BlackRock over groei vooruitzichten, recessie en de Fed

BlackRock over groei vooruitzichten, recessie en de Fed

Vooruitzichten
blackrock-over-groei-vooruitzichten-recessie-en-de-fed_1_5MHFXZ.jpg

Het nieuwe paper van het BlackRock Investment Institute Macro and market perspectives, geschreven door o.a. Philipp Hildebrand, Elga Bartsch en Jean Boivin, met onze laatste inzichten wat betreft de wereldwijde groei vooruitzichten en waarom we denken dat de Fed een verdere renteverhoging kan uitstellen tot de tweede helft van 2019.

Kernpunten:

  • De toegenomen macro-onzekerheid, de toenemende technologische rivaliteit tussen de VS en China en de aanscherping van de financiële voorwaarden kunnen een rem zetten op de groei.
  • Wij zijn van mening dat de angst voor een recessie overdreven is. De financiële kwetsbaarheid is laag en de grote centrale banken hoeven niet agressief te reageren op de inflatie.
  • Het effect van het duwtje in de rug van de Amerikaanse fiscale stimuleringsmaatregelen neemt af, maar de stimuleringsmaatregelen nemen toe in China en Europa.
  • Risico's voor de groei zijn onder meer strengere financiële voorwaarden en toenemende financiële kwetsbaarheid - zoals gemeten met onze nieuwe indicatoren.

Aanvullend commentaar van Lukas Daalder, Chief Investment Strategist van BlackRock Nederland:

“Zo somber en negatief als december was voor de beurs, zo positief en vrolijk oogt het momenteel. De pessimist ziet hierin een typische dead cat bounce; de tijdelijke, soms scherpe rallies die je standaard tegenkomt in bredere marktcorrecties. Veel positiefs is er de afgelopen weken in elk geval niet te melden: er is geen nieuw handelsakkoord tussen China en de VS, de Amerikaanse overheid nog steeds dicht, we zijn geen stap dichter bij een Brexit-oplossing gekomen en ook de macrocijfers die gepubliceerd zijn, zijn verre van positief. De groeiafzwakking van de wereldeconomie gaat gewoon door en dat zie je ook heel duidelijk terug in de winstherzieningen die we de afgelopen weken hebben gezien: analisten zijn de winstverwachtingen voor het lopende jaar vrij agressief neerwaarts aan het aanpassen, wat doorgaans gepaard gaat met een verzwakkende beurs.

Niet bepaald een positief beeld. De optimist zal er echter zijn schouders bij ophalen. Climbing the wall of worry, is dat niet precies wat aandelen altijd doen? Al dat slechte nieuws is immers vorig jaar al vrij agressief ingeprijsd, dus dat de analisten nu met realistische, haalbare winstverwachtingen werken, is dat niet precies wat je wil zien?

Bijlagen