Bob Homan: Redeloze tarieven en radeloze beleggers

Door Bob Homan, Hoofd ING Investment Office
Het is logisch dat Trump’s tarieven de recessie-angst aanwakkeren. Achteraf blijken redeloos gekelderde markten echter juist een bijzonder goed instapmoment te zijn.
De meeste beleggers realiseren zich dat beleggen, en zeker het beleggen in aandelen, voor de lange termijn is. En als dat lekker gaat, zoals in de afgelopen twee jaar, zouden ze willen dat ze méér belegd hadden. Een daling zien ze daarom als een kans om lekker goedkoop aandelen in te kopen.
Nu is de daling daar! De dreiging van Amerikaanse importtarieven miste zijn impact op financiële markten niet. Het deed het vertrouwen van consumenten en producenten kelderen en dat zorgde met name op de Amerikaanse aandelenbeurzen voor onrust. Toen vorige week de beoogde tarieven onthuld werden en deze hoger dan alle verwachtingen uitkwamen, vielen beurzen wereldwijd keihard terug.
Het is een logische reactie: importtarieven zullen de wereldwijde economische groei negatief beïnvloeden en veel regio’s in of dichtbij een recessie brengen. Dit is uiteraard niet goed voor de winstontwikkeling bij bedrijven. Een groot deel van de beursgenoteerde bedrijven zal naast het effect van lagere groei ook direct getroffen worden door kostenverhogingen in hun internationale aanvoerketens. Verder zullen producten duurder worden, waarmee de inflatie toeneemt en het rentewapen om een recessie te bestrijden moeilijker inzetbaar wordt. Kortom, een vervelende economische cocktail die weinig perspectieven lijkt te bieden.
Dat zwakke perspectief is de grondslag voor de forse daling die we zien. Want als er wel duidelijke perspectieven waren geweest, waren de koersen niet zo heftig gezakt. Het gebrek aan perspectief maakt het lastig om je aan je langetermijnplan te houden - of dat nou bijkopen of niet verkopen is. Maar troost je: achteraf blijken zulke momenten juist bijzonder goede instapmomenten. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrisis. De economische groeiverwachting en de markten zakten weliswaar in elkaar, maar toch herstelden de koersen ongekend snel. Eerder, in de financiële crisis, leek er geen uitweg uit de recessie. Toch herstelden koersen in de loop van 2009 fors. Ik denk dat we de veerkracht van economieën eventueel geholpen door centrale banken of overheidssteun niet moeten onderschatten.
Over een jaar weten we hoe het verder ging. Zoals gezegd, is het nu slecht voor te stellen dat het snel goed komt. Maar herstel zou kunnen volgen als de regering-Trump tot inkeer komt en deals gaat sluiten. Wellicht zullen bedrijven zich sneller aanpassen dan verwacht en hun afzetmarkten zo snel mogelijk verschuiven. Uiteindelijk hebben mensen immers dezelfde spullen nodig als voorheen. Als gevolg zal er steeds meer lokale productie zijn. Vanuit de duurzaamheidsgedachte is dat zeker geen slecht perspectief.