DWS: Grote kans op 10% correctie van S&P 500

DWS: Grote kans op 10% correctie van S&P 500

Aandelen
Grafiek Koers.jpg

Vermogensbeheerder DWS schat de risicopremie op aandelen voor de komende tijd als onaantrekkelijk in. DWS neemt daarom een neutrale positie in op zowel Amerikaanse, Europese en Japanse aandelen als op de aandelenmarkten van de opkomende landen, zo blijkt uit de CIO View ‘More Troubles Ahead’.

Amerika: DWS blijft neutraal

DWS denkt dat de S&P 500 meer dan 10 procent kan verliezen ten opzichte van zijn piek. Thomas Schüßler en Andre Köttner, beiden Co-Head of Equities verwijzen daarvoor naar de rally van begin dit jaar, de slechte vooruitzichten op een handelsakkoord en de mogelijke turbulentie rond de Amerikaanse begrotingspolitiek. In de loop van 2020 verwacht DWS wel weer een opwaartse trend om 3.000 punten te bereiken tegen juni 2020.

Europa: DWS blijft neutraal

Naast het handelsconflict worden Europese beleggers ook geconfronteerd met de eigen Europese problemen. De politiek kan nog steeds zenuwachtigheid creëren, bijvoorbeeld over de Brexit, Italië of de overlevingskansen van de Duitse coalitieregering. Belangrijker is dat de export-economieën van Europa al tekenen van vertraging vertonen. Dit is dubbel pijnlijk voor aandelenindices, zoals de Duitse Dax, die zwaar leunen op cyclische sectoren zoals auto's, halfgeleiders en industriële goederen.

Japan: DWS blijft neutraal

In Japan blijven de waarderingen volgens historische normen overtuigend. Maar dat is al een hele tijd zo. De corporate governance is verbeterd, maar net als Europa lijkt Japan last te hebben van de handelsspanningen. De recente bedrijfswinsten waren teleurstellend, vooral bij de maakindustrie en de cyclische goederen. In het binnenland was de vraag sterk, maar een belastingverhoging in oktober kan het sentiment van consumenten schaden.

Opkomende markten: Van overwicht naar neutraal

Op de korte termijn worden de groeiaandelen aangedreven door de veranderende verwachtingen voor de Amerikaanse rente, de hoop op een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China, en door een voorlopige economische stabilisatie in China. Gezien de potentiële risico's op deze drie gebieden, heeft DWS zijn rating in mei verlaagd naar neutraal. Toch blijven de waarderingen er aantrekkelijk en de vermogensbeheerder verwacht een sterke winstgroei begin volgend jaar.