Janus Henderson: De gevolgen van Trump’s ‘Liberation Day’ voor de markten

Janus Henderson: De gevolgen van Trump’s ‘Liberation Day’ voor de markten

Verenigde Staten Handelsconflict Geopolitiek
Trump (Photo credits TheDigitalArtist)

Morgen is het ‘Liberation Day’, de dag waarop president Trump zijn plannen voor nieuwe importheffingen bekendmaakt. Maar portefeuillebeheerder Oliver Blackbourn en Adam Hetts, Global Head of Multi-Asset bij Janus Henderson achten de kans klein dat dit moment de markten zal verlossen van de oplopende spanningen die het Amerikaanse handelsbeleid met zich meebrengt.

Beleggers en bedrijfsmanagers houden niet van onzekerheid, en juist die wordt aangewakkerd door de fragmentarische en onvoorspelbare manier waarop Trump zijn importheffingen communiceert. Naar verwachting wordt morgen een omvangrijk pakket aan heffingen aangekondigd, maar zowel de exacte timing als de reikwijdte en de verschillen per land blijven vooralsnog vaag. Ramingen van de gemiddelde importheffing lopen sterk uiteen: van enkele procenten in milde scenario’s tot dubbele cijfers bij agressievere handelsmaatregelen.

Onderhandelingsstrategie

Het is ook nog onzeker in hoeverre de importheffingen bedoeld zijn als onderhandelingsmiddel om een ander doel te bereiken, of dat ze het einddoel zelf vormen. Minder twijfel bestaat er echter over de economische impact: importheffingen zijn vrijwel zonder uitzondering slecht nieuws voor economische groei, consumenten en financiële markten.

Zorgen bij consumenten - inflatieverwachtingen en dalend vertrouwen drukken bestedingen

Amerikaanse consumenten hebben hun zorgen over de importheffingen al duidelijk laten blijken in recente peilingen. Uit de University of Michigan Consumer Sentiment Survey blijkt dat zij een inflatie van gemiddeld 5% verwachten in het komende jaar. Hoewel deze verwachting met enige voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd, valt ze wel samen met een duidelijke daling van het consumentenvertrouwen. Veel Amerikanen maken zich zorgen over stijgende prijzen als gevolg van de aangekondigde tarieven.

Bedrijfssentiment

Ook het bedrijfsvertrouwen is gedaald, na een opleving in de tweede helft van 2024. Binnen de VS leeft vooral de vrees dat hogere prijzen door importheffingen zullen drukken op het reëel beschikbare inkomen en de groei van de consumentenbestedingen. Buiten de VS, waar goederenexport vaak een belangrijkere economische rol speelt, liggen de zorgen meer bij de negatieve impact op het bedrijfsleven en het bredere economische domino-effect dat daaruit kan voortvloeien.

Gevolgen voor de markt

De recente verschillen in marktprestaties zijn opvallend. Na een sterke periode na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2024, behoren Amerikaanse aandelen in 2025 tot de grootste verliezers nu de onzekerheid toeneemt. Amerikaanse aandelen missen de positieve impulsen die Europese en Chinese beurzen tot dusver dit jaar hebben ondersteund, dankzij nieuwe stimuleringsmaatregelen vanuit beide overheden. Toch maakt dit beide markten ook kwetsbaar – vooral Europa, waar er een duidelijke tijdskloof lijkt te bestaan tussen de onmiddellijke negatieve effecten van nieuwe importheffingen en de langetermijnvoordelen van verhoogde overheidsuitgaven.

Marktverwachtingen

Hoewel het altijd lastig blijft om exact te bepalen wat markten al inprijzen vóór een gebeurtenis, zijn er wel enkele aanwijzingen te vinden. Beleggersenquêtes wijzen uit dat de marktverwachtingen zich nog steeds aan de gematigde kant bevinden van wat mogelijk aan importheffingen ingesteld kan worden – al zijn die verwachtingen nu wel meer in lijn met de retoriek dan in december het geval was. Dit suggereert dat, als de aangekondigde maatregelen overeenkomen met eerdere communicatie, er nog steeds ruimte is voor een negatieve marktreactie. Tegelijkertijd blijven waarderingen historisch gezien aan de hoge kant, wat betekent dat slechter dan verwachte winstvooruitzichten tot verdere koersdalingen kunnen leiden.

Overmatig pessimisme

Er zijn echter ook signalen van mogelijk overdreven pessimisme, wat erop kan wijzen dat de huidige koerscorrectie te ver is doorgeschoten. Dit blijkt vooral uit peilingen die aantonen dat het sentiment onder Amerikaanse particuliere én professionele beleggers extreem negatief is geworden. Dergelijk bearish sentiment is historisch gezien vaak een voorbode van herstel, maar sluit verdere dalingen niet uit. Opvallend is dat institutionele beleggers nog relatief terughoudend zijn in hun reactie; mochten de zorgen over nieuwsberichten aanhouden, dan zou juist daaruit nog extra verkoopdruk kunnen voortkomen.

Overwegingen voor beleggers

Misschien wel de belangrijkste vraag is of een wereldwijde handelsoorlog deze laat-cyclische wereldeconomie in een recessie kan duwen. Voorlopig denken Blackbourn en Hetts dat het antwoord daarop nog steeds 'nee' is, maar Amerikaanse aandelen blijven relatief duur en dus gevoelig voor negatieve verrassingen rondom ‘Liberation Day’ of andere belangrijke Amerikaanse data.

Daarnaast blijft het timen van de markt lastig. Sommige van de sterkste beursdagen vinden vaak plaats juist te midden van grote onzekerheid. Voor beleggers die in staat zijn kortetermijnvolatiliteit te doorstaan, kan het samenvallen van stimuleringsmaatregelen in Europa en China met op handen zijnde Amerikaanse beleidsstimulansen (zoals belastingverlagingen en deregulering) zorgen voor een gunstig beleggingsklimaat op middellange termijn.