Saxo: Wat betekent handelsoorlog 2.0 voor beleggers?

Saxo: Wat betekent handelsoorlog 2.0 voor beleggers?

Handelsconflict
Handelsconflict VS-China.jpg

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn campagnedreigementen met tarieven waargemaakt. Hij legt een tarief van 25% op — een belasting op import — op alle goederen die afkomstig zijn uit de directe buurlanden Canada en Mexico, blijkbaar totdat de landen hard optreden tegen drugshandel en illegale migratie naar de VS. Dat stelt Charu Chanana, hoofdbeleggingsstrateeg bij Saxo.

De regering-Trump legt ook een tarief van 10% op ‘boven alle extra tarieven’ voor goederen die afkomstig zijn uit China totdat de smokkel van fentanyl is afgenomen. Er zijn ook enkele vergeldingsmaatregelen aangekondigd door Mexico en Canada, en China betwist de tarieven bij de WTO.

Dit markeert het begin van de handelsoorlog 2.0. Voor beleggers betekent dit dat het tijd is om de blootstelling aan tariefgevoelige sectoren te heroverwegen. Sommige industrieën zullen profiteren van reshoring en Amerikaanse productieprikkels, terwijl andere zullen worstelen met hogere kosten. Laten we het draaiboek eens doornemen.

Tarieven zouden de Amerikaanse economie in eerste instantie kunnen versterken ten opzichte van zwakkere wereldwijde tegenhangers, waarvan er veel worstelen met trage groei, hoge schulden of fragiele valuta’s, waardoor het voor hen moeilijker wordt om effectief te reageren. Er zouden duidelijke recessiedreigingen kunnen zijn voor Mexico en Canada, terwijl de impact op de Amerikaanse economie grotendeels zal afhangen van de breedte en hoe lang deze tarieven worden gehandhaafd.

Op korte termijn heeft de Amerikaanse economie veel minder last van tegenwind dan vergelijkbare economieën, en de stromen van veilige havens zullen waarschijnlijk ook naar in de VS genoteerde activa worden geleid. De duurzaamheid van dit voordeel hangt echter af van hoe andere landen reageren en of Amerikaanse bedrijven de kostendruk kunnen absorberen.

Als tarieven als langetermijnstrategie blijven bestaan, nemen de risico’s toe. Bedrijven worden gedwongen hogere inputkosten te absorberen, wat gevolgen heeft voor de winstgevendheid en operationele marges. De nieuwste tarieven zijn ook breder en extremer dan die welke in 2018 werden opgelegd, wat duidt op een grotere en hardnekkigere last op de fundamenten van bedrijven.

Aanhoudende protectionistische handelspolitiek zou betekenen dat andere landen hun afhankelijkheid van de VS zouden kunnen verminderen, waardoor de wereldwijde rol van de dollar zou afnemen. Dit zou economische fragmentatie kunnen betekenen en de dominantie van de VS in de wereldeconomie en markten kunnen verzwakken.

Beleggingen: risico’s en kansen identificeren

Het 10%-tarief op Chinese importen heeft een directe impact op halfgeleiders, consumentenelektronica en telecomapparatuur, waardoor de kosten voor Amerikaanse technologiebedrijven die afhankelijk zijn van Aziatische toeleveringsketens stijgen. De Magnificent Seven (MAG 7)—Apple, Microsoft, NVIDIA, Amazon, Alphabet, Meta en Tesla—worden in verschillende mate blootgesteld

  • Microsoft en Meta zijn relatief geïsoleerd, omdat hun kernactiviteiten afhankelijk zijn van cloud computing, software en reclame, en ze slechts beperkt betrokken zijn bij de hardware.
  • Nvidia zou te maken kunnen krijgen met kostendruk door hogere importprijzen voor halfgeleiders, maar zijn dominantie in AI-chips geeft het een sterke prijsmacht. Het is echter vermeldenswaard dat DeepSeek van China de dominantie van Nvidia heeft bedreigd.
  • Apple is het meest blootgesteld, met China dat een cruciale rol speelt in de toeleveringsketen voor iPhones, MacBooks en andere hardware. Een tarief van 10% op Chinese import zou de productiekosten verhogen, waardoor Apple gedwongen zou worden om de prijzen te verhogen of margecompressie te absorberen.
  • Tesla is ook kwetsbaar, omdat het batterijen en onderdelen uit China importeert, waardoor de productiekosten van zijn voertuigen stijgen. Tesla’s waardering ziet het bedrijf echter als veel meer dan alleen een autofabrikant.
  • Amazon en Alphabet hebben enige exposure, aangezien zij cloud computing-hardware en elektronische apparaten zoals de Kindle en Google Pixel importeren.

Naast de Mag 7 zullen ook wereldwijde chipfabrikanten zoals TSMC en ASML te maken krijgen met verstoringen in de toeleveringsketen.

Auto’s: de meest blootgestelde sector

De Amerikaanse auto-industrie is sterk afhankelijk van wereldwijde toeleveringsketens, met grote blootstelling aan Mexico, Canada en China. Tarieven op Mexico in het bijzonder kunnen zeer verstorend zijn, vooral omdat auto-onderdelen meerdere keren de VS in en uit gaan voordat ze in een eindproduct terechtkomen. Dit zou kunnen betekenen dat tarieven niet alleen de kostendruk voor autofabrikanten vergroten, maar deze zelfs vermenigvuldigen.