Principal AM: VS behoudt voorsprong op Europa

Aan het begin van het jaar werd verwacht dat het Amerikaanse exceptionalisme zou voortduren. Recente ontwikkelingen hebben deze verwachting echter ter discussie gesteld.
De Amerikaanse technologiesector, een primaire aanjager van de Amerikaanse marktprestaties, wordt kritisch gevolgd vanwege de hoge waarderingen en winstverwachtingen. De groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie zijn naar beneden bijgesteld als reactie op de stijgende beleidsonzekerheid en de beleidsvoorstellen die drastischer zijn gebleken dan algemeen werd verwacht.
Daarentegen heeft Duitsland een aanzienlijk uitgavenpakket ingevoerd, waarbij bijna een biljoen euro wordt vrijgemaakt voor defensie en infrastructuur, de grootste verschuiving in het Duitse begrotingsbeleid sinds de hereniging. Deze uitbreiding, en het feit dat de Europese aandelen dit jaar beter presteren dan de Amerikaanse, heeft geleid tot twijfels over de Amerikaanse dominantie.
De prognoses suggereren dat, hoewel invoertarieven dit jaar de Duitse groei zullen afremmen, de Duitse economie de komende jaren een duidelijke versterking zal vertonen zodra de begrotingsimpuls in werking treedt. Aangezien het ongeveer een derde van het bbp van de eurozone vertegenwoordigt, zou de Duitse uitbreiding de bredere Europese groei moeten aansturen. De andere EU-landen hebben echter niet dezelfde begrotingscapaciteit, dus is het onwaarschijnlijk dat ze zelf ook een dergelijke stimulans kunnen bewerkstelligen.
Ondanks dit positieve Europese momentum blijft het Amerikaanse exceptionalisme echter intact. Europa worstelt nog steeds met uitdagingen op het gebied van regelgeving en de arbeidsmarkt, en de mogelijke gevolgen van Amerikaanse invoertarieven brengen aanzienlijke risico's met zich mee. Hoewel Europa vooruitgang boekt, behoudt de VS een voorsprong op het gebied van innovatie en economische groei.