Marktupdate Ebury: Beleggers drijven prijzen risicovolle activa op, rally valuta's opkomende markten houdt aan

Marktupdate Ebury: Beleggers drijven prijzen risicovolle activa op, rally valuta's opkomende markten houdt aan

Valuta
Valuta 2.jpg

In de wereld van de G10 worden op vastrentende waarden magere rendementen geboden. Hierdoor werden beleggers vorige week naar de opkomende markten gedreven, waar hogere rendementen te behalen zijn.

Terwijl de koersen van de G10-valuta's stagneren, rallyen de valuta's van de opkomende markten. De Indonesische roepia, de Indiase roepia en de Zuid-Afrikaanse rand gingen vorige week aan kop. De euro wist tegen de dollar een gelijkspel te behalen; het Britse pond had het opnieuw moeilijk doordat beleggers bang zijn voor een brexit zonder akkoord.

De spanningen in de handelsbetrekkingen tussen China en de VS lijken na de bijeenkomst van de G20 in het weekend te zijn verminderd, en dit zal volgende week de handel op de valutamarkten bepalen. Voor risicovolle activa's in het algemeen en voor de valuta's van de opkomende markten in het bijzonder zou het een positieve ontwikkeling moeten zijn. Vrijdag komt het belangrijke Amerikaanse banenrapport uit. We zullen zien of de markten te hard van stapel zijn gelopen door bijna vier volledige renteverlagingen in de VS in te prijzen.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Het belangrijke flashrapport over de inflatie in juni bevatte gematigd positief nieuws. De kernindicator, waarin de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing blijven, verbeterde naar 1,1%. Dit is nog steeds veel lager dan de doelstelling van de ECB, maar de enorme sprong van 0,3% in één maand geeft ons wat hoop dat dit eindelijk het begin van een langdurige opwaartse trend is. Gezien de enorme speculatieve inzet tegen de euro verwachten we dat elke vorm van goed macro-economisch nieuws uit de eurozone een extra positief effect op de handel in de euro zal hebben.

GBP

Het nieuws dat de koploper in de race om het leiderschap van de Conservatieve Partij een begroting voor een brexit zonder akkoord aan het voorbereiden is, zal de koers van het pond waarschijnlijk niet bepaald omhoog helpen. De groei in het VK houdt nog steeds beter stand dan de meesten hadden verwacht – op jaarbasis wordt bijna 2% genoteerd – maar de markten blijven volledig gefocust op de kans dat er een 'no-deal' brexit komt. Het is onwaarschijnlijk dat we op dit gebied ontwikkelingen zullen zien die de markt in beweging brengen. Wel zal de publicatie van de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit ons woensdag een eerste indruk geven van het effect dat de nieuwe onzekerheid over de brexit op de bedrijfsactiviteiten heeft.

USD

Bij de Fed lijkt men een renteverlaging van 0,5% in juli uit te sluiten. Mede hierdoor bleef het rendement op tienjarige staatsobligaties net boven het niveau van 2,00%, wat de dollar ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers in de G10 enige steun bood. Vrijdag komen belangrijke macro-economische cijfers uit: het Amerikaanse banenrapport voor juni zal duidelijk maken of de zwakte in de maand daarvoor een statistische speling was, of het begin van een vertraging. Als het – zoals wij verwachten – om het eerste blijkt te gaan, dan zouden de overdreven verwachtingen over renteverlagingen die de Amerikaanse markten voor vastrentende waarden nu hebben ingeprijsd, wel eens scherp kunnen worden bijgesteld.