LGIM: Rente en inflatie gunstig voor infrastructuurbeleggingen in 2025

LGIM: Rente en inflatie gunstig voor infrastructuurbeleggingen in 2025

Inflatie Infrastructuur Rente Vooruitzichten
infrastructuur (3).jpg

De rendementen voor infrastructuur waren in 2024 over het algemeen veerkrachtig, ondanks de druk op investerings- en transactievolumes door het relatief hoge renteniveau. Vermogensbeheerder LGIM is in z'n outlook voor 2025 positief, maar inflatie en rente blijven bepalende factoren.

Een voordeel van infrastructuurbeleggingen is dat kasstromen vaak gekoppeld zijn aan de inflatie. Verder profiteren ze van structurele trends, waarbij winstgroei in veel gevallen de impact van stijgende rente compenseert. ‘Vooral digitale en schone-energiesectoren blijven belangrijke groeigebieden', stelt Marija Simpraga, research manager infrastructuur bij LGIM.

Schone energie

‘De Amerikaanse verkiezingen hebben geleid tot zorgen over hogere kosten en mogelijke afbouw van subsidies, wat de vooruitzichten voor hernieuwbare energie beïnvloedt’, vervolgt Simpraga. ‘Desondanks groeit de vraag naar datacentercapaciteit, wat de vraag naar schone energie moet ondersteunen. Wind- en zonne-energie blijven kosteneffectieve opties, hoewel de marges van toeleveranciers onder druk staan.’

Digitale infrastructuur

De digitale infrastructuur wist in 2024 de bredere trend van dalende volumes te doorbreken, mede dankzij de groei van kunstmatige intelligentie (AI), wijst Simpraga. ‘Naar verwachting blijft de vraag naar digitale infrastructuur sterk in 2025 door de blijvende onbalans tussen vraag en aanbod.’ Datacenters spelen hierin een sleutelrol, met een groeiende capaciteit en stijgende huurprijzen door lage leegstand en hoge bouwkosten.

De LGIM-researcher stelt verder dat geopolitieke spanningen en het streven naar data- en AI-soevereiniteit de groei in Europa versterken. Ze verwacht dat de ontwikkeling van datacenters in Europa verder in lijn wordt gebracht met doelstellingen ten aanzien van maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB).

Toekomstige balans

Het evenwicht tussen digitale innovaties en naleving van MVB-doelen blijft cruciaal voor de verdere ontwikkeling van zowel schone energie als digitale infrastructuur, concludeert Simpraga.