Fidelity International: Kansen voor beleggers dankzij Brexit
Fidelity International: Kansen voor beleggers dankzij Brexit
Veel beleggers hebben een hekel aan de onduidelijkheid van de Brexit. Het is een van de redenen waarom ze de afgelopen jaren graag een premie hebben betaald voor voorspelbaarheid. Toch levert de korting die nu wordt aangeboden voor onzekerheid, op de lange termijn een bonus op. Dat stelt Paras Anand, CIO aandelen van Fidelity international in zijn blog The uncertainty discount versus the predictability premium in Brexit and beyond.
Dat de Brexit beleggers een kans op de lange termijn biedt, is momenteel een veelbesproken onderwerp. Extra aanlokkelijk is dat het aantrekkelijke dividend op de belangrijkste referentie-index grotendeels wordt betaald uit cashflows die zijn verdiend in andere valuta’s dan het Britse pond. Toch kiezen beleggers nog steeds voor duurdere, maar beter voorspelbare regio’s. Die terughoudendheid om zekerheid los te laten ten gunste van onzekerheid toont overeenkomsten met het gedrag van beleggers op andere markten.
Verlies en volatiliteit
Beleggers hadden de afgelopen jaren evenveel, zo niet meer, voorkeur voor kapitaalbehoud als voor het creëren van meerwaarde. Deze houding kan te maken hebben met de toenemende vergrijzing. Maar er is sinds de financiële crisis ook een gevoel van economische en systemische fragiliteit. Dat heeft geleid tot een diepe afkeer van verlies en volatiliteit. Datgene wat voorspelbaar is en premie oplevert, wint het dan ook van het onzekere. Sterker nog, de voorspelbaarheid heeft illiquide activaklassen populair gemaakt zoals private equity, particuliere schulden en infrastructuur. Dat zijn activaklassen die minder last hebben van volatiliteit omdat prijsdetectie op korte termijn ontbreekt.
De gebieden met de grootste kortingen waren die regio’s met de grootste onzekerheid: Brazilië (recente verkiezingen), China (weinig vertrouwen in officiële cijfers), de VS (waar goedkoop een eufemisme is voor falen) en het VK (impact van de Brexit op Britse aandelen). Maar de afgelopen tien jaar was waardering meestal een zeer slechte voorspeller van toekomstige rendementen omdat de polarisatie tussen het voorspelbare en het onzekere is vergroot.
Andere bril
Deze splitsing duurt echter niet eeuwig. Naast de voorkeur voor beleggingen op de korte termijn en de grotere invloed van prijsongevoelige actoren (centrale banken, passieve strategieën), zullen de prijzen uiteindelijk convergeren naar de fundamentals. Bovendien is het waarschijnlijk dat veel van de gebieden waar beleggers naar toe zijn gevlucht voor de veiligheid, in de loop van de tijd veel minder voorspelbaar blijken, terwijl die gebieden met hoge onzekerheid mogelijk al een deel van het mogelijke nadeel hebben verdisconteerd. Dit gaat vooral op als het gaat over een algehele benchmark in plaats van een enkel aandeel.
Bij het VK doen beleggers er goed aan om een andere bril op te zetten. In plaats van te blijven hangen in een complex proces zonder duidelijke conclusie, kun je kijken naar de onzekerheid rond Brexit als een bredere referentieklasse. Bij Fidelity International zien we goede waarde in Britse aandelen, net als in andere gebieden waar de onzekerheid op de middellange termijn hoog is.