J. Safra Sarasin: Wat betekent comeback Trump voor Amerikaanse aandelen?
J. Safra Sarasin: Wat betekent comeback Trump voor Amerikaanse aandelen?
Diverse controverses die de meeste politieke carrières zouden hebben doen ontsporen, hebben geen deuk geslagen in het vermogen van Donald Trump om een historische comeback te maken. Wat betekent zijn terugkeer in het Witte Huis voor Amerikaanse aandelen? Door Andreas Nigg, plaatsvervangend hoofd PRIME Equities bij private bank J. Safra Sarasin.
De markten hebben al goed gereageerd op de machtswisseling, gesteund door het vooruitzicht van minder regelgeving en een lichtere belastingdruk. Dit kan ook de winst ten goede komen, aangezien de bedrijvigheid in de VS begint aan te trekken.
Een sector die hier nu al van profiteert, is de financiële sector. De financiële dienstverleningssector profiteert van meer bedrijfsactiviteit en minder regeldruk en is niet blootgesteld aan potentiële tarieven. De tarieven zouden ook een stimulans moeten zijn voor reshoring naar de VS, wat een goed voorteken is voor delen van de industriële sector.
Toch zal de onvoorspelbaarheid van Trump een kenmerk blijven voor zowel vrienden als vijanden, wat zich vertaalt in marktvolatiliteit. Hoe lang de 'bromance' met Elon Musk zal voortduren, blijft een open vraag. Een ruzie tussen de twee zou een einde kunnen maken aan de rally voor Tesla-aandelen, die sinds november aanzienlijk hebben geprofiteerd.
Het lijkt erop dat de enige tegenstander die Trump niet kan verslaan de obligatiewaakhonden zijn. De term gaat terug tot de jaren 1980 en verwijst naar schuldbeleggers die begrotingsdiscipline proberen op te leggen aan regeringen die ze roekeloos vinden. Een recent voorbeeld is het VK in 2022, toen obligatiewaakhonden een verkoopgolf veroorzaakten die de regering tot een ommekeer dwong in haar plan om de belastingen te verlagen en meer te lenen ondanks de gespannen overheidsfinanciën. Deze keer zouden ze een krachtige controle kunnen vormen op de agenda van de nieuwe Amerikaanse regering.
Elk teken van terugkerende inflatie, onzorgvuldige bestedingen of een oververhitte economie zal leiden tot hogere rentetarieven aan de lange kant van de curve. Dat zou dan weer negatief zijn voor de aandelenmarkten. Uiteindelijk wil Trump florerende aandelenmarkten omdat hij ze ziet als een barometer van zijn succes.
Uiteindelijk zullen de obligatiewachten het nog steeds voor het zeggen hebben.