Legg Mason: Is de groei van de halfgeleidersector voorbij ?
Legg Mason: Is de groei van de halfgeleidersector voorbij ?
2018 was een moeilijk jaar voor de halfgeleidersector, met dalende aandelenkoersen in de tweede helft van het jaar. Maar het bredere plaatje blijft onveranderd. De vraag op lange termijn komt van een resem digitale technologieën en daardoor blijven de structurele groeimotoren voor deze bedrijven op volle toeren draaien, zegt Divya Mathur, Portfolio Manager Global Emerging Markets bij Martin Currie (een filiaal van Legg Mason).
Eén van de redenen voor de recente daling van de koersen was de zwakke vraag, wat leidde tot te grote voorraden. Maar de bedrijven in de sector, inclusief de fabrikanten van siliciumschijven en DRAM chips, nemen de nodige maatregelen. De zwakke vraag kan vermoedelijk twee tot drie kwartalen aanhouden. Maar de problemen – te grote voorraden en bezorgdheid om het handelsconflict VS/China – zijn eerder cyclisch i.p.v. structureel van aard.
Tegelijkertijd blijven de langetermijndoelstellingen van deze bedrijven ongewijzigd. De grootste onder hen focussen op de technologische noden van hun klanten op 5 tot 10 jaar. De groeivertraging bij de smartphones heeft weliswaar de vraag op korte termijn beïnvloed, maar in marktsegmenten zoals high-performance computers en automobiel voorziet men omzetstijgingen met dubbele cijfers op lange termijn. Voor innovaties zoals artificiële intelligentie en autonome voertuigen zijn geavanceerde chips (7 nanometer) nodig. En bij de smartphones is het niet allemaal slecht nieuws. De complexiteit van de toestellen stijgt nog altijd, waardoor er meer halfgeleiders per toestel nodig zijn.
Zonder de problemen op korte termijn van de halfgeleiderbedrijven te minimaliseren, kunnen de lagere koersen verklaard worden door winstnemingen van beleggers.
De waarderingen voor deze bedrijven zijn momenteel aantrekkelijk en we zijn ervan overtuigd dat de markt deze bedrijven vooral op korte termijn bekijkt. Veel bedrijven in de halfgeleiderketen focussen op duurzame langetermijnresultaten, wat resulteert in een betere discipline in de bevoorrading en daardoor een hogere vrije kasstroom. Een aantal bedrijven geven dit geld terug aan de aandeelhouders, via inkoop van aandelen of hogere dividenden.