MFS: Beleggers moeten niet meer achter AI-hype aanrennen, winsten zullen fors dalen

MFS: Beleggers moeten niet meer achter AI-hype aanrennen, winsten zullen fors dalen

Artificial Intelligence
Artificial Intelligence AI (credits pixabay, geralt).jpg

De ongekende winstgroei van grote technologiebedrijven heeft geleid tot een historisch hoge concentratie in de beursindices maar deze trend slaat binnenkort om. Daarvoor waarschuwt Rob Almeida, beleggingsstrateeg bij MFS. 

Beleggers die veel geld hebben gepompt in deze zogenoemde ‘AI5’ bedrijven worden volgens Almeida geconfronteerd met nieuwe risico’s, nu de winstverwachtingen voor deze ondernemingen aanzienlijk naar beneden worden bijgesteld.

“Veel beleggers wijzen naar passief beleggen als de oorzaak van de enorme indexconcentratie, maar dat is slechts een symptoom. De onderliggende oorzaak is de grote vraag van beleggers naar aandelen van bedrijven met een spectaculaire winstgroei,” stelt Almeida. “Bedrijven als Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft en NVIDIA hebben de afgelopen jaren disproportioneel geprofiteerd van de verwachte inkomsten uit kunstmatige intelligentie, maar die voorspellingen nemen af.”

Uit recente data blijkt dat analisten hun winstverwachtingen voor de komende jaren voor deze vijf ondernemingen aanzienlijk hebben bijgesteld. In 2023 waren de winstverwachtingen voor de AI5-bedrijven nog 20 keer hoger dan voor de rest van de S&P 500, maar dat verschil zal tegen 2026 gekelderd zijn tot slechts zes keer hoger, zo blijkt uit de prognoses van analisten.

“De enorme verwachtingen rond AI hebben een feedbackloop gecreëerd: beleggers pompen geld in deze bedrijven, waardoor hun aandelenkoersen verder stijgen. Maar de realiteit is dat wanneer de verwachtingen niet worden waargemaakt, aandelenkoersen gaan dalen in lijn met de neerwaartse bijstellingen van de winstprognoses,” waarschuwt Almeida.

Volgens de beleggingsstrateeg van MFS staat de technologiesector aan de vooravond van een onvermijdelijke cyclus van overproductie en consolidatie. “Elke grote technologische doorbraak leidt tot een influx van nieuw kapitaal en nieuwe spelers op de markt. Dit hebben we in het verleden keer op keer zien gebeuren: de concurrentie neemt onvermijdelijk toe, de prijszettingsmacht van bedrijven neemt af en er ontstaat een gezondere balans tussen vraag en aanbod.”

De softwaremarkt staat volgens Almeida eveneens voor een ingrijpende verschuiving. "Waar software vroeger een hulpmiddel was om taken uit te voeren, wordt AI nu gebruikt om taken autonoom af te handelen. Dit verandert de hele waardeketen. AI-software zal binnenkort geen product meer zijn, maar een dienst die zichzelf ontwikkelt en aanbiedt," aldus Almeida.

De gevolgen voor beleggers zijn groot. “Beleggers moeten zich realiseren dat de fundamentele motor achter marktkapitalisatie van bedrijven niet de korte termijn kapitaalstromen zijn, maar het rendement op kapitaal over de langere termijn,” benadrukt Almeida. "In een wereld waar de concurrentie steeds sneller toeneemt, wordt het voor bedrijven moeilijker om aan de hoge winstverwachtingen te voldoen.” Dat maakt volgens hem actief beleggen relevanter dan ooit.

Almeida: “In plaats van achter de hype aan te rennen, moeten beleggers zich afvragen bij welke bedrijven de stroom aan rendementen aanhoudt en bij welke ondernemingen de rendementen onder druk staan door toenemende concurrentie. Het maken van dat onderscheid is van groot belang.”