Schroders: Vooruitzichten voor Latijns-Amerikaanse aandelen verbeteren
Schroders: Vooruitzichten voor Latijns-Amerikaanse aandelen verbeteren
In Latijns-Amerika ziet Pablo Riveroll, hoofd Latijns-Amerikaanse aandelen bij Schroders, gezonde economische groei en aantrekkelijke waarderingen. Voor actieve beleggers liggen daar kansen.
De MSCI Latin American index is dit jaar al 13,1% gestegen. Vorig jaar verliep teleurstellend, al deed de index het met een daling van 6,5% nog altijd beter dan de bredere opkomende markten (-14,6%) en ontwikkelde markten (-8,7%). De outlook voor de regio is volgens Riveroll positief, zeker vergeleken met andere regio’s in de wereld waar de groei juist lijkt te vertragen. In het verleden beloofde een toenemend groeiverschil ten opzichte van ontwikkelde markten juist betere prestaties van Latijns-Amerikaanse aandelen.
Economische groei trekt aan en inflatie neem af
Brazilië trekt met een herstel van de economie de kar. De economische groei in Brazilië lijkt te gaan versnellen naar 2,5% dit jaar, na 1,3% vorig jaar. Na de verkiezing van Bolsonaro is de politieke onzekerheid in Brazilië afgenomen. Zijn liberaal economische beleid geeft het vertrouwen een impuls. De plannen van de nieuwe regering omvatten de privatisering van sommige staatsbedrijven, naast andere bedrijfsvriendelijke hervormingen. Accommoderend monetair beleid moet ook de kredietgroei ondersteunen.
Argentinië toont tekenen van een voorzichtig herstel. De krimp van de economie neemt dit jaar naar verwachting af tot 1,6%, terwijl dat vorig jaar nog 2,6% was. De uitdaging daar is om de inflatie onder controle te krijgen. Vorig jaar steeg deze tot 47,1%, met name door een daling van de peso. Riveroll verwacht dat de inflatie dit jaar zal dalen tot 30%. Argentinië zal blijven vasthouden aan het krappe monetair en budgettair beleid, gezien de noodzaak om aan de IMF-voorwaarden te blijven voldoen. De economie zou geleidelijk moeten aantrekken vanaf het tweede kwartaal door een herstel van de landbouwproductie en naarmate de inflatie afneemt, kan ook een zeker herstel van de reële lonen worden gestimuleerd. Een sterkere groei in Brazilië zou ook gunstig moeten uitpakken voor Argentinië. De omvang en duurzaamheid van het economisch herstel van Argentinië hangt waarschijnlijk af van de politieke vooruitzichten in de aanloop naar de algemene verkiezingen in oktober.
De groei van het BBP zwelt in Colombia aan tot 3,6%, gesteund door private consumptie. De bedrijfswinsten hebben baat bij de budgettaire hervormingen. Peru en Chili doen het met een groei van respectievelijk 4,1% en 3,4% iets minder goed dan vorig jaar. De groei neemt iets af als gevolg van externe zwakte door de toegenomen onzekerheid ten aanzien van de wereldhandel. In Mexico zal de groei dit jaar 2,1% bedragen. Maar er is een neerwaarts risico. De vrees bestaat dat de regering onder leiding van president Obrador een andere toon aanslaat. De annulering van de nieuwe luchthaven van Mexico-Stad is emblematisch voor deze zorgen. Bijgevolg is het vertrouwen van het bedrijfsleven verslechterd met negatieve gevolgen voor de particuliere investeringen. Dit kan gedeeltelijk worden gecompenseerd door een grotere consumptie.
Belangrijkste risico’s: politiek, dollar en handel
De risico’s zijn vooral de politiek, dollar en handel. In Argentinië worden eind oktober presidentsverkiezingen gehouden. De uitkomst bepaalt de koers voor het politieke en economische beleid in de komende vier jaar. De kans is groot dat de zittende president Macri herkozen wordt, maar de onzekerheid zal eerst nog aanhouden. In Brazilië en Mexico ligt de nadruk vooral op het vermogen van de overheid om het beleid uit te voeren. In Brazilië heeft president Bolsonaro tot nu toe orthodoxe ministeriële benoemingen gedaan en de gerespecteerde, in Chicago opgeleide econoom Paulo Guedes als minister van Financiën aangesteld. De mate van cohesie in zijn ministeriële team zal een belangrijk aspect zijn bij het nakomen van zijn campagnebeloften. In Mexico heeft de MORENA-partij van president Obrador een meerderheid in zowel het congres als de senaat. Dit zou het aannemen van wetswijzigingen moeten bevorderen. Een reeks onconventionele volksraadplegingen, samen met congresvoorstellen, heeft echter geleid tot onrust op de financiële markten. De president heeft getracht de onzekerheid te verminderen door het eerder voorgestelde beleid om dit jaar te streven naar een begrotingsoverschot te bevestigen. Desalniettemin blijft er binnen het bedrijfsleven grote onzekerheid bestaan.
Een sterkere dollar en het rentebeleid van de Fed bepalen voor een groot deel de risicobereidheid onder beleggers in Latijns-Amerika. Riveroll verwacht dat de dollar in 2019 zal dalen en de Fed een pauze inlast in de renteverhogingen. De koers van de dollar is sterk gecorreleerd met de aandelen uit opkomende markten. Een voorbehoud dat Riveroll maakt, is dat de groei in de VS naar verwachting zal blijven vertragen tot 2020 en als de groei sneller vertraagt dan verwacht en de reactie van de Fed achterblijft, dan kan de wereldwijde bezorgdheid zwaarder drukken op de prestaties van de opkomende markten. Verder zorgen de handelsspanningen tussen de VS en China voor druk op de grondstoffenprijzen. Dat raakt exporteurs zoals Chili, Peru en Brazilië.
Actieve benadering blijft noodzakelijk
Latijns Amerika is 2019 begonnen met een duidelijk economisch herstel in Brazilië en met de eerste tekenen van herstel in Argentinië. De waarderingen in Argentinië zijn in jaren niet zo laag geweest. Voor Colombia, Peru, Chili en in mindere mate Mexico lijkt de economische groei op een gezond niveau te blijven en hoewel de waarderingen voor de markten als geheel niet goedkoop zijn, ziet Riveroll aantrekkelijke beleggingskansen.
De verbeterde economische outlook vertaalt zich in hogere winstverwachtingen.
Maar de waarderingen zijn voor de regio nog niet zo hoog. De koerswinstverhouding kent een korting van 11% ten opzichte van de ontwikkelde markten. Ten opzichte van de opkomende markten bedraagt de premie 14,5%. Aangepast naar winstgroei wijst het cijfer op een onderwaardering van Latijns-Amerika ten opzichte van zowel de opkomende als ontwikkelde markten.
Op langere termijn is investeren in Latijns-Amerika aantrekkelijk, ondersteund door een groeiende middenklasse, relatief lage arbeidskosten en een rijkom aan natuurlijke hulpbronnen. Wel ziet Riveroll een actieve benadering noodzakelijk om de kansen te selecteren. Men kan in de regio profiteren van het feit dat landen zich op verschillende momenten in hun economische cycli bevinden - de correlatie tussen aandelenrendementen in de diverse landen is historisch laag.