Schroders: Outlook duurzaamheid 2019 - Bedrijven ondervinden meer fysieke schade door extreem weer
Schroders: Outlook duurzaamheid 2019 - Bedrijven ondervinden meer fysieke schade door extreem weer
Een outlook voor 2019 over duurzaamheid lijkt op het eerste gezicht vreemd. Duurzaamheid heeft toch alles te maken met de lange termijn? Maar op het gebied van milieu en samenleving gaan de veranderingen steeds sneller. Er steekt een aanzwellende tegenwind op voor het bedrijfsleven, voorziet Jessica Ground, Global head of ESG bij Schroders.
Een outlook voor 2019 over duurzaamheid lijkt op het eerste gezicht vreemd. Duurzaamheid heeft toch alles te maken met de lange termijn? Maar op het gebied van milieu en samenleving gaan de veranderingen steeds sneller. Er steekt een aanzwellende tegenwind op voor het bedrijfsleven, voorziet Jessica Ground, Global head of ESG bij Schroders.
Hoofdpunten uit de Outlook 2019: Sustainability:
Environment - Fysieke gevolgen van klimaatverandering
Klimaatverandering is een langetermijnonderwerp bij uitstek. Vaak gaan analyses over risico’s in de verre toekomst. Maar een aspect van klimaatverandering is al voelbaar. De temperaturen stijgen en daarmee ook de gevolgen van extreem weer. In 2019 verwacht men een El Niño-effect, waarbij warmer en extremer weer voorspeld wordt. Beleggers zijn zich vaak niet bewust van de fysieke kwetsbaarheid van bedrijven en de schade die kan ontstaan aan fysieke activa en infrastructuur als gevolg van extreme weersomstandigheden. Ground wijst met name op olie-, gas- en nutsbedrijven en basisgrondstoffen als sectoren die blootgesteld zijn aan de fysieke gevolgen van de klimaatverandering. De mogelijke kosten die gemoeid zijn met het verzekeren van hun fysieke activa bedraagt meer dan 3% van hun marktwaarde. Sectoren die de minste risico’s lopen zijn technologie, persoonlijke en huishoudelijke goederen en gezondheidszorg.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de klimaatverandering de natuurlijke weersystemen aantast en dat we in de toekomst waarschijnlijk vaker te maken krijgen met extreem weer. Dit geldt niet alleen voor 2019 en het mogelijke El Niño effect, maar ook voor de komende jaren. Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor beleggers.
Social - Bedrijven betrekken bij verminderen onevenwichtigheid tussen generaties
De grootste uitdaging op sociaal gebied, die opdoemt, is de onevenwichtigheid tussen generaties. In ontwikkelde landen vergrijst de bevolking en de kosten hiervan lopen op door exponentieel stijgende kosten voor gezondheidszorg en pensioenen. De inflatie in assetpijzen en lage rente heeft geleid tot een huur-generatie (“generation rent”) omdat jonge mensen zoveel moeite hebben om huiseigenaar te worden. Er is echter een omslag merkbaar onder de jongere generatie. Zij laat meer van zich horen en voert de druk op overheden op om te handelen en issues die hen raakt aan te pakken. Regeringen staan voor de uitdaging om oplossingen te vinden voor de jonge stemmers, die niet langer willen opdraaien voor alle lasten. Ground denkt dat bedrijven meer betrokken worden bij de lastenverdeling. Zij denkt aan hogere pensioenbijdragen, steun voor huisvesting van jongere werknemers en hogere eisen aan training.
Ground denkt dat bedrijven en consumenten op veel fronten te maken krijgen met stijgende belastingen. CO2-belastingen blijven bijvoorbeeld stijgen, maar niet in het tempo dat volgens haar effectief genoeg is om de klimaatverandering echt te bestrijden. De wereld zal in 2019 nog niet helemaal klaar zijn voor belasting op vleesproducten, maar gezien de voordelen voor de gezondheid en het milieu sluit Ground dat op de middellange termijn niet uit.
Governance - De dreigende schuldenlast
Een analyse van de schuldgegevens wekte verbazing bij Ground. Bedrijven met een relatief hoge schuldenlast zijn tot nu toe daar niet op afgerekend door de financiële markten. De huidige rente- en economische cyclus loopt al wat langer. Een aantal topbestuurders heeft niet meegemaakt wat de gevolgen zijn van een hogere rente voor een hoge schuldenlast. Onderzoek van Bernstein (2018) wijst uit dat steeds minder bedrijven problemen hebben om hun schuldverplichtingen na te komen omdat hun gestegen operationele inkomsten de rentekosten dekken. Maar de komende drie jaar moet 25% tot 45% van de uitstaande schuld opnieuw geherfinancierd worden. Dat kan bij een stijgende rente voor flinke uitdagingen zorgen. Meer schuld is weliswaar voor een langere termijn gefinancierd, maar voor veel bedrijven hoeft de rente maar iets op te lopen en ze komen behoorlijk in de problemen.
Belang van ESG-analyse groeit
Veel van wat Ground constateert is lange termijn, maar een aantal factoren vormt nu al een bedreiging voor bedrijven. Snelle en omvangrijke veranderingen in milieu, of op sociaal gebied, kunnen de druk opvoeren voor bedrijven. ESG-analyse zal alleen maar aan belang toenemen voor beleggers om hierin hun weg te vinden.