Jupiter: Handelsovereenkomst China en VS neemt spanning tussen beide grootmachten niet weg
Jupiter: Handelsovereenkomst China en VS neemt spanning tussen beide grootmachten niet weg
Een handelsovereenkomst tussen China en de VS lijkt binnen handbereik na de aankondiging van president Trump afgelopen maandag dat hij zou deelnemen aan een 'signing summit' met de Chinese leider Xi Jinping, constateert Charlie Sunnucks, fondsmanager emerging markets bij Jupiter Asset Management. Volgens de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS al “MoU’s gesloten die wij als bindende internationale overeenkomsten beschouwen".
China heeft al behoorlijk moeten toegeven
Afgezien van de handelstarieven heeft China op een aantal punten al compromissen gesloten en toezeggingen gedaan. Zo kondigde de Chinese nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie in juni 2018 aan dat de Chinese lijst van bedrijfssectoren waarin buitenlands eigendom verboden is van 63 naar 48 is teruggebracht. Zowel BMW als UBS hebben reeds van deze verandering geprofiteerd door plannen aan te kondigen om de controlebelangen in hun respectievelijke Chinese ondernemingen te kopen. Op het gebied van intellectueel eigendom hebben de Chinese beleidsmakers eind 2018 de regelgeving rond inbreuken op intellectueel eigendom aangescherpt en 38 verschillende straffen voor vergrijpen op dit terrein vastgesteld. Beleidsmakers in China hebben ook op directe wijze getracht om de vrees voor handelstekorten in de VS aan te pakken door bijvoorbeeld deze maand nog aan te kondigen dat zij meer Amerikaanse landbouwproducten en energieproducten/diensten zouden afnemen.
Een overeenkomst betekent nog geen normalisatie
Voor de Chinese aandelenmarkt is de toenemende waarschijnlijkheid van een handelsovereenkomst tussen China en de VS een van de ondersteunende factoren geweest voor een aandelenrally in 2019 op de markt na een moeilijk 2018. Het is echter onwaarschijnlijk dat een geformaliseerde handelsovereenkomst de economische omstandigheden volledig zal normaliseren. Nu China steeds meer verschuift van de ‘fabriek van de wereld' naar de ontwikkeling van innovatieve bedrijven die concurreren met westerse bedrijven, zal er een zekere mate van spanning blijven bestaan. Bovendien, dynamische financiële hervormingen, hervormingen aan de aanbodzijde en technologische ontwrichting blijven nieuwe risico's en kansen creëren.