Schroders: Outlook obligaties wereldwijd - donkere wolken pakken zich samen boven vastrentende waarden

Schroders: Outlook obligaties wereldwijd - donkere wolken pakken zich samen boven vastrentende waarden

schrodersoutlook-obligaties-wereldwijd---donkere-wolken-pakken-zich-samen-boven-vastrentende-waarden

Het rustige beleggingsklimaat voor beleggers in vastrentende waarden is voorbij, stormachtige tijden dienen zich aan, schrijft Bob Jolly, macro-strateeg bij Schroders in zijn Outlook 2019 - Global Bonds.

Het rustige beleggingsklimaat voor beleggers in vastrentende waarden is voorbij, stormachtige tijden dienen zich aan, schrijft Bob Jolly, macro-strateeg bij Schroders in zijn Outlook 2019 - Global Bonds.

Kalme tijden gaan voorbij

De markten voor vastrentende waarden hebben zich jaren achtereen na 2008 kalm voortbewogen met een lage volatiliteit, dankzij centrale banken die elke oprisping van angst op de financiële markten de kop indrukten. De rente werd verlaagd tot een ongekend laag niveau, centrale banken vergrootten hun balansen met QE, waarmee zij in feite geld drukten om obligaties op de markten te kopen. 

Geld was volop beschikbaar en de centrale banken hebben volop economische steun geboden met hun gelddrukpersen. Het is daarom niet zo vreemd dat politieke en economische schokken van enige omvang niet hebben geleid tot grote zorgen bij beleggers die je doorgaans zou verwachten als de volatiliteit toeneemt.

Maar wat is er veranderd?

Hoe nu verder?

Na een decennium van extreme monetaire verruiming is het niet zo vreemd dat de markten turbulent reageren op aanpassing van dat ruime monetaire beleid. De markten moeten even wennen aan de verandering die plaatsvindt en risicovolle activa, met name aandelen, hebben daar onder te lijden. Vanaf hier ziet Jolly een mix van goed, neutraal en slechte ontwikkelingen.

Het goede nieuws

De expansie van de Amerikaanse economie lijkt langer aan te houden dan gedacht. Schroders vermoedt dat de productiviteit in de VS nog meer kan groeien. Hieruit volgt dat de rentevoet op een hoger niveau komt, maar het suggereert ook dat de de groei sterker kan worden. Daarnaast hoeft de positieve ontwikkeling ten aanzien van de productiviteit niet beperkt te blijven tot de grootste economie ter wereld.

Het neutrale nieuws

Consumenten gaan verstandig om met de economische groei. Na een lange periode van groei en in de laatste fase van de economische cyclus dreigen er vaak excessen te ontstaan, maar die blijven nu nog uit. Werkgelegenheid en gemiddelde loongroei blijven op redelijk niveau en lopen niet uit de hand. Inflatie neemt wel iets toe, maar ook daar zijn geen waarschuwingssignalen die op excessen duiden.

Het slechte nieuws

De prijzen van activa kunnen het gestage tempo waarin ze de afgelopen 5-10 jaar zijn gestegen niet volhouden. Met een normalisatie van het monetaire beleid zullen assets opnieuw geprijsd moeten worden zonder de steun van centrale banken. Dat kan tot significante prijsaanpassingen leiden. Markten zullen volatieler zijn, wanbetalingen gaan toenemen, risico’s moeten opnieuw ingeprijsd worden. De roze bril moet dus af, met name in die regio’s waar de schuldenberg tot recordhoogte is gestegen.

Hoewel de prijzen van activa hier niet onder hoeven te lijden prijzen, kan het wel betekenen dat de dagen van buy and hold voorbij zijn. Wij zien aanzienlijke mogelijkheden voor een actievere benadering, niet alleen in de vastrentende sector, maar mogelijk ook in andere activaklassen.

Volgens Bob Jolly dienen zich vooral kansen aan voor een actieve benadering, niet alleen in fixed income, maar ook in andere beleggingscategorieën.