ESG Support: Wat betekent Omnibusvoorstel voor bedrijven met <1.000 medewerkers?

ESG Support: Wat betekent Omnibusvoorstel voor bedrijven met <1.000 medewerkers?

Wet- en regelgeving ESG
Wet regelgeving (02)

Volgens het Omnibusvoorstel van de Europese Commissie vallen alle bedrijven met maximaal 1.000 werknemers buiten het bereik van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Daarnaast krijgen bedrijven, die in 2026 en 2027 hadden moeten rapporteren, 2 jaar uitstel en zullen voor het eerst in 2028 verslag moeten uitbrengen. Wat staat deze bedrijven nu te doen?

Door Bas Knol, oprichter van ESG Support

Bedrijven kunnen afhankelijk van hun ambitieniveau en verwachtingen van stakeholders kiezen uit de volgende opties.

1. Doorgaan op de ingeslagen weg en de CSRD vrijwillig en volledig toepassen

Deze optie is geschikt voor bedrijven die al ver gevorderd zijn met het toepassen van de CSRD, die hoge duurzaamheidsambities hebben en hoge verwachtingen van stakeholders, zoals aandeelhouders, beleggers, klanten en werknemers willen waarmaken. Door vrijwillig de CSRD toe te passen, kunnen bedrijven zich positief onderscheiden van peers die dat nalaten.

Deze bedrijven hebben al een DMA uitgevoerd en zijn al ver met het toepassen van ESRS-standaarden op materiële thema's (scope, IRO's, stakeholders, KPI's, doelstellingen, beleid en maatregelen zijn al in kaart gebracht).

Vrijwillig toepassen kan direct (over het boekjaar 2025) of op termijn, bijvoorbeeld omdat bedrijven meer tijd nodig hebben en/of eerst willen afwachten hoe de administratieve lasten volgens het Omnibusvoorstel worden verminderd (25% minder datapunten).

2. Doorgaan op de ingeslagen weg en de CSRD beperkt toepassen

Deze optie is geschikt voor bedrijven die al ver gevorderd zijn met het toepassen van de CSRD en waarbij het beperkt toepassen van de CSRD voor stakeholders acceptabel is zodat reputatieschade wordt voorkomen.

Denk bij 'beperkt toepassen' aan het rapporteren over materiële thema's op basis van een dubbele materialiteitsanalyse (DMA) en - voor de vergelijkbaarheid met andere bedrijven - op basis ESRS-rapportagestandaarden. Let op, deze bedrijven mogen niet claimen dat ze CSRD-compliant zijn.

3. Rapporteren op basis van de VSME standaard

Deze optie is geschikt voor bedrijven met beperkte duurzaamheidsambities en waarbij het toepassen van de VSME standaard voor stakeholders acceptabel is zodat reputatieschade wordt voorkomen.

Deze standaard is in ontwikkeling en wordt gebaseerd op een vrijwillige standaard voor het MKB (Voluntary Standard for SMEs, VSME) uit december 2024.

De VSME is met thans 66 pagina's veel lichter dan de CSRD met 284 pagina's aan rapportagevereisten. Uiteindelijk wordt de VSME een 'delegated act'.

De DMA is in de VSME vervangen door een ‘if applicable principle’ vanwege de complexiteit voor het MKB.

4. Op de oude voet en huidige rapportagestandaard (bijvoorbeeld GRI) verdergaan

Deze optie is geschikt voor bedrijven met beperkte duurzaamheidsambities, andere prioriteiten en/of waarbij het toepassen van de huidige standaard voor stakeholders acceptabel is zodat reputatieschade wordt voorkomen.