalt terwijl de economie doorgroeit. In Europa heeft vooral de consument ruimte om meer te besteden. We voorzien geen uitbundige groei. In de VS zit de economie dicht tegen haar grenzen aan en in Europa zullen overheden per saldo bezuinigen. We denken dat de Chinese overheid de economie zal weten te stabiliseren, maar voorzien geen fiscale groei-impuls. We zien kansen in aandelen, waarbij rendementen meer zullen worden gedreven door winstgroei en minder door hogere waarderingen dan in 2024 het geval was. We denken dat staatsobligaties de vooruitzichten van renteverlagingen door centrale banken redelijk verdisconteren. 

Het rendement zal dan ook vooral moeten komen van de couponrendementen. We vinden risico-opslagen vooral laag bij Amerikaanse investment grade bedrijfsobligaties en high yield-bedrijfsobligaties in het algemeen. Binnen obligaties hebben we een relatieve voorkeur voor Europese investment grade-bedrijfsobligaties en in iets mindere mate voor obligaties uit opkomende markten.

Politiek risico komt vooral vanuit de VS. Belastingverlagingen door de nieuwe regering kunnen een inflatoir effect hebben. Dit is negatief voor obligaties, maar kan ook dure Amerikaanse aandelen parten spelen. Voor aandelen uit Europa en opkomende markten vormen vooral hogere Amerikaanse invoertarieven een risico. Waarbij aangetekend dat Europa beter voorbereid is op een agressieve Amerikaanse handelspolitiek en wellicht door onderhandelingen een handelsoorlog zal weten te voorkomen.'

 

Peter van der Welle
Peter van der Welle

Multi-assetstrateeg, Robeco

 

Volgens ons basisscenario zwakt de Amerikaanse groei in 2025 af.

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘Wij verwachten opnieuw een uitdagend jaar voor de wereldeconomie, gekenmerkt door tegenstrijdige signalen en een complexe dynamiek. Volgens ons basisscenario zwakt de Amerikaanse groei in 2025 af als gevolg van een afkoelende consumptie en hogere tarieven. Andere regio’s, met name Europa en China, klimmen uit het dal, maar staan daarbij wel voortdurend onder druk. 

 Wel is er het risico op wereldwijde stagflatoire druk door escalerende handelstarieven, geopolitieke spanningen en hoge militaire uitgaven. Een stagflatoire omslag kan een krachtige tegenstroom blijken te zijn in een verder veerkrachtige Amerikaanse economie. Dit onderstreept de noodzaak van flexibiliteit in multi-assetallocatie. 

Wij voorzien dat Amerikaanse aandelen hun stijging voortzetten, waarbij de waarderingen van de S&P 500 hoog zijn na een jaar van sterke performance. Het marktsentiment kan echter abrupt omslaan als de macro-economische narratieven veranderen, wat het belang benadrukt van gediversifieerd en dynamisch portefeuillebeheer. Voorzichtigheid is geboden voor high yield-obligaties, waar de spreads krap zijn, terwijl investment grade-credits in euro’s aantrekkelijker lijken dan hun Amerikaanse tegenhangers. 

Vooruitkijkend verwachten we dat veranderende macrocijfers, het Amerikaanse handelsbeleid en de wereldwijde liquiditeit allemaal van invloed zijn op het rendement van de beleggingscategorieën in 2025. 

De aanhoudende economische uitdagingen kunnen ervoor zorgen dat sommige bedrijven en beleggers op de korte termijn minder belang hechten aan duurzaamheid. Het algemene traject naar decarbonisatie blijft echter intact. We verwachten dat het momentum in de richting van wereldwijde duurzaamheidsdoelen ook na 2025 aanhoudt.'

 

Figuur 1

 

Figuur 1  (1)

 

Figuur 3

 

Conclusie

22 visies van 22 beleggingsexperts, en dan ook nog eens de consensusoordelen van 70 asset managers over de relatieve aantrekkelijkheid van verschillende asset classes… Is daar nog een rode draad in te ontdekken? Welnu, er blijkt behoorlijke overeenstemming over bepaalde zaken. Maar er bestaan zeker ook tegengestelde verwachtingen.

Wat opvalt is de algehele gematigd positieve verwachting voor de economische groei en voor de aandelenmarkten, en de inschatting dat regionale verschillen prominent zullen zijn. De VS laat naar verwachting de sterkste groei zien en Europa blijft achter. Maar over andere markten is minder overeenstemming. De een is positief gestemd over opkomende landen, terwijl de ander de regio liever links laat liggen. China in het bijzonder is voer voor controverse. Diverse experts verwachten een positieve impuls van de aangekondigde steunmaatregelen door de Chinese overheid. Anderen vermoeden dat Trump’s aangekondigde handelsbeperkingen de kwakkelende Chinese economie verder onder druk zullen zetten en dat het land voorlopig moet worden gemeden.

Over de renteverwachtingen heerst een zekere consensus: er liggen verdere renteverlagingen in het verschiet. Meerdere experts verwachten evenwel dat het rentebeleid van de Fed en de ECB zal divergeren. In de VS zal de rente minder snel dalen dan in Europa, onder druk van de dreiging van hogere inflatie. Voor de langetermijnrentes is het beeld minder eensgezind. Waar maar liefst vijf deskundigen anticiperen op hogere kapitaalmarktrentes, verwachten vier deskundigen een daling of een stabiel niveau. Onze specialisten gaan niet expliciet in op regio’s, maar mogelijk hebben ze ook hier regionale verschillen voor ogen.

De vooruitzichten voor de rente vertalen zich in een prognose voor fixed income. Ook hier is het beeld redelijk eensgezind. Velen zien kansen in vastrentende waarden, vanwege de neerwaartse druk op de rente. Een enkeling spreekt zelfs van een ‘nieuwe fase voor de bullmarkt in obligaties’. Qua subcategorieën is het beeld echter veel minder homogeen. Waar de een staatsobligaties roemt, mijdt de ander die liever. Voor EMD en high yield en zelfs bedrijfsobligaties geldt hetzelfde. De verdeeldheid is opvallend.

Kijkend naar andere asset classes, strooien diverse experts met wat zij als de pareltjes zien: small caps, mid caps, private markets, grondstoffen, catastrofeobligaties. Maar het zijn uiteindelijk vooral Amerikaanse aandelen waar de meeste consensus over bestaat, én de technologie sector.

Daar moet u het als lezer mee doen. Hoewel… voorspellingen van beleggingsdeskundigen zouden geen voorspellingen zijn als ze niet flink worden omkleed met disclaimers. En ook hier grossiert een flinke eensgezindheid. Er liggen namelijk nogal wat risico’s op de loer volgens de experts, die alle verwachtingen flink onder druk kunnen zetten: handelsconflictdreiging, geopolitieke spanningen en een hogere inflatie dan gedacht. 

En dus is het devies, zoals één expert het bondig uitdrukt, om ‘waakzaam en flexibel te blijven’.

Bijlagen