State Street: Pauzeren en op zoek naar de balans

State Street: Pauzeren en op zoek naar de balans

Asset Allocatie
Algemeen (32) crisis navigeren

State Street Global Markets heeft de resultaten van de State Street Institutional Investor Indicators voor december bekendgemaakt.

De State Street Risk Appetite Index daalde in december naar -0,09, waarmee een einde kwam aan vier opeenvolgende maanden van hogere risicobereidheid. De State Street Holdings Indicators lieten zien dat de langetermijnallocaties van beleggers aan aandelen grotendeels onveranderd bleven, op het hoogste niveau in zestien en een half jaar. De cashallocaties stegen met een bescheiden 10 basispunten, die volledig op rekening komt van een daling van 13 basispunten in allocaties aan vastrentende waarden.

Michael Metcalfe, Hoofd Macro Strategie bij State Street Global Markets:

'Drie zaken vallen op in het gedrag van beleggers in december. Ten eerste waren beleggers aan het einde van het jaar meer geneigd risico te verminderen door staatsobligaties te verkopen dan door aandelen te verkopen. Omdat de allocatie aan aandelen in de maand grotendeels gelijk bleef, starten langetermijnbeleggers 2025 met hun grootste overwogen positie in aandelen in ruim zestien jaar.

Ten tweede blijft de overwogen positie in aandelen van langetermijnbeleggers sterk geconcentreerd, maar beleggers beginnen hier verandering in te brengen. In de aandelenregio’s die we volgen, is de VS de enige regio waarin beleggers overwogen zijn. De omvang van deze overwogen positie nam in december echter af en is niet langer op het hoogste niveau in zesentwintig jaar. Deze afname lijkt te wijzen op verstandig risicobeheer, maar ook op onzekerheden rond het Amerikaanse monetaire, fiscale en handelsbeleid.

Ten derde, hoe optimistisch beleggers ook zijn over aandelen, het pessimisme van langetermijnbeleggers ten aanzien van staatsobligaties blijft hardnekkig. Het is veelzeggend dat, terwijl risico werd afgebouwd aan het einde van het jaar, de allocaties aan vastrentende waarden daalden. De bezorgdheid over looptijd hangt samen met angst voor een heropleving van zowel inflatie als onhoudbare overheidsfinanciën. Dit lijkt vooral ingebed in de eurozone, waar de langetermijnvraag naar Franse obligaties in november naar het laagste punt in zes maanden daalde en in december niet herstelde. De vraag naar Duitse Bunds en Spaanse Bonos is ook afgenomen, terwijl alleen de vraag naar Italiaanse BTP’s stabiel bleef, waarmee een somber jaar afsluit voor de institutionele vraag naar de meeste Europese activa.'