Principal AM: Commentaar op invoerheffingen Trump

Seema Shah, Chief Global Strategist bij Principal Asset Management
Gevolgen voor Europa
We hebben onze groeiverwachting voor het BBP van de eurozone in 2025 eerder al verlaagd van 0,9% naar 0,7%, uitgaande van een gericht Amerikaans invoertarief van 10% op Europese exportproducten. Nu er sprake is van een algemeen Amerikaans invoertarief van 20%, verwachten we een directe groeivertraging van 0,9 procentpunt – met extra neerwaartse risico’s als Europa besluit om tegenmaatregelen te nemen. Een verdere verlaging van de groeiverwachting voor Europa ligt dan ook voor de hand.
De impact op de inflatie is nog onzeker, maar de verslechterende groeivooruitzichten maken het beleid van de ECB relatief overzichtelijk. Hoewel er de afgelopen weken twijfel was over de noodzaak van extra renteverlagingen, lijkt een renteverlaging tijdens de ECB-vergadering in april nu zeer waarschijnlijk door de combinatie van een zwakkere groei en een sterkere euro. Mochten de recessierisico’s toenemen, dan kunnen meerdere extra renteverlagingen volgen.
Op de middellange termijn kan de historische omslag in het Duitse begrotingsbeleid enig tegenwicht bieden, en Europa helpen om de economische tegenwind van de Amerikaanse invoerheffingen op te vangen. Daarnaast is het mogelijk dat Europa met gerichte steunmaatregelen komt voor sectoren die het zwaarst worden getroffen.'
Vervolgstappen
Hoewel ‘Liberation Day’ de onzekerheid rond de Amerikaanse invoerheffingen enigszins heeft verminderd, is die nog niet volledig verdwenen. De markten wachten nog steeds af of er aanvullende sectorspecifieke Amerikaanse tarieven worden aangekondigd en of landen besluiten te onderhandelen of met tegenmaatregelen te reageren.
Onderhandelingen zouden sommige van de hogere individuele tarieven kunnen verlagen, terwijl tegenmaatregelen het risico op een escalatie met zich meebrengen. De eerste signalen uit Europa en China wijzen op mogelijke tegenmaatregelen, hoewel beide partijen waarschijnlijk voorzichtig zullen reageren terwijl ze zoeken naar het minst schadelijke pad vooruit.
Voor sommige landen zullen onderhandelingen bijzonder lastig zijn. In het geval van de EU wordt btw bijvoorbeeld gezien als een eerlijke, niet-discriminerende belasting, aangezien deze zowel voor binnenlandse als voor geïmporteerde goederen geldt. Uiteindelijk wijst de aankondiging van de VS – of het nu via onderhandelingen of via tegenmaatregelen verloopt – op een hernieuwde periode van onzekerheid over de uiteindelijke reikwijdte, het niveau en de timing van de tarieven.
Martin Frandsen, Portefeuillemanager bij Principal Asset Management:
'In een tijd van enorme onzekerheid zijn de toch al goedkoop gewaardeerde Europese aandelen nog goedkoper geworden. Dat is enerzijds logisch, aangezien de combinatie van invoerheffingen en onzekerheid wereldwijd tot lagere activiteit zal leiden. Maar het verandert niets aan het feit dat bepaalde groepen aandelen op de lange termijn zeer aantrekkelijk ogen, nu de markt uitgaat van een uiterst negatief scenario.
Dat geldt vooral gezien Europa’s hernieuwde ambitie om de investeringen in infrastructuur, defensie en innovatie op te voeren om de Europese groei nieuw leven in te blazen. Deze ontwikkelingen kunnen een deel van de klap door economische onzekerheid en afnemende handel opvangen. Bedrijven met blootstelling aan zowel digitale als fysieke infrastructuur, evenals toonaangevende Europese technologiebedrijven, zouden hierdoor versnelde groeikansen in Europa kunnen zien die er voorheen niet waren.'