Ebury: Opleving dollarkoers door gebrek aan voortgang bij handelsoverleg
Ebury: Opleving dollarkoers door gebrek aan voortgang bij handelsoverleg
Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.
De dollar rallyde vorige week scherp ten opzichte van elke andere G10-valuta, op de voet gevolgd door de Japanse yen en de Zwitserse frank. Vooral de valuta's die aan de economische cyclus gekoppeld zijn, zoals de Zweedse kroon en de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar, deden het heel slecht. Goed nieuws uit de handelsbesprekingen tussen de VS en China bleef uit, waardoor beleggers nerveus werden en ze naar veilige havens uitweken. Ook de brexit-onderhandelingen zitten vast en de klok tikt door, maar het Britse pond wist de euro bij te houden.
Volgende week verschijnen vrij weinig cijfers. De aandacht zal opnieuw uitgaan naar de politieke ontwikkelingen, zoals het hervatten van de handelsgesprekken tussen de VS en China, en naar de stemming over de brexit-amendementen in het VK. In de VS verschijnen woensdag de inflatiecijfers. Handelaren zullen op basis daarvan hun verwachtingen ten aanzien van verdere renteverhogingen in 2019 aanscherpen.
Belangrijke valuta in detail
EUR
Uit de eurozone kwam een lading grotendeels zwakke cijfers, waaronder de Duitse industriële productie en de fabrieksbestellingen in december. Het tienjarige rendement op Duitse staatsleningen loopt terug naar nul. De euro kon daardoor het niveau van 1,14 ten opzichte van de dollar niet vasthouden en daalde naar het laagste punt van 2019: rond de 1,13 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Wij denken dat de recente zwakte tijdelijk is: door het gecombineerde effect van de arbeidsmarktcijfers – die nog steeds goed zijn – en het uiterst stimulerende monetaire beleid kan er onmogelijk op korte termijn een recessie komen. We houden de cijfers uit de eurozone natuurlijk wel nauwlettend in de gaten.
GBP
De Bank of England kwam afgelopen donderdag bijeen en gaf een vrij 'dovish' oordeel af over de economische situatie. Wel blijft de aandacht van de valutamarkten gericht op de onzekerheid rond brexit en de mogelijkheid van een 'no deal'-uitkomst. Er was geen nieuws op dit punt, waardoor de koers van het pond ten opzichte van alle belangrijke valuta's heel dicht bij die van de euro bleef.
Deze week zien we het BBP van het vierde kwartaal (maandag) en de inflatie (woensdag). De meeste bewegingen op de markt zullen waarschijnlijk donderdag plaatsvinden, want dan stemt het Britse parlement over een scala aan amendementen op de brexit-onderhandelingen.
USD
De dollar negeerde enkele vrij zwakke maar minder belangrijke economische cijfers. Het is niet mogelijk om één enkele factor aan te wijzen die de rally van de greenback vorige week veroorzaakte. Wel kan gezegd worden dat het uitblijven van ondubbelzinnig goed nieuws van welk front dan ook (brexit, handelsakkoord met China...) beleggers nerveus maakte, ze daarom veilige havens opzochten en de dollar daarvan profiteerde. Deze week zal de aandacht vooral gericht zijn op de inflatiecijfers voor januari, die woensdag verschijnen – tenzij er een doorbraak komt bij de handelsbesprekingen met China. Als het kerncijfer een opwaartse verrassing is, dan nemen de markten voor 2019 misschien toch weer enkele renteverhogingen door de Fed in hun prognoses op.