Pictet AM: 5 redenen om in Russische aandelen te stappen

Pictet AM: 5 redenen om in Russische aandelen te stappen

Opkomende markten Aandelen
pictet-am-5-redenen-om-in-russische-aandelen-te-stappen_1_FG6v4G.jpg

Russische aandelen hebben gedurende 2018 beter gepresteerd dan die uit andere opkomende markten. Hugo Bain, Senior Investment Manager bij vermogensbeheerder Pictet AM, geeft vijf redenen waarom deze trend zich in 2019 waarschijnlijk zal doorzetten.

Russische aandelen hebben gedurende 2018 beter gepresteerd dan die uit andere opkomende markten. Hugo Bain, Senior Investment Manager bij vermogensbeheerder Pictet AM, geeft vijf redenen waarom deze trend zich in 2019 waarschijnlijk zal doorzetten.

1.    De positieve kant van sancties

Het is volgens Pictet AM moeilijk om Rusland effectief te raken met sancties. Europese beleggers zullen harder worden geraakt door eventuele koersdalingen dan Russische beleggers, die relatief weinig in ‘eigen’ aandelen beleggen. Om de Russische economie écht te raken zullen er sancties op de export van Russische olie en gas moeten komen, maar hier is Europa zelf veel te afhankelijk van.

Bain meent dat het opheffen van sancties opvallend genoeg een groter probleem zal vormen voor de Russische beleidsmakers dan het dealen met de huidige sancties. Deze helpen de Russische overheid bij het behouden van een begrotingsoverschot omdat de koers van de Roebel door de sancties wordt gedrukt en de overheidsuitgave in lokale valuta en de overheidsinkomsten in harde valuta zijn.

2.    Onafhankelijk van olieprijs

Rusland blijft volgens Pictet AM deelnemen aan het OPEC+ kartel, hetgeen de olieprijs in het komende jaar zou moeten stabiliseren. Ook is Rusland er door het opbouwen van buitenlandse reserves in geslaagd om de koers van de roebel los te koppelen van de olieprijs zodat deze niet meer meebeweegt met eventuele dalingen.

Wel dreigen er nieuwe sancties voor Rusland vanuit zowel het VK als de VS als gevolg van het Skripal schandaal en de vermeende Russische inmenging bij de Amerikaanse midterm-verkiezingen. Het conflict met Oekraïne zal volgens Pictet AM geen economische impact hebben.

3.    Binnenlandse economie ziet er rooskleurig uit

Rusland heeft de afgelopen jaren een erg behoudend monetair- en begrotingsbeleid gevoerd. De schuldratio is laag en de overheid heeft, mede door ingevoerde sancties, een begrotingsoverschot.

4.    Aantrekkelijke waarderingen

Russische aandelen keren een dividend uit van rond de 7%, vergeleken met 3% voor andere opkomende markten. Daarnaast bieden een zwakke roebel en gunstige grondstofprijzen positieve vooruitzichten voor Russische exporteurs. “Alle segmenten van de Russische aandelenmarkt zijn goedkoop, er zijn veel gezonde bedrijven met rampzalig lage koersen en tweecijferige dividendrendementen zijn niet ongebruikelijk”, aldus Bain.

5.    Negatieve nieuwsgeving

Rusland zou in 2019 wel eens minder vaak negatief in het nieuws kunnen komen dan in 2018. Hoewel dit een riskante voorspelling is kan het er wel voor zorgen dat beleggers zich weer gaan focussen op de aantrekkelijke fundamenten van het land en lijkt een herwaardering onvermijdelijk.