Principal AM: De macro-economische gevolgen van ‘Bevrijdingsdag’

Principal AM: De macro-economische gevolgen van ‘Bevrijdingsdag’

Handelsconflict
Trump (Photo credits TheDigitalArtist)

De omvang en reikwijdte van de aangekondigde tarieven overtreffen de handelsmaatregelen die tijdens de handelsoorlog van 2018 werden ingevoerd, waardoor de Amerikaanse tarieven gemiddeld nog hoger zijn dan tijdens de Smoot-Hawley Tariff Act van 1930. Als gevolg hiervan zijn de zorgen over economische ontwrichting sterk toegenomen.

De tarieven vormen de grootste belastingverhoging in de moderne Amerikaanse geschiedenis en de impact op consumenten zou ernstig kunnen zijn. We schatten dat de negatieve impact op de bbp-groei in de VS ongeveer 2,4% bedraagt, met mogelijk aanzienlijk grotere gevolgen als handelspartners vergeldingsmaatregelen nemen. De kans op een recessie in de VS is hierdoor toegenomen.

Bovendien, aangezien ongeveer 6% van de consumptie van persoonlijke goederen gekoppeld is aan invoer, zouden de tarieven alleen al de inflatie met maar liefst 1,4% kunnen verhogen. De kern-CPI kan tegen het einde van het jaar weer richting de 4% kunnen gaan, wat de vooruitgang in het beheersen van de inflatie teniet zou doen en de werkelijke koopkracht onder druk zou zetten.

Vertraagde groei en stijgende inflatie creëren een steeds onrustigere macro-economisch klimaat dat doet denken aan stagflatie, zelfs als het niet volledig aan de definitie voldoet. Deze mix maakt de beleidsvooruitzichten alleen maar complexer.

Hoewel de markten op korte termijn waarschijnlijk voorzichtig zullen blijven, zou het marktsentiment kunnen stabiliseren naarmate de focus van de overheid uiteindelijk verschuift van de handel naar groeivriendelijke beleidsmaatregelen zoals belastingverlagingen en deregulering. Hierdoor kunnen beleggers verder kijken dan de destructieve handelskoppen die de afgelopen twee maanden de boventoon voerden en - misschien - hun hoogtepunt bereikten met de aankondiging van deze week.