Candriam: Asset allocatie in 2025, tussen optimisme en onzekerheid

Candriam: Asset allocatie in 2025, tussen optimisme en onzekerheid

Asset Allocatie
Koers analyse asset-allocatie (Shutterstock)

2024 eindigde met grote economische verschillen tussen de regio's. Welke beleggingscategorieën genieten de voorkeur in 2025?

De wereldwijde groei houdt aan, maar ongelijkmatig. Terwijl de bedrijvigheid in de Verenigde Staten sterk is, heeft de eurozone moeite om vooruitgang te boeken en heeft China last van een trage consumptie. Geopolitieke spanningen en toenemende politieke onzekerheid in verschillende landen zullen deze verschillen in 2025 waarschijnlijk nog vergroten.

De prestaties van aandelen in 2024 hebben deze verschillen in groei tussen de regio’s al grotendeels weerspiegeld en beleggers hebben de tijd gehad om zich dienovereenkomstig te positioneren. Nu 2024 ten einde loopt, is het sentiment op de Amerikaanse markt bijna euforisch en blijven beleggers sterk onderwogen in aandelen uit Europese of opkomende markten.

Dit is de uitdaging voor 2025: het lijkt moeilijk om tegen deze trends in te gaan totdat we meer weten over het beleid van president Trump, en toch meent Nadège Dufossé, Global Head of Multi-Asset bij Candriam, dat er kansen kunnen liggen in beleggingen die momenteel te zwak of te risicovol lijken.

Candriam’s asset allocatie aan het begin van 2025

Candriam’s asset allocatie aan het begin van 2025 is gebaseerd op de aanname van een zachte landing voor de wereldwijde groei. De belangrijkste centrale banken zijn een nieuwe cyclus van monetaire versoepeling ingegaan en zullen doen wat nodig is om de economie te ondersteunen. China van zijn kant stapelt de maatregelen op en heeft een sterk signaal afgegeven: de autoriteiten willen dichter bij hun groeidoelstelling van 5% komen.

Het grootste risico voor dit scenario is de komst van president Trump in het Witte Huis deze maand, omdat nog niet duidelijk is welke van zijn vele campagnebeloften - over handelstarieven, immigratie, belastingverlagingen en deregulering - daadwerkelijk zullen worden nagekomen.

Een 'harde' versie van het migratiebeleid en de handelstarieven ('hard Trump'-scenario) kan deze gunstige vooruitzichten doen ontsporen en zou een zwakkere wereldwijde groei en hogere inflatie betekenen. Omgekeerd zou een meer gematigde versie van het beleid de algemene groei- en inflatieprognoses van Candriam niet ernstig in het gedrang brengen.

Positief over aandelen

Tegen deze achtergrond blijft Candriam’s allocatie positief voor aandelen ten opzichte van obligaties. Candriam blijft overwogen in Amerikaanse aandelen. Hoewel de prestaties en waardering van de Amerikaanse markt al een zekere mate van optimisme bevatten na de overwinning van Trump, is het groeitraject van de Amerikaanse economie en bedrijfswinsten veel sterker en veerkrachtiger dan dat van andere ontwikkelde landen.

Candriam heeft echter een grotere voorkeur voor kleine en middelgrote bedrijven, cyclische aandelen zoals industrie en financiële waarden, die het meest zouden moeten profiteren van het beleid van Trump, dat Candriam als ‘reflatoir' en gunstig voor de binnenlandse markt beschouwt. Candriam blijft neutraal voor technologie, waar waarderingen weinig ruimte laten voor verdere positieve verrassingen ondanks een sterk winstmomentum. In deze sector verkiest Candriam software en diensten boven halfgeleiders.

Candriam is onderwogen in Europese aandelen, die beperkte vooruitzichten op winstgroei bieden. Beleggers zijn erg op hun hoede voor de regio. De kloof tussen Frankrijk en de Verenigde Staten op het gebied van investeringen en productiviteitswinsten wordt groter en de politieke situatie in Frankrijk en Duitsland is verzand in partijpolitieke verdeeldheid.

Een aantrekkelijke waardering zal niet genoeg zijn om beleggers terug te brengen. Europa zal betere groeivooruitzichten moeten kunnen voorleggen, Duitsland zal zijn 'schuldenrem' moeten versoepelen en de handelsspanningen met de Verenigde Staten zullen goed moeten worden beheerd... wat mogelijk is, maar verre van zeker.

Buiten de Verenigde Staten gaat Candriam’s voorkeur uit naar opkomende markten, waar de waarderingen zeer aantrekkelijk zijn en zijn benadeeld door het niveau van de Amerikaanse rente en de kracht van de dollar. Het grootste risico voor de regio is op dit moment het opleggen van invoerrechten door de VS.

Toch lijken de eerste benoemingen en aankondigingen van Trump te wijzen op de bereidheid om te onderhandelen in plaats van een complete handelsoorlog te ontketenen, wat enorme gevolgen zou hebben voor de groei en de inflatie in de Verenigde Staten. De opeenvolgende aankondigingen van de Chinese regering zouden moeten helpen om de economische situatie van het land te stabiliseren en zouden gunstig zijn voor de regio als geheel. Candriam staan ook neutraal tegenover Japan.

Positief over Europese, negatief over Amerikaanse staatsobligaties

Candriam is long op Duitse duration in Europa. Voor 2025 wordt een zwakke groei voorspeld en de ECB zal de rente verder verlagen als dat nodig is. Het aanhouden van niet-risicovolle staatsobligaties kan ook het voordeel hebben dat het een gediversifieerde portefeuille beschermt tegen een eventuele teleurstelling over de groeiniveaus, aangezien aandelen en obligaties in Europa opnieuw negatief gecorreleerd zijn in de context van desinflatie.

Candriam blijft echter voorzichtig met betrekking tot Franse schuld, in afwachting van een akkoord over een nieuwe begroting voor 2025, en geeft de voorkeur aan bepaalde landen zoals Spanje, waar de groei krachtig blijft. Omgekeerd is Candriam negatief over de duration in de VS. Hoewel de Amerikaanse rente is gestabiliseerd sinds de verkiezing van Trump, blijft het risico opwaarts, afhankelijk van de maatregelen die daadwerkelijk zullen worden geïmplementeerd door de nieuwe president.

De kloof tussen het monetaire beleid in de Verenigde Staten en Europa zal blijven bestaan. Een negatieve positie in Amerikaanse duration helpt ook om een gediversifieerde portefeuille te beschermen tegen het risico van een 'hard Trump' en een te sterke daling van de inflatieverwachtingen.

Wat bedrijfsobligaties betreft, geeft Candriam de voorkeur aan Europese bedrijfsobligaties.

De spreads zijn in 2024 aanzienlijk kleiner geworden en bevinden zich nu op historisch lage niveaus voor investment grade en high yield. Vooral in de Verenigde Staten maken deze niveaus het risico asymmetrisch, vooral in high yield. De huidige spreads zijn in feite verenigbaar met een impliciete wanbetalingsfrequentie van 2%[1], ruim onder de huidige wanbetalingspercentages van 4-5%[2].

Als er geen recessie komt, is het risico van een scherpe stijging van de spreads beperkt, maar dat geldt ook voor het potentieel voor verdere verkrapping. Candriam geeft daarom de voorkeur aan Europese bedrijfsobligaties, die profiteren van een gunstiger renteklimaat en hogere spreads dan in de Verenigde Staten.

De spreads voor groeilandenobligaties zien er aantrekkelijker uit, maar de prestaties ervan, vooral in lokale valuta's, zullen sterk blijven afhangen van de politieke keuzes van de VS (veranderingen in de Amerikaanse rente, de dollar, de impact van eventuele tarieven op de groei).

Valutatrends centraal bij handelsonderhandelingen

De Amerikaanse dollar is dit jaar met 5% in waarde gestegen ten opzichte van de euro, maar is sinds begin 2023 binnen een bandbreedte van 1,05-1,12 gebleven.[3] Terwijl Trump oproept tot een zwakke dollar om de concurrentiekracht van Amerikaanse bedrijven te stimuleren, is het beleid dat hij tijdens zijn campagne voorstond bullish voor de greenback. Deze paradox zou de potentiële waardestijging van de dollar kunnen beperken.

Buitenlandse valuta zullen centraal staan in de handelsbesprekingen met de belangrijkste partners van de Verenigde Staten. Dit geldt met name voor de yuan, die momenteel dicht bij zijn dieptepunt staat, maar zou kunnen stijgen als de Chinese economie herstelt en er compromissen met de Verenigde Staten over de handel worden gesloten. De yen zou ook kunnen stijgen naarmate de dollar stabiliseert.

Wat zijn de beste manieren om te diversifiëren?

Candriam blijft positief over goud, dat sinds de verkiezing van Trump deels te lijden heeft gehad onder een trade-off ten gunste van cryptocurrencies en wordt afgestraft door de kracht van de dollar en de stijging van de reële rente in de VS. Op de langere termijn behoudt goud echter zijn rol van diversificatie en bescherming in een beleggingsportefeuille. De onderliggende vraag van veel centrale banken blijft sterk in het licht van de beperkte jaarlijkse productie en goudvoorraden. Elke prijszwakte is voor Candriam een kans om zijn blootstelling aan edelmetalen te vergroten.

Een aantal alternatieve strategieën kan ook deel uitmaken van een beleggingsportefeuille in 2025: de marktneutrale strategieën, met als doel te profiteren van de toegenomen volatiliteit en spreiding en tegelijkertijd het risico van directe blootstelling aan de markt te beperken, of de risico-arbitragestrategieën, om te profiteren van een opleving van de fusies en overnames in de Verenigde Staten.

Conclusie

Elk jaar veegt de ene onzekerheid de andere weg. De economische context is eindelijk weer normaal, met een zachte landing voor de wereldwijde economische groei en inflatie uit een gevaarlijke zone voor economische stabiliteit. De verkiezing van president Trump heeft nieuwe onzekerheden en risico's met zich meegebracht, zowel economisch als politiek. De financiële markten - waar Trump bijzonder gevoelig voor lijkt te zijn - zouden echter kunnen fungeren als een bescherming tegen al te extreme keuzes... wat beleggers zou kunnen geruststellen over de ontwikkeling van de markten in 2025!

 

[1] Bron: schattingen Candriam

[2] Bron: Bloomberg

[3] Bron: Bloomberg, wisselkoers EUR/USD